Predin vzel del čara, upanje na nov uspeh živi

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v praznih Stožicah gostili Himki, ki je v očeh Aleša Pipana favorit evropskega pokala.

Objavljeno
22. oktober 2014 03.01
Blaž Mahkovic in Andreja Milutinović na tekmi lige ABA med Olimpijo in Partizanom. Ljubljana 19. oktober 2014.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Ko so košarkarji Himkija pred dvema letoma prvič gostovali v Stožicah in izgubili z 72:74 pred komaj 4200 gledalci, si navijači Uniona Olimpije niso mislili, da bo to zadnja evroligaška tekma v Ljubljani; vsaj do čudežnega zasuka. Še manj, da bodo tribune ob naslednjem obisku Moskovčanov povsem prazne. In to zaradi Zorana Predina.

Današnjo tekmo 2. kola evropskega pokala, ki bo za košarkarske običaje v slovenski metropoli neobičajno zgodaj (že ob 18. uri), moštvi pričakujeta vedro razpoloženi. Olimpija je tik pod vrhom lige ABA in je v Istanbulu presenetila Bešiktaš, ki je v sezoni 2012/13 prav tako igral v evroligi in se uvrstil v »top 16«. Himki pa po uvodnih treh kolih regionalne lige VTB vodi brez poraza in pred tednom je prepričljivo odprl tudi evropsko sezono, saj je ugnal VEF Rigo s 94:65. V štirih nastopih je v povprečju dosegel kar 96,8 točke, njegovi košarkarji pa so zastrašujoče učinkoviti pri metih za tri točke. Le enkrat so jih zadeli manj kot 13. Ob uvodni zmagi v evropskem pokalu so metali trojke 16:37 (43 %), pri čemer je osem igralcev zadelo po dvakrat.

Takšna uglašenost je že kar šokantna, če upoštevamo, da je ruska zasedba v poletnih mesecih doživela precejšnje spremembe. Toda najboljši košarkar zadnjega finalnega turnirja evrolige Tyrese Rice (lani Maccabi), krilni center Joffrey Lauvergne (Partizan) in krilo Tyler Honeycutt (Ironi, Izr) so se očitno hitro navadili na zamisli trenerja Rimasa Kurtinaitisa ter staroselce Marka Popovića, Petterija Koponena, Sergeja Monio in Egorja Vjalceva, pa tudi na Paula Davisa in Jamesa Augustina, ki sta se zaradi poškodb vrnila v kader šele pred dnevi. Union Olimpijo torej čaka težka naloga: po visoki zmagi nad Partizanom, ob kateri so v rafalih zadevali trojke in celo »cirkuške« mete, bodo morali potrdili kakovost proti čvrstemu tekmecu z odlično branilsko vrsto, o kakršni lahko Beograjčani le sanjajo.

»Lepo je zmagovati, toda po uspehu moraš paziti, da se ne prepustiš zadovoljstvu in sprostiš. Menim, da nam takšna nevarnost ne grozi, saj imamo nekaj zrelih fantov, ki vedo, da lahko Rice, Koponen, Popović in Vjalcev vsi igrajo v vlogah dirigenta in visokega branilca. Vsi so odlični strelci, toda mislim, da nam takšen tekmec še bolj ustreza. V ospredju bosta obramba 1:1 in posamična odgovornost. V napadu pa moramo čim več igrati 5:5, da bi se začele večati naše možnosti,« razmišlja Aleš Pipan, ki Rusom namenja vlogo favorita celotnega evropskega pokala.

Olimpijin trener morda niti ne ve, da je bil ob zmagi nad Himkijem pred dvema letoma prvi strelec domačega moštva Klemen Prepelič (16), ki se je v ponedeljek znova pridružil nekdanjim soigralcem, a danes zagotovo ne bo igral. »Uradno je še vedno član Banvita, saj po predčasni prekinitvi pogodbe še ni prejel potrebnih listin. Z nami le trenira, prav tako pa še ni pripravljen za tekme,« je pojasnil Pipan, ki se osebno ne strinja z igranjem tekem v prazni dvorani, saj meni, da ima vodstvo tekmovanja na voljo ustreznejše kazni. Toda z odločitvijo se je sprijaznil in meni, da ne bi smela vplivati na današnji potek dogodkov.

»Naši košarkarji bi seveda raje imeli ob strani navijače, s katerimi so se zbližali, vendar bodo kot profesionalci odslužili kazen, ki je niso sami povzročili. Gostje pa so nasploh tako izkušeni, da jih prazne tribune ne bodo uspavale. Obe ekipi bosta dobro pripravljeni in obeta se nam zanimiva tekma,« je poudaril stožiški strateg.

Mirza Begić je nato priznal, da se je znašel v nenavadnem položaju. Bolje kot bo igral za Olimpijo, večja je možnost, da jo bo zapustil: »Res je. Najraje bi ostal do konca sezone, ampak finančne razmere mi tega ne dopuščajo. Do odhoda bom seveda dal vse od sebe, čeprav nam bo zelo težko igrati v prazni dvorani. Še posebej, ker ima Himki moštvo na evroligaški ravni. Ne smemo si privoščiti črnih minut, saj Moskovčani odlično kaznujejo tekmečeve napake.«