Prekinjen Spanoulisov rekordni niz

Grški košarkar, član Olympiakosa, je pred tem v kar 243 zaporednih evropskih obračunih vpisal vsaj po eno točko.

Objavljeno
23. marec 2017 16.46
afp BASKET-EURL-REALMADRID-OLYMPIACOS
J. P.
J. P.

Beograd - Sinočnji dvoboj 27. kola košarkarske evrolige med Crveno zvezdo in Olympiakosom, ki se je v korist Grkov razpletel šele po podaljšku (66:64, po rednem delu je bilo 58:58), je bil poseben tudi zaradi zanimive statistične malenkosti. Prvič po 11. novembru 2003, ko je v dvoboju evropskega pokala z Nymburkom na parketu prebil 18 minut, tedaj še v majici Maroussija, se je 34-letnemu grškemu zvezdniku Vassilisu Spanoulisu, ki je v sezoni 2006/07 okusil tudi igranje v ligi NBA kot član Houstona, zgodilo, da ni v dvoboju enega od evropskih tekmovanj vpisal niti točke.

Spanoulis si je lastil neverjeten niz kar 243 evropskih obračunov, v katerih je vselej vpisal po vsaj eno točko, sinoči pa so ga vendarle prekinili Beograjčani. Izkušeni 193 centimetrov visoki organizator igre in branilec, ki se lahko pohvali tudi s tremi lovorikami v evroligi, je na parketu prebil skoraj 16 minut in pol, v tem času prispeval dve podaji ter po en skok in ukradeno žogo, si privoščil kar štiri izgubljene žoge in trikrat poskusil zadeti trojko, toda neuspešno. 

Zvezda jezna na ljubljanskega sodnika

V domačem taboru pa so krivca za poraz našli v ljubljanskem sodniku Damirju Javorju. Ta je 21 sekund pred koncem po ogledu videoposnetka preklical odločitev sodniškega kolega in dosodil, da se je žoge, ki je končala v avtu, zadnji dotaknil igralec Crvene zvezde. S tem naj bi oškodoval beograjsko zasedbo, saj je Olympiakos v naslednjem napadu dosegel odločilni koš. »Javor nas ni oškodoval prvič. Kako je lahko on z nasprotne strani igrišča sporni pripetljaj videl bolje kot delilec pravice, ki je bil oddaljen le meter? Tudi sicer nam sodniki iz lige ABA piskajo katastrofalno,« so ogorčeni pri Zvezdi.