»Pretepeni«, a se na buške ne morejo ozirati

V Stožicah se nadejajo, da bodo drevi z Nižnij Novgorodom le zabeležili prvi uspeh v 2. krogu evropskega pokala.

Objavljeno
19. januar 2016 21.15
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Zgoščenost konkurence v ligi ABA je šest kol pred koncem sezone Unionu Olimpiji v dovoljšnje opozorilo, na kaj naj stavi ves svoj kapital, saj na kocki ni le preživetje v regionalni druščini za naslednjo sezono, marveč tudi obstoj v Evropi. Zato v Stožicah ne skrivajo, da jim je rezultatsko okrevanje ob drevišnjem gostovanju Nižnij Novgoroda v 3. kolu 2. dela evropskega pokala (20.30) potrebno predvsem za uspešen skok v zaključek regionalne sezone.

Medtem ko sta Maccabi in Unics veljala za nesporna favorita skupine, Nižnij Novgorod vendarle sodi med tekmece, ki so bolj po meri ljubljanske zasedbe. Trenutno osmouvrščena zasedba ruske lige v drugem delu evropske sezone še ni zabeležila zmage, a je vendarle žilav tekmec, ki je dvoboja z zvenečima tekmecema izgubil šele v končnicah. In vsekakor je v Evropi v zadnjih letih pustil boljši vtis od nekdanjega slovenskega velikana. Po polfinalu evropskega pokala 2014 in lanskem preboju v drugi krog evrolige je sicer dobro prenovil moštvo, a ohranil večino nosilcev igre, ritem pa moštvu narekuje predvsem 26-letni Dimitrij Hvostov, član bronaste ruske reprezentance z EP 2011 in OI 2012 in trenutno drugi najboljši asistent evropskega pokala (6,7) za Quinom Colomom, čigar spretnosti so Ljubljančani okusili ob porazu iz prejšnjega kola z Unicsom.

»V goste prihaja moštvo, ki je v določenih segmentih primerljivo z Unicsom, četudi v svojih vrstah nima tako zvenečih imen. Na vsakem igralnem položaju ima po dva kakovostna igralca, zato bo zelo pomembno, da se bomo držali ekipne igre,« sicer trener Gašper Potočnik v tem trenutku moštva nima ravno v najboljšem stanju. Zadnje gostovanje pri Budućnosti je zavoljo grobe igre terjalo dodaten davek v igralski zasedbi in včeraj še ni bil prepričan, na koga bo drevi sploh lahko računal. Miha Lapornik je utrpel lažji izpah rame, Ronaldsu Zakisu se še kar vlečejo težave s kolenom in ga bodo v primeru nespremenjene situacije raje varčevali za sobotno tekmo lige ABA z Zadrom. Tudi Luka Rupnik ne more normalno hoditi, zbolel pa je še mladi Vlatko Čančar, ki pri 18 letih resda ne dobiva veliko priložnosti, a bi bil v trenutno oteženih okoliščinah njegov prispevek lahko dobrodošel.

Četudi Potočnik še goji upanje na morebitno novo okrepitev na položaju krila oziroma centra, se zaveda, da situacija v klubu ne omogoča prav veliko potez v tej smeri. »O tem se bo moral izreči klub. Stanje ni dobro, a če bomo imeli pravo energijo in bomo dovolj zbrani, verjamem, da lahko tokrat poskusimo presenetiti tekmeca, ki ima sicer dobro zasedbo in trenerja, pa tudi zelo velik proračun. Tekma bo podobno težka kot vse v tem mesecu, na kar moramo biti že navajeni. A ker igramo doma, bi si res želel, da končno prekinemo črno serijo v evropskem pokalu in potem tako nadaljujemo tudi v regionalnem tekmovanju, kjer bo to še bolj pomembno,« poudarja Potočnik, ki se zaveda, da prihaja za njegovo moštvo prelomno obdobje.

Možnosti za napredovanje v evropskem pokalu so pač majhne, medtem ko jih v ligi ABA od zadnjega mesta loči ena, od 5. mesta pa dve zmagi. In četudi skok po lestvici navzgor v tem trenutku še ne bi avtomatično prinesel nastopa v Evropi, saj ključ za delitev mest v evropskih tekmovanjih 2016/17 še ni znan, v Stožicah ničesar ne bi radi prepustili naključju. »V evropskem pokalu smo cilj dosegli s prebojem v drugi del, kar sicer ne pomeni, da nas zmage ne zanimajo več, a naša pozornost gre zdaj vendarle ligi ABA, v kateri bomo morali dobiti vsaj polovico od naslednjih šestih dvobojev, da pridemo do uvrstitve, ki se jo od nas pričakuje,« poudarja trener zeleno-belih.