Pri 58 letih umrl »Čokoladni grom« iz lige NBA

Za posledicami srčne kapi je umrl nekdanji zvezdnik lige NBA Darryl Dawkins, ki je bil znan predvsem po svojih zabijanjih.

Objavljeno
28. avgust 2015 10.16
BKN-NBA-DAWKINS-FILES
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Los Angeles - Košarkarska liga NBA je včeraj ostala brez ene svojih legend, šele 58-letnega Darryla Dawkinsa. »Čokoladni grom«, kakršen vzdevek se je prijel nekoč eksplozivnega centra, je umrl za posledicami srčne kapi. Dawkins je bil v času svoje kariere znan predvsem po svojih silovitih zabijanjih.

»Z veliko žalostjo sporočamo, da se je poslovil naš ljubljeni mož in oče, Darryl Dawkins, ki je umrl po srčni kapi,« so sporočilo družine prenesli v ligi NBA in se nekdanjemu velikemu košarkarju poklonili tudi sami: »Darryl je z velikim nasmehom, osebnostjo in zabijanji ogreval srca in duh mnogih posameznikov. A bolj kot z vsem, mu je to uspelo z velikim srcem.«

Dawkins je leta 1975 postal sploh prvi košarkar, ki se je v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu preselil neposredno iz srednje šole. Kot petega po vrsti ga je izbrala Philadelphia, za katero je nastopal do leta 1982. Nato je igral v dresih New Jerseyja (1982-87), Utaha (1988) in Detroita (1988-89), dokler se ni za dve leti preselil v Italijo, nato pa še k slovitim Harlem Globetrotters.

V svoji NBA karieri je dosegel kar 8.733 točk (12 povprečno na tekmo) ter dodal še 4.432 (6,1) skokov in 1.023 (1,4) blokad. Pri svojih silovitih zabijanjih je uspel razbiti tudi dve tabli za koš.