Primorska je vstala, zaton Olimpije

Košarka: V Podgorici nov poraz, v Sežani slovo Primoža Brezca z incidentom.

Objavljeno
21. januar 2018 22.03
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Podgorica – Gostovanje pri vodilni zasedbi lige ABA Petrolu Olimpiji ni ponudilo veliko upanja, da bi lahko ustavila rezultatski padec. Visok poraz proti Budućnosti po zaostanku s 47:79 je že sedmi zaporedni v regionalnem prvenstvu, skupno enajsti v 15 tekmah, kolikor jih je odigrala od 19. decembra na štirih frontah.

Zadnjih pet kol v ligi ABA, v katerih bodo Ljubljančani doma pričakali Cedevito, Partizan in Zadar, gostovali pa pri tekmecu za obstanek MZT in FMP, bo očitno zelo dramatičnih. Moštvo je namreč (pre)hitro prebrodilo »šok« po zamenjavi trenerja. Po obetavnem začetku v Bayreuthu je iztržilo le eno zmago v štirih dvobojih, pa še to s težavami proti zadnji zasedbi DP Zlatorogu, spopada pa se tudi s številnimi »tranzicijskimi« težavami. Staroselci so po mnenju novega stratega Zorana Martiča slabo telesno pripravljeni, povratnik Mirza Begić (včeraj 0:3 v 7 minutah) poleg sape lovi še občutek za igro, mladi novinec iz Ukrajinec Jusuf Sanon (za tri 0:1 v 8 minutah) bo potreboval priložnosti za igro in izdaten kredit, svoje pa prispevajo nenehne zdravstvene težave.

Sixt v dveh letih na vrh

A če je Talor Battle tokrat hitro okreval in sinoči že igral, bo moral biti Domen Lorbek previden pri zdravljenju lani operiranega kolena. Vprašanje je tudi, kako se bo moštvo odzvalo na prihod njegovega brata Erazma. Še zadnjič bo poskusil premagati težave z močno zdelanim kolenskim hrustancem in se vrniti pod obroče, sicer se bo posvetil začetku trenerske poti. Njegov prvi učenec pa bo Bojan Radulović, ki ima pri 25 letih in 211 cm ogromno rezerv na vseh področjih. V vsakem primeru ima Olimpija veliko odprtih ugank in malo časa. Poleg odločilnih tekem v ligi ABA jo od 16. do 18. februarja čaka finalni turnir pokala Spar, na katerega so se uvrstili še Sixt Primorska, Krka in Šenčur GGD, po drugi prekinitvi sezone zaradi kvalifikacij za SP pa 3. marca začetek lige Nova KBM za prvaka. V njej bo igralo osem moštev, a le štiri se bodo prebila v končnico.

Minuli konec tedna je sicer minil v znamenju primorske košarke. Sixt Primorska, ki je nastala leta 2016 ob združitvi koprskega Koša in domžalske Lastovke, je lani zasedla 7. mesto v uvodnem delu DP in se ni uvrstila v ligo za prvaka. Na petkovo tekmo z Olimpijo pa je privabila 1500 gledalcev v času rokometne tekme med Slovenijo in Dansko ter z zmago še enkrat potrdila vstopnico za elitno osmerico. Olimpija, Helios Suns in Rogaška bodo morali to šele storiti v preostalih štirih kolih, prav tako Krka, Ilirija in Šenčur GGD z dodatno zmago zaostanka, Hopsi pa so si s četrtim porazom v nizu zagrenili življenje, saj jih je dohitel Šentjur. Očitno bo odločilo medsebojno soočenje na Polzeli v 17. kolu. Sinoči je Sixt Primorska dobila še zadnjo tekmo 14. kola 2. lige ABA s Teodom iz Tivta z 82:71 (Mulalić 31, King 16, Čakarun 9) in z deseto zmago znova prevzela vodstvo.

Ob slovesu skoraj izključen

Kar 1500 gledalcev – med njimi številna znana košarkarska imena – je pritegnila tudi sobotna tekma med Mesarijo Prunk in Plamo Purjem v 2. SKL. Razlog je bil poseben. Na njej je uradno končal kariero Primož Brezec, ki se je pred 20 leti podal iz Sežane v širni svet. Najprej je tri sezone nosil Olimpijin dres, nato je kot 27. izbranec nabora NBA 2000 odigral v osmih sezonah 342 tekem za Indiano, Charlotte, Detroit, Toronto, Philadelphio in Milwaukee s povprečjem 7,2 točke in 3,9 skoke. Štiri leta je preživel v Rusiji (igral je za Krasnje Krilja, Lokomotiv Kuban in Nižni Novgorod), zadnje postaje 38-letnega in 216 cm visokega centra pa so bile Ciper, Kuvajt in lani Bahrajn. Odigral je tudi 49 uradnih tekem za slovensko reprezentanco in dosegel 382 točk, po vrnitvi v domači klub za en večer pa je prispeval 19 točk in 12 skokov k zmagi Mesarije Prunk s 66:47, a tudi pobalinsko udaril tekmeca v glavo in se čudežno ognil izključitvi v svojem poslovilnem nastopu. Zdaj se bo posvetil vlogi oglednika kluba Cleveland Cavaliers za Balkan.