Slovenci v Rigi morali priznati premoč Latvijcem

Slovenska košarkarska reprezentanca je na peti pripravljalni tekmi pred EP doživela drugi poraz.

Objavljeno
09. avgust 2015 17.54
Zoran Dragić in Lipovyy Oleksandr na tekmi EP Slovenija proti Ukrajini,Ljubljana Slovenija 21.09.2013
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Riga - Slovenska košarkarska reprezentanca je pripravljalni turnir v Rigi sklenila s porazom proti domači reprezentanci z 72:66. Po tesni zmagi proti Poljski in relativno zanesljivemu porazu z Latvijci imajo Slovenci na svojem računu tri zmage in dva poraza s petih pripravljalnih tekem pred bližajočim se evropskim prvenstvom.

Zasedbo Jureta Zdovca je s 15 točkami tudi tokrat vodil Zoran Dragić, dvomestno število točk pa je uspelo doseči le še Alenu Omiću, ki je zbral 10 točk. Slovenci danes niso prikazali prave volje in motivacije, kar jih je pripeljalo do najslabše predstave v teh pripravah. Latvijci so tekmo vseskozi držali trdno v svojih rokah, pa čeprav je njihov selektor Ainars Bagatskis spočil nekaj svojih kljjučnih mož.

Domačini so sprva povedli s 17:5, na začetku druge četrtine pa so vodili že s 26:10. Po številnih Zdovčevih prijemih, s katerimi je skušal dvigniti svoje varovance, so se ti res približali na 32:39 in v tretji četrtini celo povedli z 58:55. V samem zaključku je Slovencem nato zmanjkalo tudi nekaj sreče, saj so v končnico po dveh zadetih prostih metih Omića vstopili z zaostankom zgolj točke, nakar je Dairis Bertrans s trojko 37 sekund pred koncem (za 69:65) razblinil dvome o zmagovalcu.

S tem so Slovenci na polovici priprav pred eurobasketom, vsaj kar se pripravljalnih tekem tiče. Zdaj jih čaka turnir Adecco v Kopru, ki bo na sporedu čez slaba dva tedna.

Izjavi po tekmi

Jure Zdovc, selektor: »Bila je težka tekma za gledat, saj fantje niso bili pravi. Po drugi strani pa sem takšno srečanje tudi pričakoval. Vseeno nisem preveč razočaran, saj smo po visokem začetnem zaostanku pokazali boljšo igro v obrambi, ujeli priključek, žal pa nam je manjkala pika na i. Poraz je zame seveda nesprejemljiv, predvsem zaradi tega, ker so fantje znova začeli preveč medlo. Moja naloga ni, da zbujam igralce, temveč da jih taktično vodim skozi tekmo. V zaključku smo naredili nekaj neumnih napak, imeli malo smole, pa tudi sodniki so bili na domači strani.«

Zoran Dragić: »Največja težava je bila, da smo začeli preveč ležerno, tekmec nam je takoj pobegnil, vendar je bila razlika že tolikšna, da smo jo nato predolgo lovili. V tretji četrtini smo sicer povedli, vendar ni bilo tiste prave iskrice v naši igri. V zaključku smo naredili nekaj neumnih napak, ki so nas stale zmage. Imamo precej novih igralcev, ki na tem nivoju še niso igrali. Na srečo imajo še dovolj časa, da se prilagodijo sistemu igre, da postanemo prava družina in da se pokažemo v boljši luči.«