Grki v Kaunasu premočni za Slovence

Slovenska reprezentanca je v drugem krogu pripravljalnega turnirja v Kaunasu izgubila proti Grčiji (71:79).

Objavljeno
17. avgust 2014 16.49
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Kaunas - Slovenska košarkarska reprezentanca je v drugem krogu pripravljalnega turnirja v Kaunasu izgubila proti Grčiji z 71:79.

Slovenska reprezentanca je dvoboj začela zelo slabo ter zavoljo neučinkovitosti v napadu (met za dve 5:12, za tri 0:6) po prvi četrtini zaostajala za 13 točk (12:25), ob odmoru pa je bilo 38:30 za Grke.

Varovanci Jureta Zdovca so v drugem polčasu prikazali boljšo igro in se nasprotnikom v tretji četrtini približali zgolj na dve točki (40:42), nato pa so Grki s pomočjo robustnega Ionnisa Bourousisa (16 točk) dokončno strli odpor Slovencev.

V slovenski reprezentanci je bil najboljši strelec Goran Dragić s 14 točkami, njegov brat Zoran jih je dosegel 12. Pri Grčiji je bil najučinkovitejši Kostas Papanikolaou z 20 točkami.

Slovenci bodo pripravljalni turnir sklenili z jutrišnjo tekmo proti Litvi, ki se bo začela ob 19. uri.

Grčija v prvi četrtini nadigrala Slovence

Jure Zdovc je v začetno peterko uvrstil Gorana in Zorana Dragića, Miho Zupana, Domna Lorbka in Uroša Slokarja. Slovenci so tekmo začeli s štirimi zaporednimi točkami, Grki pa so hitro izenačili z dvema košema Georgiosa Printezisa, nato pa je Kostas Papanikolaou v tretji minuti zadel trojko za prvo vodstvo Grkov (4:7).

Slovenci so z minuto odmora želeli prekiniti niz grških košarkarjev, vendar neuspešno. Grki so namreč z dobro obrambo prisilili Slovence k metom z razdalje, pri čemer so bili ti nenatančni (0:5). Grška reprezentanca je začela povečevati svojo prednost in v šesti minuti vodila za devet (13:4), v osmi pa za dvanajst točk (18:6).

Slovenski košarkarji so bili v prvi četrtini v povsem podrejeni vlogi in so zavoljo slabega meta (za dve 5:12, za tri 0:6) na odmor odšli z zaostankom trinajstih točk (12:25).

Grki nadzorovali potek tekme

Grška reprezentanca je do petnajste minute brez težav nadzorovala potek igre in vodila s 30:17. Slovenija se je s pomočjo štirih točk Jake Klobučarja znova približala na manj kot deset točk (21:30), po trojki Zorana Dragića pa je v 19. minuti zaostajala za osem (26:34).

Prvi polčas se je končal z vodstvom Grčije z osmimi točkami razlike (38:30). Slovenci so imeli v prvih dvajsetih minutah zelo slab izkupiček meta za tri točke (2:12), poleg tega pa so vknjižili manj skokov kot Grčija (11:18).

Slovenci spodbudno v drugi polčas

Slovenski košarkarji so na začetku drugega polčasa prikazali občutno boljšo igro in se Grkom v 23. minuti približali na zgolj tri točke (37:40). Najprej je Domen Lorbek zadel trojko, nato pa sta po enkrat zadela brata Dragić in Grki so zahtevali minuto odmora.

Grki so po krajšem premoru poslušali nasvete svojega trenerja in zopet pobegnili Slovencem. Robustni Giannis Bourousis je s petimi zaporednimi točkami poskrbel za vodstvo s 50:42, Ian Vougioukas pa je v 30. minuti povišal na 59:47. Slovenci so do konca četrtine dosegli še en koš iz igre in pred zadnjimi desetimi minutami zaostajali za deset.

Slovenija brez preobrata

Grška reprezentanca se je v zadnji četrtini ponovno otresla Slovenije in po štirih točkah Kostasa Papanikolaouja vodila za štirinajst (63:49), tri minute pred koncem tekme pa je imela prednost 9 točk (72:63).

Slovenci so se vse do konca borili po najboljših močeh in se v 39. minuti s košem Zorana Dragića približali na štiri (71:75), Grčija pa je odgovorila s košem Kostasa Vassiliadisa (77:71). Jure Zdovc je zahteval minuto odmora, do konca pa je bilo še 77 sekund.

Slovenci so imeli po premoru priložnost, da se dodatno približajo nasprotnikom, vendar je Domen Lorbek zgrešil met za tri točke, Edo Murič je sicer ujel žogo v napadu, vendar je dobil blokado. Končni izid tekme je z zabijanjem postavil Giannis Bourousis.

Zdovc: Igralce moram prepričevati, da igrajo resno

»Grčija je zame že dolgo časa eden glavnih favoritov za visoka mesta na svetovnem prvenstvu. Ima zelo dobro ekipo: z raznovrstnimi igralci, izkušenimi, čvrstimi in predvsem pametnimi. Glede na to, da je včeraj visoko izgubila z Litvo, sem pričakoval, da se bo na nas dobro pripravila in visoko motivirana. Zanimalo me je, kako se bodo moji igralci odzvali na takšno ekipo, vendar smo tekmo začeli zelo slabo, medlo in neprofesionalno. Porabil sem veliko energije, da sem prebudil igralce, čeprav to ni moje delo. Jaz moram voditi tekmo, ne pa igralce prepričevati, da igrajo resno. To me zdaj že malce skrbi, saj gre vedno za iste posameznike. Vseeno smo nato ujeli ritem, se približali tekmecu, vendar smo imeli preveč slabih minut, da bi naredili preobrat. Ko gre Goran Dragić na klop, nam igra pade, vendar moramo upoštevati navodila Phoenixa in se držati omejitve 25 minut. Na naslednjih tekmah bo treba igrati čvrsto od prve minute dalje in nadzorovati tako igro kot tekmeca,« je po tretjem porazu v pripravah na SP povedal Jure Zdovc.

 

Pripravljalni turnir v Litvi, drugi krog

Slovenija - Grčija 71:79 (12:25, 18:13, 19:21, 22:20)