Kaunas: Slovenci turnir sklenili z drugim porazom

Slovenija je v tretjem krogu turnirja v Kaunasu izgubila proti domači reprezentanci (76:80).

Objavljeno
18. avgust 2014 18.18
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Kaunas - Slovenska košarkarska reprezentanca je v tretjem krogu turnirja v Kaunasu izgubila proti Litvi s 76:80.

Slovenci so se domačinom zoperstavili brez kapetana Gorana Dragića (počival je po navodilih Phoenixa) in poškodovanega Domna Lorbka. To se vsaj v prvem polčasu ni pretirano poznalo, saj so na odmor odšli s prednostjo 36:32.

Sledila je tretja četrtina, v kateri je bil pri Slovencih razpoložen le Miha Zupan, za dodatno skrb v moštvu pa je poskrbel Uroš Slokar, ki je v 27. minuti prejel peto osebno napako. Domačini so to znali izkoristiti in so četrtino dobili z 21:12 ter vodili s 57:54.

Slovenski košarkarji se niso predali in so v 34. minuti izid znova obrnili v svojo korist (63:59), vendar pa so v zaključku več pokazali gostitelji in turnir sklenili neporaženi.

V slovenski reprezentanci je bil najboljši strelec Miha Zupan z 18 točkami (za dve 3:4, trojke 4:5), pri Litvi pa sta največ točk dosegla Paulius Jankūnas in Jonas Valančiūnas (14).

Varovanci Jureta Zdovca bodo odpotovali v Ljubljano, kjer bodo med četrtkom in soboto igrali dvoboje Telemachovega turnirja, njihovi nasprotniki bodo Iran, Brazilija in Litva.

Slovenci izničili učinek razpoloženega Valančiunasa

Za Slovenijo so tekmo začeli Zoran Dragić, Uroš Slokar, Jaka Klobučar, Aleksej Nikolić in Alen Omić. Srečanje so bolje začeli domačini in povedli s 5:2, nato pa so Slovenci odgovorili s košema Slokarja in Dragića ter poskrbeli za prvo vodstvo (6:5).

V nadaljevanju prve četrtine sta se reprezentanci izmenjevali v vodstvo. Litovci so se v napadu zanašali na visokega Jonasa Valančiunasa, ki je dosegel osem izmed prvih trinajstih točk svojega moštva (13:10), medtem ko so imeli Slovenci več razpoloženih igralcev - Slokar, Omić in Dragić so vknjižili po štiri točke.

Varovanci Jureta Zdovca so v prvi polovici uvodne četrtine nenatačno metali za tri točke (0:5), kar je ob koncu spremenil Miha Zupan in z dvema zaporednima trojkama poskrbel za vodstvo z 20:15, prva četrtina pa se je končala z vodstvom Slovenije za pet (22:17).

Litva lovila Slovence

Slovenski košarkarji so v drugi četrtini nadaljevali z dobro igro in v 13. minti po koših Zupana in Klemna Prepeliča vodili za osem (27:19), vendar je Litva z delnim izidom 6:0 skoraj izničila zaostanek (25:27).

Slovenci so znali odgovoriti na pritisk domače reprezentance in so v 16. minuti povedli za šest (36:30), tri minute kasneje pa je reprezentanci ločilo osem točk (40:32). Slovenija se je v zadnji minuti prvega polčasa izkazala z dvema skokoma v napadu, nato pa je v zadnjem napadu zadel Jaka Klobučar in postavil izid prvega polčasa (32:36).

V slovenski reprezentanci je bil najboljši strelec Klemen Prepelič z devetimi točkami, pri domačinih pa Jonas Valančiunas z osmimi.

Domačini poskrbeli za preobrat

Slovenci so drugi polčas začeli v postavi Aleksej Nikolić, Jaka Klobučar, Alen Omić, Miha Zupan, in Zoran Dragić. V prvih minutah so imeli domačini več od igre in so se v 24. minuti približali na tri točke (43:46), vendar je na drugi strani s trojko odgovoril Zupan. Podobno se je zgodilo tudi v 26. minuti, ko je Valančiunas s svojo dvanajsto točko približal Litvo na dve točki (47:49), Zupan pa mu je vrnil s četrto trojko (52:47).

Razpoloženi Zupan sam ni mogel držati tempa z Litvo, ki je bila iz minute v minuto bližje Sloveniji, za nameček pa je Uroš Slokar v 27. minuti prejel peto osebno napako.

Sledil je preobrat Litve. Paulius Jankunas je v 28. minuti zadel trojko (52:54), na katero se je Jure Zdovc odzval z minuto odmora, ki pa ni pomagala njegovim varovancem. Najprej je Jonas Mačiulis izkoristil prosta meta in izenačil, Donatas Motiejūnas pa je dokončal preobrat (57:54).

Litovci so tretjo četrtino dobili z izidom 21:12 ter pred zadnjimi desetimi minutami vodili za tri (57:54).

Slovenija garala za vodstvo, a ga tudi zapravila

Slovenci so dobro izkoristili premor med četrtinama in s pomočjo petih zaporednih točk Prepeliča izenačili na 59:59, nato pa je Zoran Dragić v 34. minuti svoji reprezentanci zagotovil vodstvo (61:59).

Varovanci Jureta Zdovca so v 34. minuti vodili s štirimi točkami razlike (63:59), a se je Litva vrnila z delnim izidom 17:2 (66:65). Domača reprezentanca je vzela minuto odmora, po kateri je Klobučar zgrešil met za tri točke, na drugi strani pa je bil uspešen Mantas Kalnietis (69:65).

Sledila je nova minuta odmora, tokrat na zahtevo Zdovca, ki pa ni pomagala Slovencem, saj je Jankunas s štirimi zaporednimi točkami poskrbel za prednost petih točk (73:68).

V razburljivi končnici je Miha Zupan zadel za dve (70:73), a je na drugi strani z obrestmi odgovoril Kalnietis (76:70), do konca pa je bilo še 40 sekund. Slovenci so ponovno zahtevali minuto odmora, ki se jim je obrestovala, saj je Edo Murić zadel dve trojki, tako da je Litva pred zadnjimi 13 sekundami vodila zgolj za dve (78:76). Slovenska reprezentanca je storila prekršek nad Kalnietisom, ki je bil dvakrat uspešen. Slovencem je preostalo le še malo upanja, ki je dokončno izginilo z zgrešenim metom Klemna Prepeliča.

Zdovc: Kljub porazu nisem razočaran

»Pred tekmo sem fantom dejal, da so to tista prava srečanja, ki jih je užitek igrati. Nasproti smo imeli dobrega tekmeca, polno dvorano in nismo imeli kaj izgubiti, saj sta manjkala Goran Dragić in Domen Lorbek. Zato smo igrali bolj sproščeno, več zadevali, predvsem visoki igralci. Miha Zupan je bil danes odlično razpoložen, Uroš Slokar pa še išče svoj met z razdalje. V zaključku smo bili že malce utrujeni, imeli pa smo tudi težave z osebnimi napakami. Hkrati je Litva postavila na parket precej nizko postavo in prav eden od teh nižjih igralcev je dosegel ključno trojko, po kateri se nismo mogli več vrniti v igro. Generalno gledano sem zadovoljen, saj smo se stepli, malce me moti le to, da osebne napake ne delamo v pravih trenutkih. Preveč je takih, ko tekmec doseže koš in ima nato še prosti met, pa tudi ko nismo v bonusu, moramo biti bolj pozorni na ta segment igre. Kljub porazu pa nisem razočaran, saj so igralci pokazali pravi karakter. Očitno so dojeli, kaj sem jim želel sporočiti po tekmi z Grčijo, pomagal pa je tudi daljši sestanek pred odhodom v dvorano,« je povedal slovenski selektor Jure Zdovc.

 

Litva, tretji krog pripravljalnega turnirja

Litva - Slovenija 80:76 (17:22, 19:20, 21:12, 23:22)