Protidopinška budnica skrajšala nedeljski sen

Slovenski košarkarji sinoči na nogometnem derbiju, selektor pripravlja koprski test za Zupana in Zagorca.

Objavljeno
16. avgust 2015 16.40
Jaka Klobučar in Alen Omić,Ljubljana Slovenija 04.08.2015
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Nekoliko daljši nedeljski spanec, ki so se ga veselili slovenski reprezentanti med pripravami v Podčetrtku, je bil nepričakovano krajši. Že ob sedmi uri zjutraj so jim na vrata potrkali člani protidopinške komisije s pripravljenim seznamov »darovalcev«. Na njem so bila imena Zorana Dragića, Jake Blažiča, Alena Omića in Jake Klobučarja.

»Po nalogu FIBA in v izvedbi mednarodne protidopinške agencije WADA so prišli popolnoma nenapovedano, ko smo vsi še spali. Dr. Branko Cvetičanin nam je pred časom sicer dejal, da ima občutek, da bomo kmalu prišli na vrsto, tako kot v prejšnjih letih. Vsakič moramo pristojnim poslati natančen spored priprav z vsemi naslovi. Lani so nas obiskali v hotelu v Zrečah, predlani pa kar v dvorani. Vse skupaj nam ni bistveno spremenilo delovnega ritma, saj smo imeli predviden le en trening. Večerne ure smo si rezervirali za skok na nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo, da bi popestrili monotone dneve brez tekem, ki so selektorju prišli zelo prav za nemoteno uigravanje,« je pojasnil direktor reprezentance Matej Avanzo, ki je moral v minulih dneh uskladiti zavarovanje za Omića in Z. Dragića v času EP s podatki njunih novih klubov Gran Canarie in Himkija ter z drugačnimi pogodbenimi zneski. Zanju torej ni več ovir.

Danes bodo slovenski košarkarji končali še zadnji daljši vadbeni ciklus. Od petka do nedelje jih čakajo pripravljalni dvoboji z Ukrajino, Finsko in Italijo na turnirju v Kopru, nato dve soočenji s Srbijo v Stožicah (27. t. m.) in Banjaluki (29. t. m.) in že bo pred vrati eurobasket. Selektor bi si kajpada želel še kakšen teden treninga, košarkarji v glavnem komaj čakajo, da bo šlo zares. V Zagreb bo Jure Zdovc popeljal 12 košarkarjev, zaradi nevarnosti poškodb pa bo do zadnjega hipa imel na voljo 14 kandidatov. Vsi se na treningih trudijo na vso moč, tudi tisti, ki imajo zaradi svoje kakovosti in izkušenj zajamčeno mesto v reprezentanci.

Jure Zdovc je pojasnil: »V štirinajsterici je sedem zunanjih košarkarjev, saj sem Mitjo Nikolića opredelil kot izrazito krilo, in šest visokih, Blaža Mahkovica pa lahko uvrstimo v obe kategoriji. To bi moralo zadostovati, četudi bi se do začetka EP 5. septembra kdo poškodoval. Nikoli ne moreš vedeti, kam lahko udari nesreča, zato se še nisem odločil, kakšno bo številčno razmerje med igralnimi položaji. Imamo pa tudi nekaj rezerve zaradi 'večopravilnih' značilnosti naših fantov. Jure Balažič je denimo v minuli klubski sezoni pogosto opravljal tudi naloge krila, tako kot jih je v mlajših letih. In morda bo podobno na EP. Eden od razlogov, da sem ga vzel v svoj turški klub Royal Hali, je ta, da lahko uspešno igra kot krilni center in po potrebi tudi kot krilo.«

Selektor si je po prihodu s turnirja v Rigi želel predvsem videti, v kakšnem telesnem stanju sta naknadno vpoklicani Miha Zupan in rekonvalescent Sašo Zagorac, ki sta med bivanjem reprezentance v Latviji vadila s košarkarji Uniona Olimpije pod nadzorom Zdovčevega pomočnika Gašperja Potočnika. Ta mu je poročal, da je pred Zagorcem le še prehod k 'polnemu kontaktu', ki je zaradi psihičnih zavor pogosto najtežji. Toda v Podčetrtku se je uspešno lotil boja s strahom pred novo bolečino in zapleti z operiranim kolenom.

»Za Zupana in Zagorca bodo najboljši test vendarle preostale pripravljalne tekme. Veliko pričakujem že od koprskega turnirja, saj sta oba zelo pomemben del našega načrta. Ker ne poznam tako dobro Saševih igralnih značilnosti, bo pod posebnim drobnogledom, saj mi vsi zagotavljajo, da bi lahko obogatil naš taktični razpon. Kot pravijo, ima dobre zamisli in zna ustvarjati s položaja krilnega centra, kar bi nam lahko prišlo zelo prav, saj nimamo izstopajočih kreativnih branilcev, ki bi vodili moštvo. To je naša velika preglavica, čeprav imamo nekaj košarkarjev, ki znajo podati in dobro izkoriščati prostor,« ocenjuje Jure Zdovc.