Prvaki imajo kratek rok trajanja tudi v Domžalah

Helios se je razšel s trenerjem Jakšo Vulićem, na klopi ga bo zamenjal Dejan Čikić.

Objavljeno
30. januar 2017 23.39
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Aleksander Sekulić, Gašper Potočnik, Aleksandar Džikić (vsi s Krko), Dejan Mihevc (Tajfun) in Jakša Vulić (Helios) so trenerji, ki so v zadnjih petih letih popeljali svoja moštva na prestol v slovenski ligi. Niti eden ni po podvigu dolgo zdržal v istem okolju. Zadnji je posledice povečanega apetita občutil Vulić, ki je včeraj sporazumno zapustil Domžale.

Po koncu nastopov v Fibini ligi prvakov, v kateri so Domžalčani dosegli dve zmagi v 14 tekmah, in velikih sobotnih težavah v ligi Nova KBM proti novincu Termam Olimia je bilo že kar očitno, da sta hrvaški trener in klubsko vodstvo na različnih bregovih. Vulić je že dalj časa opozarjal, da bi zaradi epidemije poškodb med nosilci igre potreboval kakšno izkušeno okrepitev, nadrejeni pa so ga prepričevali, da se bo moral znajti z razpoložljivim kadrom in še naprej namenjati čim večjo pozornost uveljavljanju mladih domačih košarkarjev. Z benjamini pa je sila težko zmagovati v nizih, kar bi pričakovali od šampiona, in to kaže tudi pogled na lestvico DP. Na njej se je Helios šele z zmagama nad Šenčurjem in Termami Olimia prebil v najuspešnejšo šesterico, ki se bo uvrstila v slovensko ligo za prvaka, pred njim pa je še osem tekem; prva že danes v Škofji Loki.

Predsednik Heliosa Aleš Klavžar je pojasnil razloge za spremembe v strokovnem štabu: »Jakši Vuliću se zahvaljujemo za izjemno predano in pošteno delo. Po nedavnem sestanku je postalo jasno, da se pogledi našega vodstva preveč razlikujejo od njegovih in da ne bi bilo smiselno vztrajati na skupni poti. Odločili smo se, da novega trenerja ne bomo iskali izven kluba, zato bo po osmih sezonah dela z našimi mlajšimi kategorijami dobil priložnost Dejan Čikić.«

Novega trenerja, 35-letnega Novogoričana, čaka zahtevno delo. Branilec-krilo Đorđe Lelić, lani drugi strelec moštva za Marjanom Čakarunom, je že dolgo odsoten, prejšnji teden pa so mu v Srbiji operirali gleženj in sezone je zanj morda že konec. Zasedba lep čas pogreša tudi svojega kapetana Luko Vončino (hrbet) in zaradi natrgane trebušne stene centra Tomaža Bolčino, ki bo potreboval še kakšen teden za popolno okrevanje, branilec Brandyn Curry pa ima zdaj načet palec na nogi. Čikić bo moral tako hote in nehote potiskati v ospredje 18-letne upe kluba, Aljaža Bratca, Urbana Omana, Matica Vesela in še nekaj mesecev mlajšega Nejca Klavžarja, sina predsednika kluba.

Ko je Jakša Vulić 4. decembra 2015 nasledil Gašperja Okorna, je Helios s tremi zmagami ter porazi proti Portorožu, Šenčurju in Rogaški zasedal četrto mesto v uvodnem delu DP, v katerem niso sodelovali Krka, Union Olimpija in Tajfun. Ob koncu sezone pa je presenetljivo osvojil svoj drugi naslov državnega prvaka, povsem drugače kot v sezoni 2006/07, ko je pod vodstvom Memija Bečiroviča prevladoval od začetka do konca. V lansko končnico so Domžalčani vstopili kot četrti nosilci za Krko, Zlatorogom in Olimpijo, nato pa so po vrsti prekosili Rogaško, Krko in v finalu še Zlatorog.

Helios je četrti prvoligaš, ki se je v tej sezoni razšel s trenerjem. Najbolj so se podvizali pri Tajfunu, saj je Hrvat Krešimir Bašić že 17. oktobra, po komaj dveh kolih v DP, moral prepustiti krmilo Jurici Golemcu. Le deset dni pozneje je iz Škofje Loke odšel Tomaž Fartek, da bi LTH Castings prevzel Rade Mijanović. Terme Olimia pa so rokado opravile 23. decembra, ko je Borisa Zrinskega zamenjal Andrej Žakelj.