Prvi gost nima velikega imena, a je učinkovit

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v evropskem pokalu drevi ob 20.30 pričakali Trento.

Objavljeno
13. oktober 2015 22.20
Union Olimpija Ljubljana - Sutjeska Nikšić.Napad igralca Olimpije Nikolić Mitje Ljubljani 7.10.2015[košarka,Liga ABA]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Uvodni del evropskega pokala je bil v minulih dveh letih najprijetnejši del tekmovalne sezone za košarkarje Uniona Olimpije, zato lahko drevi ob 20.30 vedro pričakujejo štart proti Trentu. Nekoliko jim je ponagajal le spored, saj bodo igrali z zelo kakovostnim, a skorajda brezimnim tekmecem. Takšni dvoboji pa so vedno najtežji.

Novinec na mednarodni sceni, ki je v krstni sezoni v italijanski prvi ligi osvojil četrto mesto, jesen pa začel z dvema lepima zmagama, je za širšo javnost velika neznanka. Kdor ga je videl pri delu, pa je pripravljen potrditi, da gre za kakovostno zasedbo s štirimi ameriškimi košarkarji in občasnim reprezentantom Giuseppejem Poeto v vlogi organizatorja. Njegovi glavni aduti niso niti velikani – center Julian Wright meri 203 cm – niti niso izraziti ostrostrelci za tri točke, a so dinamični in učinkoviti.

Olimpijin trener Gašper Potočnik se strinja: »Trento ima odlično zasedbo in atletske igralce, ki so bili zelo uspešni že v pripravljalnem obdobju, saj so prekosili tudi evroligaša Laboral Kutxo. Veliko poskušajo po globini, hkrati pa igrajo zelo agresivno v obrambi, kar jim ponuja priložnost za nasprotne napade. Doslej smo imeli težave z moštvi takšnega kova, zato upam, da se bodo naši košarkarji znali pravilno odzvati. Tekma bo nekakšen zrelostni izpit po zmagah v ligi ABA, a verjamem, da bomo lahko zadovoljili občinstvo.«

Ob pogledu na življenjepise stožiških košarkarjev bi težko rekli, da so povsem neizkušeni. Zack Wright ima za seboj dve sezoni v evroligi (pri Bambergu in Panathinaikosu) in tri v evropskem pokalu, na obeh Ulebovih frontah so se preizkusili še Sava Lešić, Sašo Zagorac in Luka Rupnik. Ronalds Zakis ima za seboj tri sezone v evropskem pokalu, ki so ga lani okusili tudi Gregor Hrovat, Blaž Mahkovic in Vasilije Vučetić. Toda za vse velja, da so vedno imeli ob sebi še bolj prekaljene soigralce, ki so nosili glavne breme. Pri Olimpiji se bodo morali znajti sami. Lani je moštvu v uvodnih tednih sezone denimo brezplačno pomagal Mirza Begić, ki je tudi letos vadil v Ljubljani med čakanjem na delodajalca, toda zdaj se je podal na preizkušnjo k New Orleansu v ligo NBA.

»Res je, da bo marsikateri naš košarkar prvič zares igral na takšni ravni. Tekmovanja se bomo lotili sproščeno, na sleherni tekmi poskusili doseči svoj maksimum in zmagati, če se bo ponudila priložnost,« meni Potočnik, ki se je znašel pred zanimivim izzivom. Naj se njegovo moštvo spusti v tekaški obračun s Trentom ali ga poskuša umiriti, čeprav zaradi taktične nezrelosti nima prav veliko vzvodov? »Poskusili bomo s kombinacijo obeh slogov. Union Olimpija mora igrati dobro v obrambi in si zagotavljati lahke koše s tranzicijskimi napadi. Nikakor pa ne smemo zdivjati, naše postavljene akcije bodo morale biti nekoliko daljše in preudarne,« zagotavlja stožiški strateg.

Kapetan moštva Sašo Zagorac dodaja: »Predstaviti se moramo v lepi luči, čeprav doslej nismo imeli pravega stika s tako hitro in energično košarko. Naše moštvo je mlado, zato potrebuje potrpljenje. Kar smo pokazali doslej, nam vliva samozavest, zato se veselimo evropskega pokala. Zmagovati bomo morali doma, drago prodajati kožo v gosteh in izkoristiti kakšno priložnost. Cilj je eno od prvih štirih mest v naši skupini in uvrstitev v drugi krog, brez dvoma.«