Psiholog pri njih ne prestopi vrat kluba

Jaka Blažič pri Crveni zvezdi kot doma. Beograd je tudi dobra šola za čvrsto psiho.

Objavljeno
22. december 2013 20.02
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Slovenska flota v evroligi je s koncem prvega dela izgubila svojega prvega člana, potem ko se je morala Crvena zvezda Jake Blažiča posloviti od Evrope. Preboj med najboljših 16 moštev stare celine tako še tretje leto zapored zanj ostaja neuresničen cilj, četudi se s tem podobnosti z njegovo izkušnjo pri Unionu Olimpiji kmalu končajo, saj v Beogradu po ambicijah, zlasti pa denarju krepko prekašajo ljubljansko okolje.

Ko se je jeseni selil v srbsko prestolnico, so ga pospremili radovedni pogledi in ugibanja, kako se bo prilagodil zahtevni košarkarski sceni v Beogradu, kjer navijači pri igralcih posebej častijo drznost in spektakularne poteze. Jako Klobučarja so pri Partizanu pred leti hitro zamrznili na le nekaj minut igre, preden se je vrnil v Slovenijo. Blažič pa je častilcem Crvene zvezde, očitno pa tudi trenerju Dejanu Radonjiću, hitro zlezel pod kožo. Njegov status na parketu se po minutah in učinku komaj kaj razlikuje od tistega pri Unionu Olimpiji, kjer je v rokah držal niti igre. Zato niti ni pretirana ocena, da je od prejšnje sezone naredil velik preskok, saj v precej bolj izenačeni zasedbi rdeče-belih težje prihaja do takšne priložnosti.

»V resnici je to povsem druga zgodba kot še pred meseci v Ljubljani. Tam sem bil bolj izpostavljen, a sem imel zato večjo odgovornost, tu mi vedno lahko priskoči kdo na pomoč. Zanimivo, da v Beogradu vseeno ne izpostavljajo individualne igre, je pa zato večji pritisk po zmagah, kot smo ga kdajkoli čutili v Ljubljani, kjer je moštvo v dveh letih povsem razpadlo,« je včeraj, le dan po vrnitvi z zadnjega letošnjega evroligaškega gostovanja pri Lietuvos rytasu, pripovedoval Blažič, ki se je s soigralci dopoldne že znojil na treningu v Pionirju. Ker so to sezono v ligi ABA ukinili novoletni premor, si namreč ne morejo privoščiti počitka, če želijo zadržati vodilni položaj in ostati v lovu na evroligo 2014/15.

Četudi so pri Crveni zvezdi spomladi dvigali oblake prahu v prizadevanju, da si zagotovijo evroligaški status, in je njihov predsednik Nebojša Čović ena najbolj kontroverznih osebnosti srbske košarke, pa Blažič zatrjuje, da je bilo zanje evropsko tekmovanje vendarle v senci regionalnega. »Po izpadu je bilo sicer v klubu čutiti razočaranje, saj so hoteli še veliko več, a trener nas vseskozi opozarja, da nam kruh v resnici daje liga ABA. Od začetka razmišljamo le o tem, da moramo biti na vrhu, da ostanemo v evroligi tudi prihodnjo sezono. Če bi se nam kaj zalomilo, bi bila to katastrofa,« pravi slovenski reprezentant, ki mu je Radonjić ob prihodu naložil nalogo, da popravi igro v obrambi.

»Po mojem se po več mesecih že vidi razlika, se moram pa na ta segment v začetnem obdobju res bolj osredotočati, da dosegam napredek. Po drugi strani pa sem zdaj veliko bolj racionalen z žogami,« se Blažič nasmeji ob spominu, da so pri Olimpiji zlasti mladi pogosto posegli po pomoči psihologa. V Beogradu, pravi, te prakse ni. Odvisen si od sebe, če klecneš, pa nalogo psihologa opravi kar trener. Sam je očitno kar čvrste psihe, saj se v ligi ABA v 23 minutah igre ponaša s povprečjem 9,5 točke, v evroligi pa je v slabih 20 minutah dosegal po 10,3 točke, s čimer je bil četrti strelec moštva. Poleg tega tudi navijači skrbijo, da ne bi čutil trenutkov slabosti, saj se mu podobno kot soigralcem občasno zgodi, da se ga na ulici verbalno lotijo tudi privrženci nasprotnega tabora – Partizana.

»Sam sem zelo zadovoljen, da sem se odločil za odhod v Beograd, pogrešam le družbo, saj smo igralci razsejani po vsem mestu. Trener mi zelo zaupa, zame so pripravili tudi nekaj akcij, zato poskušam to maksimalno izkoristiti. A to sezono si tekme sledijo kot po tekočem traku in še veliko jih je pred nami, zato popolne stalnosti v igri ni mogoče pričakovati in prihaja tudi do padcev. Ker imamo širok nabor igralcev, je namreč za nas logično, da vsakič zablesti nekdo drug,« je Blažič naporen ritem ponazoril kar s podatkom, da niti ve dobro, kaj se dogaja v Sloveniji. Tudi z imeni kandidatov za novega slovenskega selektorja ni bil seznanjen. Kot je dejal, bo zanj vsaka izbira prava, svojega reprezentančnega poletja 2014 pa razen v primeru poškodbe že zdaj ne postavlja pod vprašaj.