Radio B92: FIBA priznala ligo ABA

Krovna košarkarska organizacija je odločitev sprejela v Budimpešti pred današnjim finalom ženskega eurobasketa.

Objavljeno
28. junij 2015 19.21
lvi-Košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Beograd - Konec je dvomov: tudi v prihodnji sezoni bo na območju nekdanje skupne jugoslovanske države prostor za regionalno košarkarsko tekmovanje, ligo ABA, ki pa bo v popolni lasti klubov udeležencev. Po poročanju beograjske radijske postaje B92 je Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) na sestanku v Budimpešti soglasno priznala reorganizirano tekmovanje. FIBA je odločitev sprejela pred današnjim finalom ženskega eurobasketa med Srbijo in Francijo.

Zapletati se je začelo, ko je krovna organizacija marca zaradi neujemanja pravil regionalnega tekmovanja s pravilnikom in statutom ligi ABA odrekla priznanje, ključni očitek pa je letel na neustrezno lastniško strukturo jadranske lige. Pozneje je FIBA zagrozila s kaznimi tistim zvezam, ki svojim klubom ne bodo preprečile udeležbe v tem tekmovanju. Grožnja je vodstvo lige, udeležence in nacionalne zveze prisilila v sprejetje sprememb, po katerih bodo stoodstotni lastniki lige ABA klubi, ki bodo v njej igrali v tekoči sezoni, sedež lige pa bo v Zagrebu.

Vendar pa FIBA niti s predvidenimi spremembami ni bila zadovoljna in je zahtevala popravke, najnovejša dokumentacija pa je očitno le zadovoljila vodstvo krovne organizacije, tako da je izvršni odbor danes potrdil dogovorjeno in ligi ABA podelil polno priznanje, kar pomeni, da bodo imeli klubi udeleženci prek nje še vedno možnost kvalificiranja v obe evropski tekmovanji - v evroligo in evropski pokal.

Še vedno pa ni jasno, kdo bo skrbel za upravljalsko-marketinški vidik lige. Skladno s prvotnimi spremembami bi za poslovni vidik skrbelo ljubljansko podjetje Sidro, v katerem bi za kvečjemu tri leta 20 odstotkov lastniških in vodstvenih pravic zadržalo šest fizičnih oseb (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Danko Radić, Josip Bilić, Zmago Sagadin in Bože Miličević), nakar bi liga povsem prešla v roke klubov.

Prav tako še naprej ni znano število klubov v novi sezoni (12 ali 14), niti ali bo imela Slovenija v ligi ABA tri predstavnike - Krko, Union Olimpijo in državnega prvaka Tajfun. Negotovo prav tako ostaja še, ali bo s sezono 2016/17 zaživela tudi po rangu druga jadranska liga in delitev regije na zahodno konferenco s Slovenci, Hrvati in predstavniki BiH ter vzhodno s Srbijo, Črno goro, Makedonijo in Republiko Srbsko.