Rado Trifunović tudi uradno naslednik Igorja Kokoškova

Na korespondenčni seji košarkarske zveze Slovenije so predlagali in potrdili Rada Trifunovića za naslednika zlatega Kokoškova.

Objavljeno
09. oktober 2017 17.22
Posodobljeno
09. oktober 2017 17.22
jer-Trening Košarkarske reprezentance Slovenije
J. P., N. Gr.
J. P., N. Gr.

Ljubljana - Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je na današnji korespondenčni seji za novega selektorja moške članske reprezentance, ki bo nasledil zlatega z eurobasketa, Srba Igorja Kokoškova, za obdobje kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2019 potrdila Rada Trifunovića. Sklep je bil sprejet, ko je zanj glasovala več kot polovica članov izvršnega odbora KZS. Štiriinštiridesetletni strokovnjak je trener pri zvezi od vključno sezone 2012/13, poleg vloge pomočnika selektorjev pa je že bil tudi vodja strokovnega štaba članske reprezentance B.

»Rado Trifunović se je pokazal kot prava oseba, da v tem negotovem obdobju kvalifikacij za svetovno prvenstvo prevzame to odgovorno nalogo. Gre za vrhunskega strokovnjaka, ki je bil na zadnjih treh velikih tekmovanjih selektorjeva desna roka. S to rešitvijo in s takšnim predlogom selektorja smo poleg tega, da krmilo prevzame izjemno kompetentna oseba, našli tudi način, da v trenerski ekipi kot svetovalca zadržimo dosedanjega selektorja Igorja Kokoškova, ki je z veseljem pristal na novo vlogo,« so sporočili s KZS.

»Dejstvo, da me je vodstvo Košarkarske zveze Slovenije postavilo na mesto selektorja moške članske reprezentance, mi pomeni zelo veliko in s to odločitvijo sem počaščen. Hkrati pa se zavedam, da moram zdaj kot selektor reprezentance upravičiti zaupanje. Vesel sem tudi dejstva, da bo z reprezentanco še naprej sodeloval Igor Kokoškov, ki bo opravljal vlogo svetovalca in da bomo vsi trije pomočniki, ki smo bili na zadnjem evropskem prvenstvu, sodelovali tudi v bodoče. Poleg Aleksandra Sekulića in Jake Lakoviča se bo trenerskemu štabu priključil še Jernej Valentinčič. Čez mesec dni nas čakata že prvi kvalifikacijski tekmi, na kateri se moramo dobro pripraviti,« je v video nagovoru povedal novi selektor. 

Trifunović je sicer deset dni po zlatem uspehu na evropskem prvenstvu v Istanbulu prejel vabilo prestižne kalifornijske univerze UCLA za enomesečno sodelovanje, ki bo temeljilo predvsem na izmenjavi znanj pri delu z mlajšimi košarkarji in njihovem uvajanju v reprezentanco: »Pričakujem, da bom s to izkušnjo pridobil veliko novega znanja in priložnosti.« V trenerski karieri se je angažiral predvsem pri domžalskem Heliosu, pri katerem je vodil mlajše selekcije ter bil pomočnik in glavni trener, preizkusil pa se je tudi na klopi Lastovke in Zlatoroga.

S košarkarske zveze prihaja še ena pozitivna novica. Konec tedna se bodo končno začela ligaška tekmovanja, saj je izvršni odbor zveze potrdil predlog klubov in sodnikov glede višine sodniških stroškov, zato se bo sodniška stavka končala. Tekmovanja v vseh kategorijah v okviru KZS se bodo tako začela ob koncu tega tedna in sicer pod pogoji plačevanja sodniških in drugih stroškov, ki so veljali pred sprejetjem navedenega sklepa.