Rafali trojk trajali le 25 minut

Liga prvakov: Banvit v finišu tekme prekosil Helios z 21:4.

Objavljeno
17. januar 2017 23.51
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Bandirma – Lepo doživetje je, ko sta Slovenca najboljša strelca zmagovitega moštva v tekmi Fibine lige prvakov. A kaj, ko sta Gašper Vidmar in Edo Murić včeraj branila barve turškega Banvita in svojih 29 točk družno stlačila v koš slovenskega prvaka Heliosa. Domžalčani so se trudili, 25 minut noro zadevali trojke (10:15) in občasno tudi vodili, nato pa povsem omagali.

Slab začetek, porazen konec, je povzetek predzadnjega nastopa košarkarjev Heliosa v uvodnem delu LP, v katerem so bili vnovič zdesetkani; Luka Vončina in Đorđe Lelić sta ostala doma, rekonvalescent Tomaž Bolčina je zgolj sedel na klopi. S prestrašeno igro v prvih minutah, ko jim namesto 24 sekund za organizacijo napadov ne bi zadoščala niti cela minuta, so kar izzivali gostitelje, naj odločijo dvoboj že v prvi četrtini. Toda ti so se zadovoljili z vodstvom 13:3, v tem času pa so se Domžalčani prepričali, da trenutno četrta zasedba turškega DP ni z drugega planeta.

In če so že prišli tako daleč, bi kazalo nuditi čim trši odpor. Igralce Banvita, prepričane, da se jim zmaga ne more izmuzniti, so začeli obstreljevati z rafali trojk, ki so praviloma končale v obroču. Če je bil Helios do včeraj le 34. v LP po izkoristku metov za tri točke (29,7 %) in številu zadetih poskusov (5,6 na tekmo), je tokrat metal 8:13 (61 %) že v prvem polčasu. Najbolj natančen je bil 18-letni branilec Aljaž Bratec (3:3) in prinesel svojemu moštvu prednost 35:30 pred glavnim premorom.

Gledalci kar niso mogli verjeti svojim očem, vendar so morali potrpeti še eno četrtino. Brandyn Curry je namreč s svojo tretjo trojko, že deseto moštveno, prinesel Domžalčanom vodstvo z 48:47, tik pred iztekom tega dela tekme pa so zaostajali za pičlo točko (53:52). Toda upanje na senzacijo in oddolžitev Banvitu za poraz v domači dvorani ni več dolgo trajalo. Jeza trenerja Saša Filipovskega je le obrodila sadove in Banvit je z nizom 19:0 nadomestil prejšnje napake. Njegove juriše je šele po osmih minutah igre v zadnji četrtini prekinil Tomaš Kyzlink, tedaj pa je bilo kajpada že vse odločeno.

»V zadnjih desetih minutah smo izgubili napadalni ritem, obramba Banvita pa je bila vse bolj agresivna, zato smo zmogli le štiri točke. Čudi pa me, da smo kljub trdi igri gostiteljev imeli na vsej tekmi na voljo le štiri proste mete,« se je pridušal Heliosov trener Jakša Vulić. Filipovski je bil kratek: »Začeli smo zelo dobro, toda Domžalčani so začeli zadevati težke mete, ko so uvideli, da nimajo česa izgubiti. V drugem polčasu smo vendarle prejeli le 18 točk.«