Rebec podajal in izmaknil žogo Davisu

Košarka: Po prvem porazu Rogaške v ligi za prvaka na vrhu tri izenačena moštva.

Objavljeno
06. april 2017 00.47
Sandi Čebular,Ljubljana Slovenija 19.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Gneča na vrhu lige Nova KBM za prvaka se je po 4. kolu še zgostila, saj po zmagi košarkarjev Krke nad Rogaško ni več neporaženih moštev. V drugem derbiju večera se je Zlatorog prepričljivo oddolžil Unionu Olimpiji za visok poraz v pokalnem polfinalu in Ljubljančanom otežil delo v boju za uvrstitev v polfinale končnice.

Slatinčani so v dvorani Leona Štuklja začeli v slogu predstav, s katerimi so zapored spravili na kolena Zlatorog, Union Olimpijo in polzelske Hopse. Prvo četrtino so dobili z 12 točkami naskoka, pri vodstvu s 27:15 pa so zašli v vidne težave. Krka si je v naslednjih desetih minutah priigrala delni rezultat 30:10, za katerega je imel največ zaslug agilni Erjon Kastrati. Toda tekma pri 45:37 še zdaleč ni bila odločena.

V 34. minuti je Rogaška vnovič prevzela pobudo z 61:59, v finišu pa se ji je tudi ponudila priložnost, da bi izsilila podaljšek, saj je pri rezultatu 71:68 imela na voljo 13,8 sekunde za zadnji napad. Gostitelji se niso odločili za taktično napako, zato pa je Matic Rebec izmaknil žogo Darwinu Davisu in razblinil upe tekmecev. Novomeščani so bili na koncu precej natančnejši pri metih iz igre (46:35 %), prevladovali so tudi pri skokih z 52:30 (Dimec 9), a izgubili kar 14 žog več (7:21). Po pet sta jih zapravila Rebec, ki se je odkupil z 10 asistencami, in nerazpoloženi Ron Curry.

Krkin trener Simon Petrov je po tesni zmagi poudaril: »Tekma je bila pričakovano težka, saj je Rogaška igrala zelo čvrsto pod obema obročema. Slabo smo začeli, nato pa ves čas delali preveč napak in izgubili veliko žog. V finišu nam je le uspelo obdržati hladne glave.« Strateg Rogaške Damjan Novaković ni mogel biti zadovoljen z razpletom, njegovo moštvo pa je vendarle ostalo na vrhu razpredelnice, čeprav je v prvih štirih kolih lige za prvaka le enkrat igralo v domači dvorani: »Krka je prišla do tesne zmage z veliko energije. Mi nismo izkoristili svojih priložnosti, da bi potek tekme zasukali v našo korist. Ni časa za razočaranje, od tega trenutka razmišljamo le o sobotnem dvoboju s Heliosom.«

Union Olimpija je sinoči igrala brez poškodovanega Devina Oliverja, najboljšega košarkarja obeh zadnjih kol uvodnega dela DP ter 1. in 3. kola lige za prvaka, in pravih zamisli. Njena igra je začela razpadati po vodstvu s 27:24 v 14. minuti, ko je Zlatorog stopnjeval svojo agresivnost v obrambi, hkrati pa se po zaslugi Igorja Tratnika (16 točk do polčasa), Nejca Bariča in Jana Špana izkazal tudi v napadu. Z nizom 15:0 so Laščani prišli do svoje najvišje prednosti 50:31, ki so jo ubranili brez večjih pretresov, saj se Ljubljančanom ni uspelo približati na manj kot deset točk (63:53). Nikola Janković je bil ob komaj 41-odstotnem metu iz igre (Zlatorog 51 %), trojkah 4:18 (gostitelji 9:25) in izgubljenem skoku z 32:36 premalo za zasuk.

Trener Laščanov Aleš Pipan je bil lahko zadovoljen: »Čestitke mojim fantom za dobro predstavo. V njihovi igri tokrat ni bilo nihanj, izkazali so se tako v obrambi kot v napadu ter bili povezani in nesebični. Na žalost moramo vse skupaj čim prej pozabiti, saj nas v ligi za prvaka čaka še šest zahtevnih tekem. Še velikokrat se bomo morali izkazati, da bi lahko uresničili cilje, ki smo si jih zadali.« Njegov stožiški kolega Gašper Okorn je priznal: »Zlatorog je zmagal povsem zasluženo. Prednost, ki si jo je priigral ob koncu druge četrtine, je v nadaljevanju zlahka zadržal. Ne morem reči, da nismo poskušali, a preprosto nismo bili sposobni ničesar spremeniti. Razmisliti moramo, kaj si želimo v prihodnosti in kakšni so naši cilji.«

Edini brez zmage med elitno šesterico je lanski državni prvak Helios. Učinkovita igra junaka mladinskega DP Aljaža Bratca je bila ob kar 25 izgubljenih žogah veliko premalo, da bi lahko prekosil Hopse, čeprav so Domžalčani prevladovali pri skokih z 38:24. Polzelani so po zaostanku s 42:43 odprli zadnjo četrtino z odločilnim nizom 18:1 in ohranili stik z vodilno četverico.