Recept Slatinčanov: inteligenca, borbenost in tudi kanček sreče

Drevišnje 3. kolo košarkarske lige Nova KBM za prvaka ponuja kar tri derbije v Stožicah, Laškem in na Polzeli.

Objavljeno
29. marec 2017 02.24
Gregor Hrovat in Jure Močnik,Ljubljana Slovenija 14.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Zaradi finalnega turnirja DP za mladince v Kranju, na katerem bodo med osmimi udeleženci le štirje prvoligaši – Union Olimpija, Helios Suns, Krka in Zlatorog, poleg njih pa Ilirija, Triglav, Parklji in Grosuplje iz 2. SKL –, bodo prizorišča lige Nova KBM konec tedna počivala. Zato pa bo šlo na nož danes v Stožicah, Laškem, na Polzeli in tudi v treh tekmah za obstanek.

Po dveh kolih lige za prvaka lestvica kaže nekoliko nepričakovano podobo. Na vrhu sta Krka, najuspešnejša v prvem delu DP, in Rogaška, ki je po prvih 22 kolih zasedala šele 6. mesto, a nato pokazala mišice z zmagama nad Zlatorogom in Olimpijo. Slednja morata primanjkljaj nadomestiti v preostalih osmih kolih, vendar ju že drevi čakata nova zahtevna izziva. Ljubljančani bodo gostili državne prvake iz Domžal, Laščani vodilne Novomeščane.

Za odtenek lažje delo si lahko obeta stožiška zasedba, ki je v tej sezoni že štirikrat ugnala Helios – dvakrat za ligaške točke in dvakrat v pokalnem četrtfinalu –, branilci naslova pa za nameček serijsko ostajajo brez najboljših košarkarjev, kar je bilo v minulih letih že skoraj zaščitni znak Olimpije. »Menim, da so Ljubljančani ob Krki glavni kandidati za finale prvenstva. Čeprav se podajamo k favoriziranemu tekmecu, želimo prikazati vse, kar znamo, in čakati na priložnost za presenečenje,« razmišlja Heliosov trener Dejan Čikić.

Zlatorog je v domači dvorani Tri lilije prekosil Krko za 15 točk, v revanši je bil prekratek za osem točk. Poln plen sta doslej iz Laškega odnesli le Olimpija in Rogaška, drevi se bodo poskusili vpisati na seznam še Novomeščani, ki imajo realno »najdaljše« moštvo, zato bi se morali najbolje spopadati z napori in poškodbami. Njihov trener Simon Petrov je bil 8. marca bolj zadovoljen kot Aleš Pipan, kako bo drevi? »Dobro pomnimo gostovanje v Laškem, ko nas je domače moštvo premagalo. Tokrat se želimo pokazati v boljši luči. Zlatorog ima dobro in samozavestno moštvo, zavedamo pa se, od kod nam grozi največja nevarnost.«

Z dvema zmagama nad Rogaško se lahko pohvalijo tri moštva: Krka, Zlatorog in polzelski Hopsi, ki bodo danes poskusili doseči »hat-trick«. Zavedajo se, da so Slatinčani v zadnjih tednih dobili krila, vendar po porazih na zahtevnih gostovanjih v Stožicah in Novem mestu tudi sami pričakujejo boljše čase. Še posebej, ko se bodo novinci v moštvu uglasili s staroselci. »Rogaška je za razliko od nas fenomenalno štartala v ligi za prvaka. Stanje v njeni zasedbi je izjemno, zato bo zelo zahtevna ovira, kljub vsemu pa mislim, da bomo le prišli do zmage,« razmišlja trener Hopsov Boštjan Kuhar, medtem ko njegov kolega iz Rogaške Damjan Novaković razkriva recept za uspeh: »Potrebovali bomo kombinacijo košarkarske inteligence, borbenosti in kanček športne sreče.«

Pari 3. kola lige za prvaka, danes: Union Olimpija – Helios Suns (18), Hopsi – Rogaška (19), Zlatorog – Krka (20); 3. kolo za obstanek: Terme Olimia – Portorož (18.30), Šenčur GGD – Sixt Primorska (19), Tajfun – LTH Castings (19).