Rekordna predstava slovenskega bisera

Košarkarski mladenič Luka Dončić je blestel s 23 točkami in 11 podajami, kar je zgodovinski dosežek za 17-letnega fanta.

Objavljeno
04. december 2016 16.09
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Madrid - Po nekaj slabših predstavah v zadnjih tednih je Luka Dončić tokrat zaigral najboljše v karieri. V 11. kolu španskega prvenstva je proti Fuenlabradi dosegel 23 točk in 11 podaj, njegov indeks učinkovitosti pa je znašal kar 34. Vsi dosežki so njegovi osebni rekordi, saj je do danes v članski kategoriji dosegel največ 15 točk. Real Madrid je sicer brez težav slavil z 92:76, Luka Rupnik je pri Fuenlabradi končal z desetimi točkami.

Zdaj lovi še en rekord

Dončić je postal prvi mladoletni košarkar v zgodovini španskega prvenstva z dvojnim dvojčkom. To mu je uspelo tri mesece pred 18. rojstnim dnem. Pred tem je bil temu dosežku najbližje Ricky Rubio, vendar je španski košarkar v sezoni 2007/08 za Joventut proti Bilbao dosegel 18 točk in 9 podaj. Slovenski mladenič je hkrati tudi najmlajši v zgodovini španske lige z desetimi podajami ali več.

Utrinki s tekme Real Madrid : Fuenlabrada

Z indeksom učinkovitosti 34 je izenačil Rubijev rekordni dosežek za mladoletnega košarkarja. Španec je pred osmimi leti skoraj brez zgrešenega meta proti Gironi imel 25 točk, 2 skoka in 4 podaje. Tako ima Rubio med mladoletniki še vedno rekordni dosežek po številu doseženih točk. Če si hoče Dončić prilastiti tudi ta rekord, ima časa do svojega naslednjega rojstnega dne 28. februarja.

Kot Rodriguez, Petrović, Perasović ...

Obenem je slovenski čudežni deček prvi košarkar v španskem prvenstvu po letu 2006, ki je na eni tekmi dosegel vsaj dvajset točk in deset podaj. Pred desetimi leti je to uspelo Sergiu Rodriguezu, tedaj je bil še član Estudiantesa in je zbral 25 točk in 11 podaj.

Kakšen dosežek je resnično uspel Dončiću, pa dokazuje redek spisek preostalih igralcev, ki so v zgodovini španskega prvenstva že dosegli vsaj dvajset točk in deset podaj. To so Winfred King (1985), Leon Wood (1988), Mike Phillips, Dražen Petrović (oba 1989), Javi Perez (1992) in Velimir Perasović (1999).