Pat Riley je vesel, da ni ušpičil neumnosti z Goranom Dragićem

Liga NBA: Kapetan slovenske reprezentance bo sezono končal v Miamiju in je vse bližje uvrstitvi v končnico.

Objavljeno
26. februar 2017 21.35
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Vikend All-Star NBA je za hip prekinil zmagoviti niz košarkarjev Miamija, toda po devetih dneh brez tekme so nadaljevali v velikem slogu. Konec tedna so ugnali še Atlanto (108:90) in Indiano (113:95) ter dosegli 16. uspeh v zadnjih 18 nastopih, otresli pa so se tudi kadrovske negotovosti. Goran Dragić bo sezono vendarle končal na Floridi.

Dolgo je sicer kazalo, da ga bodo delodajalci prepustili drugemu moštvu, toda najboljši strelec (povp. 20,3 točke) in podajalec (6,1) Vročice jih je s soigralci očitno prepričal, da si zaslužijo ostati skupaj. Ob izteku obdobja za prestope je predsednik kluba Pat Riley celo dejal, da so bili zadnji dnevi zelo dolgočasni, saj so se odločili, da ne bodo ničesar spremenili. Kot pravi, želi videti, kako se bo zdajšnja zasedba odrezala v finišu rednega dela prvenstva, pred katerim z izkupičkom 26:32 zaseda deveto mesto v vzhodni konferenci NBA in za 8. Detroitom zaostaja za eno zmago. Končnica torej še zdaleč ni nedosegljiva, čeprav so Miami po 30 porazih v uvodnih 41 tekmah vsi odpisali. Dolgo je bil tudi najmanj učinkovito moštvo sezone s 98,3 točke na tekmo, od 14. januarja pa jih dosega 109,7, kar je osmo strelsko povprečje v ligi.

»Zelo sem vesel, da med prestopno mrzlico nismo naredili kakšne neumnosti. Odločili smo se, da letos ne bomo niti med kupci niti med prodajalci. Vse od začetka sezone pravim, da imamo zanimivo skupino mladih košarkarjev, zdaj pa me zanima, kako se bodo odzvali na tekmovalni pritisk. Če se jim bo uspelo uvrstiti v končnico, bodo pokazali, da smo se pravilno odločili. Toda tudi ko smo izgubljali, sem videl, da nekateri fantje napredujejo in igrajo vse bolje,« ocenjuje izkušeni Riley, ki je bil po koncu igralske kariere devet sezon glavni trener LA Lakers in z njimi osvojil pet šampionskih prstanov, v štirih letih pri New Yorku se je enkrat uvrstil v veliki finale in dvakrat v vzhodni finale, v devetih letih na klopi Miamija pa je dodobra okrepil temelje moštva, ki se je vključilo v ligo NBA šele leta 1988. Leta 1997 se je že uvrstilo vzhodni finale, ko je Riley prevzel vlogo glavnega menedžerja, pa se je začelo odločno vzpenjati in danes se lahko pohvali s tremi naslovi prvaka elitne lige (2006, 2012, 2013).

Goran Dragić zelo dobro pozna zgodovino kluba in zdajšnje razmere, zato je mirno prenašal govorice o kupčijah. Predvsem pa je neizmerno zaupal svojim nadrejenim. »Pred leti bi vse skupaj doživljal drugače, precej bolj živčno bi spremljal zapise v medijih. Ko so me prvič prodali iz Phoenixa v Houston, sem se že začel počasi zavedati, da se ni podrl svet, ampak da gre za nekaj povsem običajnega, sestavni del posla. Zdaj se niti ne oziram na špekulacije, poskušam se osredotočiti na mojo igro, saj se ti lahko hitro zvrti v glavi, če nisi dovolj psihično čvrst,« pravi kapetan slovenske reprezentance. K njegovi mirnosti sta veliko prispevala tekmovalna krivulja Vročice in dejstvo, da se v Miamiju odlično počuti.

»Vse je prvorazredno, mesto, organizacija kluba, strokovni štab in soigralci. Razumem, da so zaradi splošnega interesa včasih potrebne spremembe, ki ti sprva niso najbolj povšeči, toda na vse poskušam gledati pozitivno,« razmišlja Dragić. Skupaj s centrom Hassanom Whitesidom je postal nosilna ikona Vročice po selitvi Dwyana Wada v Chicago in prisilnem počitku Chrisa Bosha, ki je odigral zadnjo tekmo 9. februarja lani, toda v zadnjih tednih imata izdatno pomoč: »Na začetku sezone smo imeli devet košarkarjev, ki še nikoli niso igrali skupaj. Vedeli smo, da potrebujemo čas in da nam ne bo lahko, vendar smo sčasoma prikazali izjemen napredek. In nikakor še nismo rekli zadnje besede. Pred nami je še 23 tekem, nato pa, upam, končnica prvenstva,« razmišlja Goran Dragić, ki se je proti Atlanti izkazal s 17 točkami, 6 skoki in 3 asistencami, proti Indiani pa z 21 točkami, 2 skokoma in 4 asistencami.