Rogaška unovčila prednost in obremenila tekmeca

Prva finalna tekma lige Telemach praznik za navijače obeh moštev, še posebej za Slatinčane, saj so premagali Tajfun.

Objavljeno
23. maj 2015 01.04
KK Rogaška Slatina - KK Tajfun, 18.5.2015, Rogaška Slatina
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Rogaška Slatina – Brez svojega prvega organizatorja igre Ceole Clarka, ki si še ni opomogel po pretresu možganov, a ne povsem brez možnosti je bil Tajfun v uvodnem dejanju finala lige Telemach. Ogorčeno je dihal za ovratnik košarkarjem Rogaške, ki pa so bili včeraj v celoti le nekoliko boljši. Druga tekma v dvoboju do treh zmag bo že jutri v Šentjurju.

Ob zgodovinski uvrstitvi Rogaške in Tajfuna v finale DP so košarkarji obeh moštev potrebovali ogromno veščin, da so preskočili vse ovire. Toda nič manj spretni niso bili njihovi navijači, ki so prišli do vstopnic za sinočnjo tekmo in se zbrali v polnem številu pred dvorano več kot uro pred začetkom, da bi nato pripravili vrhunsko vzdušje, čeprav so na tribunah stali domala drug na drugem. Košarka je obnorela tako Rogaško Slatino kot Šentjur, staro in mlado obeh spolov, in prinesla pravi sosedski »clasico«.

Uvodno dejanje finala je prineslo pričakovano predstavo. Nastopajoči se niso prepuščali umetniškemu vtisu, temveč so se srčno borili za vsako ped parketa in sleherno odbito žogo, kot bi jim šlo za življenje. Živčnosti so se prvi otresli gostitelji, ki so v 11. minuti vodili že z 20:9, kar 12 točk pa je prispeval Dražen Bubnić, ki je do tedaj zadel edini trojki. Toda sčasoma so si merilne naprave naravnali tudi Šentjurčani in začeli pridno manjšati zaostanek, minuto pred glavnim premorom pa so celo prevzeli vodstvo s 33:32. Vendar ga niso dolgo zadržali, čeprav so v prvem polčasu prepričljivo prevladovali pri skokih z 20:10. Zato pa je bila zavidanja vredna zbranost Slatinčanov, saj v uvodnih treh četrtinah niso zapravili niti ene žoge brez meta (na koncu šest), medtem ko jih je Tajfun v tem času izgubil deset (slednjič 18).

Šentjurčani so imeli štiri košarkarje z dvomestnim strelskim učinkom, vendar je bil dodatek njihovih soigralcev tokrat preskromen. Sandi Čebular (za dve 4:7, za tri 4:6), Bubnić (za dve 4:6, za tri 3:5) in Žiga Dimec (za dve 5:6), ki so bili najbolj razpoloženi v domačem moštvu, so imeli izdatnejšo pomoč, zato je Rogaški kljub nihanjem uspevalo ohraniti prednost. Po vodstvu s 43:33 jo je Tajfun resno ogrozil, saj se ji je približal le na točko, a je dobila rafal trojk sredi zadnje četrtine, po katerem so domači navijači lažje zadihali, saj so njihovi ljubljenci v 35. minuti imeli že 12 točk naskoka (72:60). A jih je kmalu spet stisnilo v grlu. Bubnić si je namreč prislužil peto osebno napako, Tajfun pa se je z dvema trojkama Ivana Držića in eno Aleksandra Tomića približal na 73:76 minuto in 18 sekund pred koncem. Toda to je bil labodji spev gostov in njihov trener Dejan Mihevc je priznal: »Rogaška je imela prednost domačega igrišča in jo je izkoristila. Toda finale se zdaj seli v Šentjur in upam, da se bo v naše moštvo vrnil Clark, ki se je danes poskušal ogreti. Potrebovali ga bomo, čeprav so danes naši fantje korektno odigrali tekmo, obe moštvi pa sta dobro igrali v obrambi. Toda vsakič, ko smo se približali gostiteljem, smo si privoščili kakšno neumnost, korake ali tri sekunde.«

Strateg Rogaške Damjan Novaković je dodal: »Za nami je šele prva tretjina poti do končne zmage. Menim, da smo bili boljši večji del tekme, tako kot običajno proti Tajfunu pa smo tudi tokrat imeli veliko težav pri skoku. Če se ne bomo popravili v tej prvini, bo naslednja tekma še težja. A zdaj so vendarle pod pritiskom Šentjurčani.«