S 45 točkami naskoka prepričljivo začeli pot k EP

Slovenci že v prvi četrtini razblinili upe košarkarjev Kosova. V soboto na vrsti precej trši oreh, Bolgarija.

Objavljeno
01. september 2016 01.48
Goran Dragić na kvalifikacijski tekmi za EP,Ljubljana Slovenija 31.08.2016 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Pot do prve zmage v kvalifikacijah za EP 2017 kljub spoštljivim besedam za košarkarje Kosova ni bila pretirano težka. Slovenska reprezentanca je sinoči unovčila svojo nadarjenost in sadove trdega dela na pripravah ter večino dela opravila že pred polčasom. Precej težja naloga pa jo bržkone čaka v soboto, ko bo gostovala v Botevgradu pri Bolgariji.

Niti selektor Igor Kokoškov niti njegovi izbranci nimajo kaj prida izkušenj s kvalifikacijami za velika tekmovanja, vendar so rutinirano opravili svoje delo. Moštvo, v katerem zaradi taktičnih razlogov ni bilo Vlatka Čančarja in Žige Dimca, je prepričljivo opravilo svoje naloge v napadu in obrambi ter zelo hitro omrtvilo edinega tekmečevega košarkarja visokega mednarodnega razreda, Justina Doellmana, ob tem pa si brez večjih težav zelo zgodaj priigralo odločilno prednost. Zadostna je bila že kakovost kapetana slovenskega moštva Gorana Dragića, njegovi soigralci pa so prispevali več kot dovolj, da je razlika med moštvoma rastla z vrtloglavo naglico. Domače moštvo je za nameček domala brez težav prihranilo obilo energije za naslednjih pet kvalifikacijskih nastopov.

Navijači slovenskih košarkarjev, vajeni dokaj asketske košarke, so tokrat hitro prišli na svoj račun. Njihovi ljubljenci so s hitro igro in nasprotnimi napadi dosegli 33 točk že v uvodni četrtini in si zagotovili zadostno prednost, da so mirno nadaljevali dvoboj neizenačenih tekmecev. Gostitelji so bili pač vedno prehitri ali preveč natančni, košarkarji reprezentance Kosova pa niso kaj dosti dali na simbolni pomen prvega uradnega nastopa njihove reprezentance v tekmovanjih pod okriljem FIBA, temveč so bili z mislimi že pri naslednjih tekmah, ki bodo precej bolj verodostojno opredelile njihove možnosti v kvalifikacijski skupini E.

Kokoškov upa, da bodo nadaljevali v podobnem ritmu

Slovensko moštvo si je že v 13. minuti priigralo 20 točk naskoka (39:19) in kljub zadržanemu nadaljevanju brez brez slehernih težav prišlo do pričakovane gladke zmage. Ob njej je prevladovalo pri vseh prvinah, Goran Dragić pa je 22 točkam dodal osem asistenc.

Selektor Igor Kokoškov je po gladkem uspehu dejal: »V športu ni velikih in majhnih tekem. Vseh se moraš lotiti z enako vnemo in na koncu štejejo le zmage. Vesel sem zmage nad Kosovom in upam, da bomo nadaljevali v podobnem ritmu. Vsi smo po dolgih pripravah komaj čakali na uvodno preizkušnjo. Fantje so imeli polno glavo vsega, zato se je videlo, da so uživali. Imeli so sicer vzpone in padce, kar se nam dogaja na vseh tekmah, zagotovo pa so bili v obrambi še vedno premalo učinkoviti. Tekmec je dosegel preveč točk in tega se moramo v prihodnje zavedati.«

Jaka Blažič je dodal: »Pričakovali smo, da bo energija našega moštva na visoki ravni in to se je zgodilo. Začetna peterka je potegnila in hitro priigrala visoko razliko, ki je nismo več izpustili iz rok. Upam, da bomo tako nadaljevali tudi na naslednjih tekmah. Čestitke si zaslužijo tudi igralci Kosova, ki so se zapisali v zgodovino. Zoran Dragić je pristavil: »Sleherne tekme se moraš lotiti karseda zavzeto, saj se ti lahko podcenjevanje maščuje v takšni ali drugačni obliki. Dobro je, da smo kvalifikacije za EP začeli z zmago. Okrepili smo si samozavest, ki jo bomo zagotovo potrebovali na naslednjih tekmah.«

Kvalifikacije za EP 2017, skupina E

Slovenija : Kosovo 113:68 (33:19, 31:12, 20:18, 29:19)

Slovenija: G. Dragić 22 (1:2), Prepelič 9 (2:2), Z. Dragić 17 (3:4), Murić 15, Vidmar 15 (1:1) - prva peterka; Rebec 3, Blažič 9 (1:2), M. Lapornik 3, Morina, Zagorac 3, Omić 15 (3:4), Klobučar 2 (2:2).

Kosovo: Sina 4, Berisha 21 (4:4), Rugova 14, Veseli 6, Doellman 7 (1:2), Kacaniku 5 (1:2) - prva peterka; Ahmetbašić, Rugova 2, Hajrizi 7, Sinani (0:2), Mekaj 2.

-------------------------------------------


Ukrajina : Bolgarija 79:69 (17:10, 25:15, 21:22, 16:22)

(Fesenko 15, Ovčerenko 14, Kravcov 13; Kostov 16, Georgijev 15)