S pokalnimi izkušnjami finišu lige ABA naproti

Union Olimpija bo danes v Tivoliju igrala z Budućnostjo, Krka pa gostuje pri Igokei. 

Objavljeno
22. februar 2017 00.26
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Dnevi zadovoljstva zaradi zmag nad slovenskimi tekmeci v pokalu Spar so za košarkarje Uniona Olimpije in Krke hitro postali poglavje v zgodovini, že danes jih znova čaka kruta resničnost v nekoliko širšem svetu. Svojo vrednost bodo lahko preizkusili v tekmah s pokalnima prvakoma Črne gore in BiH, Budućnostjo ter Igokeo.

Štiri kola pred koncem rednega dela regionalnega prvenstva je že jasno, da bo prva nosilka končnice Crvena zvezda in da bodo v polfinalnih dvobojih do dveh zmag igrali še Cedevita, Budućnost in Partizan, edini, ki je doslej spravil na kolena vodilne rdeče-bele. Cibona in Igokea nimata skrbi niti glede boja za vrh niti zaradi izpada, Union Olimpija, FMP in Karpoš Sokoli pa lahko vsak trenutek zlezejo povsem na varno, saj imajo dve zmagi prednosti pred Mornarjem, Krko in Zadrom na dnu. Ljubljančane do konca čaka zahtevna pot, saj se bodo pomerili še s Crveno zvezdo in Zadrom v njunih dvoranah ter s Cedevito v Stožicah, Novomeščani pa bodo v soboto pričakali Mornar, nato gostovali pri Partizanu in na domačem parketu igrali s Cibono. Toda ne pozabimo, za razliko od lani, ko sta izpadla Sutjeska in Tajfun, si bo enoletno izobčenje, neodvisno od uvrstitve v državnem prvenstvu, prislužilo le eno moštvo.

Drevišnjih tekmecev slovenski zasedbi nimata v najlepšem spominu, saj sta v novembrskih soočenjih obe ostali praznih rok. Union Olimpija je klonila v Podgorici s 74:84, resda brez MVP slovenskega pokala Nikole Jankovića, vendar z Mirkom Mulalićem in Blažem Mesičkom, ki sta bila z 12 točkami najboljša strelca moštva za Brandonom Jeffersonom (21). Krka pa je doma gladko izgubila z Igokeo z 72:88 in po štirih zaporednih zmagah odprla dolgo črno obdobje, ki se je končalo šele po desetih porazih v nizu. Razlogov za dostojno revanšo je torej v izobilju, vprašanje pa je, če lahko roke, noge in glave sledijo željam.

Drevi bomo denimo videli, ali je pokalni uspeh Olimpijine košarkarje prenovil ali jih le izčrpal. Vsekakor pa ne bodo mogli računati na energične napotke trenerja Gašperja Okorna, saj si je zaradi izključitve sekundo pred koncem dvoboja s FMP prislužil eno tekmo suspenza. Proti Budućnosti bo moštvo vodil njegov pomočnik Luka Bassin, ki pravi: »Za nas so bile štiri pokalne tekme v šestih dneh velik telesni in psihični napor. Smo utrujeni, po drugi strani pa smo postali še bolj samozavestni. To moramo izkoristiti, da bi prebrodili težave. Naše moštvo je končno dojelo, da uspehe prinašata le trda obramba in kolektivna igra v napadu. Na to se bomo zanesli tudi v Tivoliju proti Budućnosti, ki se bori za drugo mesto pred začetkom končnice.«

Podobno vprašanje je odprl tudi Krkin poraz v pokalnem finalu. Jo bo razočaranje podžgalo ali jo bo pahnilo v nove tedne malodušja? Trener Dejan Mihevc ne ve natanko, kaj lahko pričakuje: »Pred tekmo v Laktaših si ne bi smeli zastavljati preveč zahtevnih filozofskih vprašanj. Jasno je, da je naš glavni cilj obstanek v ligi ABA, zato moramo prevzeti odgovornost, združiti moči kot pravo moštvo in z zmago narediti velik korak k temu cilju. Naloga ne bo lahka, saj igra Igokea v tej sezoni zelo dobro in si je že priborila uvrstitev v zgornji polovici razpredelnice.«

Pari 23. kola lige ABA, danes: Mornar – Mega Leks (17), Union Olimpija – Budućnost (19, Tivoli), Igokea – Krka (21); petek: Partizan – Zadar (18); že odigrano – Karpoš Sokoli : Crvena zvezda 61:98, Cibona : Cedevita 85:89, FMP : MZT 101:82.