S preluknjanim copatom drvi proti končnici

Goran Dragić je bil najboljši strelec Vročice ob pomembnih zmagah v Detroitu in New Yorku ter razžalostil rojaka.

Objavljeno
30. marec 2017 23.52
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Prav po slovensko je usekal po rojakih, bi lahko v šali dejali, potem ko so si košarkarji Miamija z dvema zmagama v dveh dneh dodatno izboljšali možnosti za uvrstitev v končnico lige NBA. Goran Dragić je s soigralci najprej prekosil tekmeca za napredovanje Detroit z Benom Udrihom, naslednji večer pa je razblinil še zadnjo trohico upanja New Yorka in Aleksandra Vujačiča.

Ko morajo moštva na igrišče dva večera zapored v gosteh, drugo tekmo ponavadi odpišejo vnaprej. Zavedajo se namreč, kako težko je obnoviti moči v tako kratkem času. Miami, ki je v 13 dneh odigral kar sedem dvobojev, je očitno iz drugačnega testa. Detroit je ugnal s košem Hassana Whitesida v zadnji sekundi, v New Yorku pa vodil od vsega začetka in zmagal s 17 točkami naskoka (105:88).

»Pri nas razmišljamo na drugačen način in poskušamo dobiti sleherno tekmo,« je potrdil Goran Dragić, ki je bil najboljši strelec obeh zadnjih nastopov. Batom je natresel 28 točk, proti Kratkohlačnikom pa je zbral 20 točk, 9 skokov in 7 asistenc, čeprav mu met ni šel ravno najbolje od rok; iz igre je zadel le 6 od 17 poskusov. Toda najbolj šteje, da se je njegova Vročica pred zadnjimi sedmimi tekmami v rednem delu prvenstva povzpela na 7. mesto v vzhodni konferenci.

Med okrevanjem tretjega strelca moštva, visokega branilca Diona Waitersa, ki je izpustil zadnjih šest tekem zaradi hujšega zvina gležnja, je vrzel dokaj uspešno zapolnil dolgo poškodovani Josh Richardson in v New Yorku dosegel 17 točk. Toda glavno breme večino sezone nosita Dragić (povp. 20,1 točke in 5,9 asistence in 3,9 skoka) in center Whiteside (16,8 točk in 14 skokov), ki je lani podpisal novo štiriletno pogodbo, vredno 98 milijonov dolarjev, in upravičuje naložbo kluba.

Kapetan slovenske reprezentance je obema soborcema namenil nekaj lepih besed: »Josh se je dolgo mučil, toda zdaj je končno povsem zdrav in je zelo pomemben del našega moštva. Ob Hassanu pa me prevevajo prav posebna čustva. Je soigralec, ki lahko prevesi tehtnico na našo stran na sleherni tekmi, saj je zelo viden tako v napadu kot v obrambi. V veliki meri olajša delo tudi meni, saj postavlja zelo učinkovite bloke, po zgrešenem metu pa lahko pričakujem, da bo uspešno skočil za odbito žogo in nam zagotovil dodaten poskus.«

Dragić je tudi pojasnil, zakaj je na zadnjih treh tekmah nosil na nenavaden način prirejene športne copate. V levo obutev so mu zarezali odprtino, da bi ublažili tegobe zaradi burzitisa, vnetja sluzne vrečke v sklepu. »Zaradi luknje ne čutim pritiska na razboleli prst na nogi. Ko se obuvam, me boli, toda ko je vse na svojem mestu, nimam težav niti pri hitrih gibih. Do zapleta je prišlo zaradi stalnega pritiska na sklep, ki je začel otekati, zato ga zdaj poskušamo umiriti. Opremljevalca nismo zaprosili za uradno pomoč, pomagajo mi člani našega tehničnega štaba. Saj veste, kar je narejeno doma, je neredko precej boljše kot kupljeno,« se je nasmejal Ljubljančan, ki bo čez dober mesec (6. maja) praznoval 31. rojstni dan. V delovnem ozračju, upa, in da se sezona za Miami zlepa ne bi končala.