S prostimi meti prekosili slovenske trojke

Srbski košarkarji v zadnji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom šele po podaljšku kos izbrancem Jureta Zdovca.

Objavljeno
30. avgust 2015 01.16
Košarkarska tekma med Slovenijo in Srbijo 27.avgusta 2015 [Ljubljana,košarka,šport,Stožice]
B. E., šport
B. E., šport
Banjaluka – S četrtim porazom, pa vendar z dobrimi občutki, so slovenski košarkarji končali niz desetih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom. Natanko teden dni pred »pravim« soočenjem s Hrvaško v Zagrebu so se odlično kosali s svetovnimi podprvaki Srbi in klonili šele po podaljšku. Prav nič nezasluženo pa ne bi bilo, če bi iz Republike srbske odnesli zmago.

Slovenska reprezentanca v četrtek ni niti enkrat vodila proti Srbiji v Stožicah, včeraj pa je imela rezultatsko prednost večji del dvoboja. Kaj hitro je pokazala gledalcem v nabito polni dvorani Borik, da lahko z meti za tri točke (na koncu 13:38) uspešno nadomesti primanjkljaj v telesni višini in moči, ki je prišla toliko bolj do izraza zaradi odsotnosti poškodovanega Uroša Slokarja. V uvodni četrtini je zadela štiri trojke in prišla do vodstva s 17:9, ki ga je v drugem delu celo povišala na 31:17. Ko so se priložnostni »gostitelji« prilagodili na metež slovenskih havbic in razširili obrambo, so namreč prišli do izraza še visoki aduti Jureta Zdovca in najprodornejši igralci. Med njimi je priložnost začutil predvsem Jaka Blažič in zablestel v polnem sijaju, odlično pa je igral tudi Klemen Prepelič, ki se je izkazal z meti ter podajami »z očmi« in zbral šest asistenc.

Ko je Srbom začela teči voda v grlo, so se začeli reševati s svojimi izkušnjami, pa tudi z močjo mišic in pregnanostjo. Po tehnični napaki za selektorja Aleksandra Đorđevića se je sodnikov bržkone lotil občutek krivde in na koncu je bilo razmerje osebnih napak kar 39:24 v škodo gostov, zelo resni kandidati za eno od kolajn na EP pa so imeli na voljo kar 21 prostih metov več kot tekmeci. Nekaj zaradi igralnega sloga obeh moštev, nekaj zaradi simpatij mož s piščalkami. Srbi so se tako povsem približali že do glavnega premora in se hitro vrnili tudi po zaostanku z 42:49 iz 23. minute. V tretji četrtini so dosegli kar 28 točk, kar je občutno preveč po Zdovčevih merilih, slovenski napad pa je postal nekoliko manj tekoč, saj je bilo v njem več posamičnih akcij.

Toda ko so naši košarkarji v 33. minuti zaostali s 64:73, se nikakor niso predali, temveč so pogumno pokazali zobe. Z dvema trojkama Saša Zagorca in eno Zorana Dragića so se približali na 73:75. Ko je eno dodal še Blažič, pa so tri minute pred koncem rednega dela tekme vodili z 79:78. Razpoloženi Blažič in Alen Omić sta minuto in 23 sekund pred koncem znova prinesla vodstvo s 84:82, po izenačenju Zorana Ercega pa je imel Zagorac dve priložnosti za zmagoviti met za tri točke, a je obakrat zgrešil. Podaljšek je Srbija začela z nizom 8:1 in ga dobila brez večjih težav, v njenih vrstah pa so pričakovano izstopali organizator igre Miloš Teodosić, krilni center Nemanja Bjelica (18 točk in 13 skokov) in center Miroslav Raduljica.

Klemen Prepelič se je po tesnem porazu pridušal: »Srbi so izvajali 51 prostih metov, ne pomnim tekme, na kateri so jih kakšnemu moštvu namenili toliko. Zakaj je bilo tako, ne bom razpravljal. Igrali smo dobro in imeli vajeti igre v rokah, žal pa smo naredili nekaj neumnih napak, ki so sestavni del športa. Pomembno je, da smo vsi dali vse od sebe, zato gremo optimistično naprej.«