S slabo obrambo nabirajo poraze

Košarkarji Olimpije na 9 tekmah nove sezone vedno prejeli več kot 70 točk.

Objavljeno
24. oktober 2016 00.19
Stevan Milošević št.11 Olimpija in Paolo Marinelli št.5 Cibona, na tekmi košarkarske Lige ABA. Ljubljana, Slovenija 22.oktobra 2016. [košarka,šport,Liga ABA,KK Union Olimpija,KK Cibona,Milošević Stevan,Marinelli Paolo]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Navijači Cibone so v dvorani Stožice počastili 52. letnico rojstva nepozabnega Dražena Petrovića, toda nostalgični niso zgolj Zagrebčani. Še mnogo bolj so Ljubljančani, toliko bolj po novem porazu Uniona Olimpije v ligi ABA.

»Tvoja slika ne bo nikoli zbledela,« so napisali na transparent Cibonini navijači, toda te besede gotovo ne bodo obveljale za premnoge košarkarje Uniona Olimpije v zadnjih letih. Znova so izgubili, tokrat že četrtič v ligi ABA, skupno pa sedmič na devetih tekmah nove sezone. Za ljubljanske košarkarje tako ne velja samo rek »iz tekme v tekmo«, ampak tudi »iz poraza v poraz«. Še enkrat več se je potrdilo, da ima Olimpija preveč tekem, zato trpi trenažni proces. Že res, da ljubljanski klub zaradi igranja v evropskem pokalu dobi več denarja od mestne občine, toda od vsega skupaj nima nihče nobene koristi. Navijači tako na tribune zahajajo zgolj zato, da spremljajo gostujoče zvezdnike. Novo priložnost bodo imeli v sredo. V Ljubljano v evropskem pokalu prihaja Hapoel iz Jeruzalema z nekdanjim NBA junakom Amar’om Stoudemirejem ter z Liorom Eliyahujem in Yotamom Halperinom.

Ker je bilo na tribunah manj kot tisoč gledalcev, so lahko slišali praktično vse, kar so se pogovarjali košarkarji na igrišču. Težko gre Olimpijinim igralcem očitati, da nimajo želje, kvečjemu nasprotno, toda obramba je postal velik problem ljubljanske zasedbe. Na devetih tekmah nove sezone je prav vedno prejela več kot 70 točk, od tega petkrat več kot 80 točk. Olimpija drži stik s tekmeci le tedaj, ko ima sama dober strelski dan. Če vročih rok ni, pa je tekmec na pol poti do zmage.

»Kadar ne igramo obrambe, ne pridemo do protinapada in igre na odprtem igrišču. Tukaj smo v tem trenutku najmočnejši. Imamo težave napadati na postavljeno igro. Del tekme se držimo nad vodo z napadom, saj dosegamo veliko število točk. Enostavno do zmage ne moremo priti, saj dobimo preveč točk,« pravi Olimpijin trener Gašper Okorn.

Znova je potarnal, da njegovemu moštvu primanjkuje pravih treningov. Na njih bi lahko bolje uigraval taktično postavitev v napadu, a tudi v obrambi. Očitno je, da Olimpijini igralci puščajo tekmecem preveč odprtih metov, to pa je posledica slabe organizacije in komunikacije. Pravila obrambne postavitve niso dovolj usklajena, zato prihaja do zmede. A kako naj bo drugače, če pa lahko Olimpijini košarkarji opravijo le lažji trening, saj jih takoj čaka nova tekma. Znova bodo dejavni spet danes v državnem prvenstvu proti Portorožu.

»Dobiti petdeset točk v prvem polčasu na domačem parketu je nedopustno. Nismo se držali taktičnega dogovora. Bili smo premehki, kar so tekmeci občutili in izkoristili. Bolj se moramo posvetiti obrambi in pokazati drug obraz. V garderobi si moramo povedati nekaj stvari med seboj,« je bil jezen Olimpijin kapetan Mirko Mulalić. Bolj podrobno je ljubljanske težave v obrambi opisal Okorn: »Bistvo je bilo že povedano. Igramo premehko, ne koristimo male osebne napake, ne pritiskamo na nasprotnika. Večina stvari se skriva v teh podatkih. To postaja že vzorec. Definitivno smo razočarani, saj smo veliko več pričakovali od tekme, obstaja občutek, da smo Ciboni pustili zmago brez izstreljenega naboja.«

Še največja Olimpijina pridobitev je bila, da se je razigral Blaž Mesiček. V pol ure je dosegel 19 točk, precej bolj v ozadju pa je ostal Američan Brandon Jefferson. Če je proti Ulmu zadel osem trojk, je proti Ciboni iz igre vrgel na koš le enkrat.

Bistveno bolje od pričakovanj se je v Zagrebu borila Krka. V prvem polčasu je imela prevlado Cedevita, toda v drugem delu so se Novomeščani prebudili in ujeli priključek. V zadnjih trenutkih sta se moštvi izmenjavali v vodstvu, novomeško zmago pa je zagotovil Sandi Čebular. Vnovič je bil najboljši Krkin košarkar Marko Luković, dosegel je 20 točk, med boljšimi so bili še Matic Rebec, Žiga Dimec in Čebular.