Scenarij podoben, različen le epilog

Union Olimpija v 2. tekmi finala lige Telemach le kos Krki, izid v zmagah 1:1.

Objavljeno
25. maj 2014 02.57
E. B., šport
E. B., šport
Ljubljana – Tako v četrtek v Novem mestu je tudi v drugi tekmi finala lige Telemach kazalo na gladko zmago Krke, toda košarkarji Uniona Olimpije se vnovič niso predali. Če so prvi dvoboj izgubili po podaljšku, so tokrat po primanjkljaju 13 točk dosegli v finišu delni rezultat 27:8 za izenačenje skupnega rezultata na 1:1 v zmagah.

Ljubljančani, ki so nastopili brez poškodovanega Jake Brodnika in torej brez krila, so tudi včeraj začeli zelo obetavno. Aleš Pipan je »podaljšal« svoje moštvo tako, da je v prvo peterko uvrstil rekonvalescenta Jakova Vladovića in Sasuja Salina, a se po vodstvu s 13:3 ni mogel ogniti nihanjem. Olimpijine košarkarje je bržkone vsaj v podzavesti preganjalo pričakovanje, kdaj bo Krka poslala v ogenj člane svoje agresivne peterke, ki z izjemo Zvonka Buljana začenja nastope na klopi. In scenarij se je res počasi začel uresničevati po postopnem vstopu v igro Jake Klobučarja, Eda Murića, Chrisa Bookerja in Luke Lapornika. Ob koncu uvodne četrtine so Novomeščani zaostajali za točko in premostili nekajminutne težave, ko je vnovič nerazpoloženega Alena Omića zamenjal precej bolj energični Alex Stepheson. Po zaostanku z 20:25 je Booker dosegel štiri točke, Jasmin Hukić pa je na hitro kaznoval nepazljivost Olimpijine obrambe z dvema trojkama in ob glavnem premoru zaostanek domačega moštva ni vlival optimizma njegovim navijačem, ki so podobno kot novomeški pripravili glasno vzdušje.

Skrbi Ljubljančanov so se dodatno poglobile v tretji četrtini, ko je Hukić s svojo tretjo trojko, tokrat z nemogočega položaja, popeljal Krko do prednosti 52:39 v 28. minuti. Okoliščine so torej še enkrat zelo ustrezale Novomeščanom, ki imajo na razpolago večje število košarkarjev, toda v finišu je bilo videti, kot da je razmerje obratno. Union Olimpija je igrala vse bolj agresivno in začela polniti tekmečev koš z nasprotnimi napadi, gostje pa nikakor niso našli poti do obroča. Ker so hkrati imeli vse bolj svinčene noge v obrambi, so se v zadnjih minutah odločili za consko postavitev. Brez uspeha, kajti štiri minute pred koncem so Ljubljančani že vodili s 60:58. Hukiću je še uspelo izenačiti tri minute pred iztekom igralnega časa, toda še enkrat odlični Dino Murić (20 točk in 13 skokov) in dolgo neopazni Alen Omić sta v finišu zadela brez Krkinega odgovora.

Olimpijin trener Aleš Pipan si je vidno oddahnil: »Znova se je pokazala naša nepopustljivost. Ko smo bili v izgubljenem položaju, smo začeli igrati dobro v obrambi. Gostom smo preprečili, da bi povišali naskok, pri nas pa se je z dobro obrambo vrnil napad. Odigrali smo nekaj nasprotnih napadov, dobro skakali in na koncu zasluženo zmagali. Toda za naslov so potrebne tri zmage, zato v našem moštvu ni nikakršne evforije. V torek nas čaka nova tekma.«

Krkin strateg Aleksandar Džikić kljub porazu ni bil videti razočaran: »Dobršen del tekme smo imeli igro v rokah. Imam pa občutek, da so naši igralci v drugem polčasu bolj branili rezultat kot napadali. Dogovor je bil drugačen, da dobimo vsako četrtino in s tem tekmo. Ko smo izgubili pobudo, se je Olimpija vrnila. Vemo, kaj je vzrok poraza, in če ga bomo odpravili, bomo v torek zmagali.«