Še lani obstranci, zdaj s tarčami na hrbtih

Košarkarji Tajfuna začenjajo obrambo državnega naslova proti pokalnim zmagovalcem.

Objavljeno
18. marec 2016 22.49
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Današnje prvo kolo lige Telemach za prvaka ponuja tri derbije med moštvi, ki so bili ogorčeni tekmeci že v prejšnji sezoni, letos pa so se v identičnih parih spopadli v pokalu Spar. Čeprav so po zelo solidni krstni sezoni v ligi ABA izpadli, so v ospredju zanimanja košarkarji Tajfuna, ki bodo začeli braniti naslov proti pokalnim prvakom iz Novega mesta.

Trener Šentjurčanov Dejan Mihevc ima na voljo bistveno drugačno zasedbo kot ob osvojiti prve državne lovorike. Od lanskih adutov so v moštvu ostali le Ceola Clark, Milan Sebič, Ivan Držić in Domen Bratož, za Emirja Zimića pa je vprašanje, kdaj bo okreval po poškodbi kolena. Ali so lanski prišleki in nedavne okrepitve Terell Parks, Igor Tratnik in Marko Pajić pripravljeni prevzeti breme?

»Ne smemo pozabiti, da je Tajfun vstopil v lansko ligo za prvaka le leto potem, ko se je komaj ognil izpadu. Zdaj jo pričakuje kot prvak in z narisano tarčo na hrbtu. Dvoboji z nami bodo marsikomu dodaten motiv, saj smo si pridobili spoštovanje tekmecev. Toda naše moštvo je spremenjeno in se mora vedno znova dokazovati. Glede na težave, ki so nas spremljale v minulih mesecih in se jih še nismo otresli, lahko še vedno prodiramo iz ozadja. Sproščeno se bomo lotili vsake tekme in se ne obremenjujemo s preteklostjo, ki v športu ne pomeni veliko. Vsak dan se moraš dokazovati, mi pa verjamemo, da lahko še enkrat dosežemo lepo uvrstitev,« meni Mihevc, ki je po koncu lige ABA ostal brez dveh izkušenih košarkarjev. Stanko Sebič se je upokojil, Dragiša Drobnjak pa prestopil h Krki, kar je spremenilo moštveno hierarhijo.

»Dragiša je velik košarkar in zelo močna osebnost. Toda moštvo sestavlja vsaj 12 košarkarjev, na parketu jih je hkrati pet in vsi morajo dati svoj maksimum. Pri tem načelu bomo vztrajali tudi v prihodnje. Ko moštvo zapusti igralec takšnega kova, se odnosi v ekipi spremenijo in postavijo na novo, večje turbulence pa v naših vrstah ne bo,« je prepričan Tajfunov trener, ki bo očitno dočakal Zimića še pred koncem sezone.

»Počasi je začel teči in če se bo okrevanje normalno nadaljevalo, bi se lahko pridružil soigralcem v drugem delu lige za prvaka. Verjamem, da bo za končnico že nared. Nasploh bomo naslednjih deset kol izkoristili, da bi se čim bolje pripravili za četrtfinale,« razkriva Mihevc, čeprav je za Šentjurčani rekordno številko tekem. Nabrali so si izkušnje v ligi ABA in pokalu FIBA, ki pa sta jim pobrala tudi veliko telesne in psihične moči.

»Res je, večja obremenitev je prinesla utrujenost, upoštevati pa moramo tudi, da so nas krepko teple poškodbe. Toda vztrajam, da je za nami pozitivna izkušnja. Naš cilj namreč ni bil le doseči čim boljše rezultate, ampak da bi se fantje dokazali in napredovali. To nam je v dobršni meri uspelo. Od mlajših predvsem pri Domnu Bratožu in Tomažu Bolčini, ki se je vrnil na sceno, a ima še vedno veliko prostora za napredek, tako da bi lahko postal pomemben član reprezentance. Naše športne želje zato nikakor niso opešale. Tudi po nizu porazov v ligi ABA smo slišali, da smo v slabem psihičnem stanju, a smo se vedno trudili po najboljših močeh. Zdaj moramo čim bolje igrati s Krko,« vztraja Dejan Mihevc.

Pari 1. kola lige za prvaka, danes: Zlatorog – Union Olimpija (19), Rogaška – Helios Suns (19), Krka – Tajfun (19); za obstanek, 2. kolo: Šenčur GGD – Lastovka (19), Hopsi Polzela – Portorož (19), Elektra – LTH Castings (19.30).