Še petič zapored Krka – Union Olimpija

Po zmagah prvih nosilcev končnice košarkarske lige Telemach v četrtek prva tekma finala v Novem mestu.

Objavljeno
18. maj 2014 03.23
Košarkarska tekma Olimpija - Helios 17.maja 2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Helios in polzelski Hopsi so se trudili po najboljših močeh, vendar niso mogli preprečiti petega zaporednega soočenja Krke in Uniona Olimpije v odločilnem dvoboju za naslov državnega prvaka. Še posebej težko delo so imeli Ljubljančani, ki čakajo na lovoriko od leta 2009 in bodo v četrtek gostovali v Novem mestu na prvi finalni tekmi.

Union Olimpija se je po uvodnem polfinalnem porazu v Stožicah znašla v velikih težavah, ki so se stopnjevale zaradi vedno novih poškodb, vendar se je z zahtevnim dvokorakom rešila z roba prepada. V Domžalah v dramatičnem slogu, sinoči pa se je nekako le ognila usodnemu zapletu, saj je znala uveljaviti izkušnje svojih košarkarjev in telesno premoč centrov, ki so prevladovali pod obema obročema in zbrali kar 14 napadalnih skokov. Pomembno je bilo predvsem prebujenje Alena Omića, z energijo pa je vnovič izstopal Dino Murić, ki je zbral 15 točk in 13 skokov. Ker so na zunanjih položajih svoje delo opravili Nebojša Joksimović, Paolo Marinelli in Jaka Brodnik, ki po vsaki poškodbi igra bolje, so Ljubljančani skoraj vedno imeli odgovor za mladostno vnemo Domžalčanov.

Pri 27:18 sredi druge četrtine, ki priča o čvrstosti obrambe domače zasedbe, so sicer prišli Heliosovi trenutki, toda v 23. minuti je Union Olimpija vodila še bolj prepričljivo, s 45:32. Ob rezultatu 60:47 je že kazalo, da je tekma odločena, a je bilo potrebno še malo počakati, saj se je Helios približal na 54:60. Po trojkah Brodnika in Luke Rupnika pa so Olimpijini navijači lažje zadihali, prav tako trener Aleš Pipan: »Nismo sicer prikazali prav kakovostne košarke, a smo se odlikovali z borbenostjo od prve minute do konca. Imamo le sedem, osem košarkarjev, zato se nismo mogli ogniti velikim nihanjem. Nekajkrat smo si priigrali lepo prednost, pa popustili.« Heliosov trener Zmago Sagadin je poiskal razloge za poraz tudi v sodnikih: »Imamo najmlajše moštvo v ligi, ki bi si zaslužilo objektivne razmere za igro. Ob takšnem sojenju je čudež, da smo dobili eno polfinalno tekmo, čeprav bi si zaslužili uvrstitev v finale. Toda vse se vrača in vse se plača.«

Junaška epopeja Hopsov se je včeraj vendarle končala. Polzelani so tudi v tretji polfinalni tekmi z branilci naslova dali od sebe vse in še malo več, a jim je preprosto zmanjkal kakšen košarkar. Včeraj so se med strelce vpisali le člani začetne peterke, ki so prebili na parketu domala vso tekmo. Vendar so tudi brez oddiha nudili ogorčen odpor Krki, v 11. minuti so vodili že 25:15 in ohranili stik z domačim moštvom, ko je z delnim rezultatom 20:5 prevzelo pobudo. V 26. minuti so gostje znova vodili z 38:37, počasi pa je postajalo jasno, da jim pešajo moči in da morajo zaradi težav z osebnimi napakami prilagoditi igro v obrambi. Novomeščani so zato pod vodstvom Sanija Bečiroviča, Chrisa Bookerja, Zvonka Buljana in Jake Klobučarja pobegnili na 51:40 tik pred koncem tretje četrtine. Goran Jagodnik (17 točk), Alexis Wangmene (22 točk in 14 skokov) in soigralci se niso predali niti pri rezultatu 63:48, vendar so lahko le znižali zaostanek. Na koncu so celo gladko dobili skok s 43:32, zato pa so plačali visok davek s 24 izgubljenimi točkami, saj so Novomeščani tudi tokrat nenehno pritiskali na branilce Hopsov.