Sedmič zapored na vrsti Krkini tedni?

Danes bodo v Domžalah, Laškem in Stožicah odigrali prve tekme v ligi za prvaka slovenskega državnega prvenstva.

Objavljeno
21. marec 2017 23.04
Košarka Olimpija Krka,Ljubljana Slovenija 19.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – V ligi ABA so košarkarji Krke pogoreli, zato pa današnji začetek lige Nova KBM za prvaka pričakujejo kot najuspešnejša domača zasedba minulih mesecev. Njihove ambicije bi moralo podkrepiti dejstvo, da so bili v prejšnjih šestih letih vselej najboljši tudi v drugem delu DP, toda zadnji sezoni jih opozarjata, da so spomladi možni veliki zasuki.

Lani je bil Helios tretji v prvem delu DP (brez Krke in Uniona Olimpije) in četrti v ligi za prvaka, a na koncu osvojil šampionsko lovoriko. Predlani pa se je Tajfun povzpel na prestol s pete stopničke pred začetkom končnice. Letos takšen podvig niti ne bi bil možen, saj se bo zaradi ukinitve četrtfinala potegovala za naslov le najboljša četverica, kar bo delno povečalo napetost v ligi za prvaka. Zato pa bo v njej izgubila lep del pomena osvojitev prvega mesta. Doslej je pač prinašala vstopnico za ligo ABA, po novem pa bosta vanjo napredovala finalista končnice.

Krka je v 22 otvoritvenih kolih doživela štiri poraze, a le dva (v gosteh pri Zlatorogu in Heliosu) proti tekmecem, ki so se prebili med najboljšo šesterico. Na prečiščeni razpredelnici ji sledita Zlatorog in Olimpija (oba po 6:4), Hopsi, Helios (po 4:6) in Rogaška (2:8). Toda Slatinčani bodo danes štartali z ničle tako kot Novomeščani, v vseh moštvih pa se zavedajo, da bo možnosti za nekaznovane spodrsljaje odslej precej manj. V minulih petih letih se je denimo trikrat primerilo (Elektri leta 2012, Zlatorogu dve leti pozneje in lani Rogaški), da so štiri zmage v drugem delu DP zadoščale zgolj za 5. mesto pred končnico, možne pa so tudi izjeme; Laščani so bili leta 2013 četrti s pičlimi tremi uspehi.

»Smo dobro pripravljeni, kar bomo poskusili dokazati že proti Heliosu. Moštva so zelo izenačena, kar smo občutili na lastni koži, saj smo v Domžalah izgubili. Gre pa za tek na dolge proge, saj je pred nami deset kol. Želimo jih odigrati v čim bolj stanovitni formi, potem pa v polfinalu in finalu pokazati, česa smo sposobni,« razmišlja Krkin trener Simon Petrov.

Gašper Okorn, ki je na Olimpijini klopi okusil dva poraza s Krko ter po enega z Zlatorogom in Rogaško, je podobnega mnenja: »Prvi del sezone je zgodovina, naslednji cilj je uvrstitev v polfinale. Vsaka tekma bo zgodba zase, obremenjujemo se zgolj s svojo igro. Naši prvi tekmeci Hopsi so skupaj z Zlatogorom prijetno presenečenje sezone. V dosedanjih tekmah smo jih dvakrat premagali, a so bili vedno trd oreh. Imajo potrebno in dovolj širok nabor košarkarjev, da so nevarni domala z vseh položajev.«

Aleš Pipan je lani popeljal Zlatorog v finale, s pomlajeno zasedbo pa je ostal v krogu favoritov: »Popravnih izpitov ne bo več. Z Rogaško se dobro poznamo, saj smo se v tej sezoni pomerili že štirikrat. Zmagali smo trikrat, a je bilo vselej tesno. S kakovostno igro in čvrsto ekipno obrambo želimo osvojiti prvi par točk v ligi za prvaka.«

Pari 1. kola lige za prvaka, danes: Helios – Krka (19), Zlatorog – Rogaška (19), Union Olimpija – Hopsi Polzela (20.15); za obstanek: Tajfun – Terme Olimia (19), LTH Castings – Sixt Primorska (19.30), Šenčur GGD – Portorož (20).