Selektor v Lorbku vidi novega vodjo

Košarkarska reprezentanca danes v Stožicah z reprezentanco BiH, brez Klemna Prepeliča in Uroša Slokarja.

Objavljeno
03. avgust 2012 11.10
Slovenija, Ljubljana, 23.Julij2012, Zbor kosarkarske reprezentence Slovenije. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Enajst dni so slovenski košarkarji, ki so si prislužili vabilo selektorja Božidarja Maljkovića na pregledne in učne priprave mladega rodu na EP 2013, poskušali z vsakim gibom in potezo trenerja prepričati, da so pravi za vrhunec čez leto dni. Zdaj jih čaka še tekmovalni test, od danes do nedelje najprej na pokalu Adecco v Stožicah.

Šestdnevne priprave v Kranjski Gori in še pet dni treningov v Zrečah tokrat v ničemer niso bili podobni tistim iz prejšnjih let, ko so igralci sprva grizli kolena z nabiranjem kondicije in nato pazljivim prehajanjem v taktično-tehnični del priprav za veliko tekmovanje. Maljković jih je letos že od prvega dne postavil tja, kjer se najbolje znajdejo – na parket in pazljivo motril njihovo prizadevnost, znanje in napredek. Včeraj ni skoparil s pohvalami. »Ne vem, kako bo po obeh turnirjih – po Adeccu igramo še v Srbiji –, to bom ocenil po koncu. Doslej smo se osredotočili za uigravanje te zasedbe, v kateri so igralci različne starosti, in to je dobro delovalo. Posameznega učinka igralcev ne bom izpostavljal vse do zadnjega dne, a lahko rečem, da so nekateri z delom, odnosom pritegnili mojo pozornost,« je dejal Maljković, po vlečenju za jezik pa vendarle nanizal nekaj imen.

»Jaka Blažič je imel lani nekaj ponudb, dvakrat sem ga poklical v reprezentanco in ga spet črtal, pa je na koncu vseeno prišel do mene in me vprašal za nasvet, kje naj nadaljuje kariero. Rekel sem mu, naj gre tja, kjer bo igral, in pojasnil mi je, da mu Sašo Filipovski zagotavlja 20 minut igre. Letos se mu vidi, da mu je trener v klubu zaupal, vsaj za en razred je napredoval glede na lani. Vidi se tudi napredek Mateja Rojca. Oba izpostavljam zaradi napredka, še lani namreč nista bila v prvem planu. Tu je Edo Murić, o Zoranu Dragiću niti ni vredno izgubljati besed. Da ne govorim o Domnu Lorbku. Pred EP v Litvi sem dejal, da nam manjka branilec-strelec, z njim bi bili tam kandidati za kolajno. Dobro je delal in po mojem postaja vodja tega rodu,« je zadovoljno ugotavljal srbski strateg.

Popolno zadovoljstvo so sicer skalile težave s poškodbicami. Začetek pokala Adecco, na katerem se bo Slovenija danes ob 20.45 najprej pomerila z Bosno in Hercegovino, bo moral preskočiti Uroš Slokar, kot kaže, pa tudi Klemen Prepelič. Prvi si je zvil palec na desni roki, ki ga je dal zaradi zloma koščice že pred časom operirati, drugi je na enem od treningov obnovil zvin gležnja, ki si ga je prvič poškodoval med julijskim EP do 20 let. Oba sta – podobno kot kapetan Boštjan Nachbar, ki je vmes skočil na podpis pogodbe z Bambergom – izpustila že sredino tekmo z BiH za zaprtimi vrati. Slokarjeve vrnitve na parket se v reprezentanci nadejajo že za jutrišnjo ali nedeljsko tekmo v Stožicah, Prepeličevo usodo pa bodo določili, potem ko bodo podrobno pregledali rezultate včerajšnjih preiskav.

Maljković sicer pred moštvo pred turnirjem v Stožicah in Srbiji ne postavlja rezultatskih izzivov, namen letošnjega zbora pač ni lov za zmagami, četudi je Nachbar včeraj poudaril, da se zato še ne bodo kar vdajali. »Težko govorim o ciljih na obeh turnirjih. Smo najslabša ekipa med vsemi, saj imamo nove in mlade igralce, poleg tega se vsi pripravljajo že mesec dlje kot mi na začetek kvalifikacij za EP 2013,« je poudaril Maljković, ki veliko besed o primeru Alen Omić ni želel izgubiti.

»Ko sem prevzel to reprezentanco, so vsi vedeli, da med drugim prihajam z namenom, da uvedem red. To je edinstven primer v Evropi, da v člansko moštvo povabiš mladega igralca in se on na to ne odzove. Drugače je, če bi bil takšen vnaprejšnji dogovor, kot denimo pri Benu Udrihu, Erazmu Lorbku, Jaki Lakoviču. A tu govorimo o mladem košarkarju, to je velika razlika,« je bil jasen Maljković.