Selektorjeva kritika je padla na plodna tla

Slovenski košarkarji gladko prekosili Finsko in dosegli drugo zmago na turnirju v Kopru. Danes (20.05) še z Italijo.

Objavljeno
23. avgust 2015 00.39
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Koper – Čeprav igra še ni povsem po okusu sladokuscev in selektorja Jureta Zdovca, njegovi košarkarji premagujejo reprezentance, ki pričakujejo EP z vsaj podobnimi ambicijami. Peta žrtev v sedmih pripravljalnih tekmah je bila Finska, v današnjem zadnjem kolu koprskega turnirja pa se bo slovensko moštvo ob 20.05 pomerilo še z Italijo.

Finci so nastopili brez donedavnega Olimpijinega branilca Sasuja Salina, ki si je lažje poškodoval hrbet med petkovim dvobojem z Italijo, zato pa gledalci niso bili prikrajšani za soočenje Zorana Dragića z njegovim novim soigralcem v vrstah moskovskega Himkija, Petterijem Koponenom. Slovenski as je bil prepričljivo boljši, saj ni bil le tradicionalni motor moštva, ampak tudi najučinkovitejši košarkar večera z 21 točkami (za dve 4:6, za tri 3:5, prosti meti 4:4) v 19 minutah igre. Njegova energija je padla na toliko plodnejša tla, ker je druge člane izbrane vrste očitno podžgala selektorjeva kritika po slabi predstavi proti Ukrajini. Zaigrali so bistveno bolj zavzeto, a hkrati tudi bolj zbrano kot v petek, tudi na prvi pogled nenavadne peterke. Še posebej motivirano je deloval Alen Omić, ki se je izkazal z metom iz igre 5:5, prostimi meti 5:6 in 5 skoki v 15 minutah.

Ob tako bojevito razpoloženih Slovencih so gostje kmalu uvideli, koliko je ura, zato so hitro izgubili voljo do organiziranega odpora. Finci, ki so do včeraj doživeli najhujši letošnji pripravljalni poraz proti Italiji (-14), v Litvi klonili s sedmimi točkami razlike in premagali Francijo s 76:67, so kmalu zaostali 8:19, izgubili uvodno četrtino za 14 točk, sredi tretjega dela tekme pa je Slovenija vodila že s 50:29. S svojim prvima (in edinima) trojkama so se Finci nekoliko približali, a znova zašli v metež napak, pri katerih je imela veliko opraviti obramba slovenskih košarkarjev. Ti so v vseh prvinah prevladovali proti moštvu, ki jih je premagalo na EP 2013 v Stožicah, razveseljivo tudi pri skokih s 44:30. Šibkejša točka so bile le izgubljene žoge, pri katerih sta moštvi »remizirali« z visokim rezultatom 19:19.

Jure Zdovc je poudaril: »Tokrat so bili Finci za razred slabši. Poznalo se je, da smo imeli v petek živahen sestanek in da so se fantje povsem drugače lotili tekme. Ob takšni vnemi in dobrem kroženju žoge jih je užitek voditi, zato sem danes precej boljše volje. Žiga Dimec ni dobil priložnosti za igro, saj je težko menjavati 13 košarkarjev, želel pa sem spraviti v pogon Miho Zupana, saj še vedno ni pravi. Zdaj nas čaka še Italija, ki sodi v višji razred in ima individualno kakovost. Njihova košarka je specifična, saj ne poskušajo pogosto z globinsko igro, čeprav imajo visoko udarno peterko. Po začetnem pick'n'rollu je veliko akcij 1:1. Pričakujem dobro in zanimivo tekmo, saj so tudi Italijani verjetno imeli kakšen daljši posvet po današnji tekmi.« V prvi tekmi drugega igralnega dneva na koprskem turnirju so se namreč začele kazati prve razpoke med zvezdniki reprezentance »azzurrov«. Po vodstvu s 26 točkami prednosti (46:20) so izgubili z Ukrajino s 75:77 (Bargnani 22, Belinelli 21; Randle 23, Fesenko 16).

Vrstni red: Slovenija 2:0, Italija in Ukrajina po 1:1, Finska 0:2.