Šentjurčani so še enkrat preveslali Krko

Slovenski košarkarski derbi 3. kola lige ABA gladko Tajfunu. Union Olimpija drevi gosti novinko Sutjesko.

Objavljeno
07. oktober 2015 01.26
Sandi Čebular in Jure Lalić,Celje Slovenija 06.09.2015 [Šport,košarka]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Celje – Košarkarji Tajfuna so izločili Krko v polfinalu zadnjega DP in bili uspešnejši v nedavnem dvoboju za slovenski superpokal, v prvem medsebojnem soočenju za točke lige ABA pa so potrdili svojo kakovost. Začeli so sicer sramežljivo, v drugem polčasu, ki so ga dobili s 46:22, pa zanesljivo opravili delo. Danes bo na sceno stopila še Union Olimpija.

Medtem ko so Šentjurčani pred desetimi dnevi natresli Novomeščanom 49 točk že do glavnega premora in si zgodaj zagotovili visoko prednost, so se morali sinoči dolgo mučiti za sleherni koš. V obrambno usmerjenem uvodnem polčasu, ki mu je dajala ritem tudi napadalna neustvarjalnost košarkarjev, so se sprva precej bolje znašli košarkarji Krke in po enajstih minutah igre vodili že z 18:9. V njihovih vrstah je bil še posebej razpoložen reprezentančni center Žiga Dimec (v prvem polčasu za dve točki 5:6), medtem ko gostitelji niso imeli pravega napadalnega večera.

Dvigati so se začeli s še bolj čvrsto obrambo, prve točke Dragiše Drobnjaka in Sandija Čebularja pa so jih po minutah raztrgane igre na obeh straneh pripeljale do minimalnega zaostanka ob polčasu. V slačilnici so se Šentjurčani strinjali, da jih je drago stalo devet izgubljenih žog v uvodnih 20 minutah, s katerimi so razvrednotili koristi boljšega skoka (19:11). Gostje pa so ugotavljali, da so prevladovali na igrišču kljub velikim rezervam najbolj izkušenih članov moštva, predvsem Jureta Lalića in Iva Ivanova.

Tudi v nadaljevanju tekme niso dočakali njihovega razcveta, zato pa so na svoj račun prišli navijači domačega moštva. Kot da bi se aduti Tajfuna povsem sprostili, so v tretji četrtini zaigrali bistveno bolje in z nizom 21:4 prišli do vodstva z 49:33. Novomeščani so v teh trenutkih – tudi zaradi pomanjkanja dominantnega organizatorja igre – povsem izgubili glavo, ko je Dimec zašel v težave z osebnimi napakami in moral na prisilni počitek, pa tudi udarnega napadalca. In po prepričljivem naskoku Šentjurčani še zdaleč niso izgubili želje po dokazovanju. V 37. minuti so vodili že 69:45, kar pomeni, da so v 17 minutah igre v drugem polčasu prejeli le 16 točk, dosegli pa jih 41. Na koncu so se izkazali s 54-odstotnim metom za dve točki (Krka le 33 %), trojke so metali 6:13 (gostje 7:23), skok pa dobili s 34:22.

Le dan po vrnitvi iz Laktašev, kjer so namesto prve zmage na gostovanjih pri Igokei okusili še peti poraz, čaka košarkarje Uniona Olimpije drevi že nov trd oreh. Sutjeska je resda novinka v ligi ABA in se tudi v nekdanjem jugoslovanskem prvenstvu ni nikoli prebila med prvoligaše, a je potrdila, da si zasluži vse spoštovanje. Podprvak Črne gore je sicer doživel dva poraza, vendar je nudil ogorčen odpor: v Šentjurju je bil prekratek za pičle tri točke, v domačem dvoboju z evroligašem Cedevito pa je vodil še tik pred koncem tretje četrtine in slednjič izgubil z 68:83. V obeh nastopih je branilec Nemanja Vranješ dosegel po 20 točk (proti Cedeviti za tri točke 5:9) in presenetljivo prevzel vodstvo na lestvici najboljših strelcev lige ABA, nevaren z zunanjih položajev je tudi Nikola Pavličević, iz ponudbe visokih košarkarjev pa se je doslej najbolj izkazal krilni center Radosav Spasojević.

V obeh tekmah je Sutjeska prepričljivo izgubila skok (proti Tajfunu z 20:35), kar je priložnost za Ljubljančane, ki so ob zmagi nad MZT in porazu proti Igokei porazdelili breme na večje število mož, pogrešajo pa večji učinek centrov. Ronalds Zakis (11) in Vasilije Vučetić (4) sta namreč v dveh tekmah skupaj dosegla le 15 točk. Krilna centra Sava Lešić (29) in Sašo Zagorac sta bolj podjetna, toda predvsem z meti z zunanjih položajev in nasprotnih napadov, zato imajo Olimpijine postavljene akcije dokaj omejen razpon. Njen trener Gašper Potočnik previdno pričakuje Sutjesko: »V prvih nastopih je igrala pogumno in odločno. Zaustaviti moramo predvsem tranzicijsko igro njenih košarkarjev, saj izjemno dobro tečejo.«