Šest kandidatov za organizacijo SP 2019 in 2023

Mednarodna košarkarska zveza je sporočila seznam držav, ki se potegujejo za organizacijo SP 2019 in 2023.

Objavljeno
11. december 2014 18.43
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pariz - Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) je sporočila, da se šest držav poteguje za organizacijo svetovnih prvenstev za moške leta 2019 in 2023.

Kandidati so Kitajska, Filipini, Katar, Turčija in Nemčija, ki je pripravljena bodisi na samostojno kandidaturo bodisi na skupno kandidaturo s Francijo.

FIBA bo organizatorja svetovnega prvenstva 2019 razkrila na seji izvršnega odbora, ki bo 18. in 19. junija prihodnje leto. Njeni predstavniki se bodo takrat tudi odločili, ali bo prizorišče naslednjega prvenstva izbrala katero od držav, ki ne bodo uspešne, ali pa bo razširila postopek kandidature.

Fiba bo vse kandidate za izvedbo obeh tekmovanj naslednji teden tudi povabila na delavnico, pozneje pa bodo njeni predstavniki še obiskali posamezne države.

»Veseli smo, da lahko objavimo seznam šestih držav, ki si želijo prirediti obe prvenstvi. To kaže na rast košarke, vsem pa je skupno to, da delijo strast do velikih košarkarskih dogodkov,« je ob objavi šesterice povedal generalni sekretar Fibe Patrick Baumann.

Leta 2019 bo na košarkarskem SP prvič lahko nastopilo 32 ekip. Fiba bo za to SP tudi prvič uvedla nov sistem kvalifikacij s tekmami doma in v gosteh, začele se bodo leta 2017.