Sirena prehitela Hrovatov met za podaljšek

Košarkarji Uniona Olimpije do zadnjega ogrožali Valencio, Helios v drugem polčasu v Solunu zbral le 17 točk.

Objavljeno
08. december 2016 01.36
Olimpija-Valencia Ljubljana 7.12.2016 [košarka olimpija]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Trikratna zmagovalka evropskega pokala Valencia in desetkratni grški prvak Aris, ki se je v svojih zlatih časih trikrat uvrstil na finalni turnir evrolige, sta Unionu Olimpiji in Heliosu dovolila, da sta razvila svojo igro, zmage pa jima nista prepustila. Ljubljančani so tako končali evropsko sezono s sedmim porazom, a s prijetnejšimi občutki, Domžalčani pa imajo pred seboj še dolgo pot v Fibini ligi prvakov.

Valencia bi osvojila prvo mesto v skupini D tudi v primeru poraza v Stožicah, saj je Hapoel včeraj klonil proti Lokomotivu Kubanu z 68:88, pa tudi sicer je prevladoval občutek, da so Španci igrali po pragmatičnem načelu. Malo dajte vi, mi bomo nekoliko več. Vlogo absolutnega favorita so uveljavili le v uvodni četrtini, v kateri so s koši centra Pierra Oriole prevzeli vodstvo s 24:9 ter delovali veliko bolj gibljivo in uigrano. Toda kot da bi jih zgodnji naskok zadovoljil, so vidno popustili, Olimpijini obrambi pa sta dala potrebno energijo Devin Oliver in Gregor Hrovat. Gostje so resda odrezali najnevarnejša stožiška strelca Nikolo Jankovića in neopaznega Brandona Jeffersona, ki se je v 22 minutah igre le enkrat odločil za met, a je domača zasedba vztrajno sledila Valencii tudi po zaostanku s 26:37. Na glavni premor je odšla s primanjkljajem dveh točk kljub 11 napadalnim skokom španske zasedbe in ohranila visoko bojno moralo tudi po izgubljeni tretji četrtini s 15:25.

V zadnjem delu tekme je Union Olimpija umirila Valencio z vrnitvijo k conski obrambi, v napadu pa je zablestel srčni Hrovat, ki sinoči sploh ni zgrešil: za dve točki je metal 4:4, za tri 3:3 in dodal en prosti met. Dve minuti pred koncem je prinesel izenačenje na 71:71, Janković je pristavil prosti met za 72:71, a to je pomenilo tudi konec veselja za Ljubljančane. Antoine Diot je 45 sekund pred iztekom igralnega časa zadel trojko, Mirko Mulalić je svoj poskus zgrešil, po Diotovem polovičnem iztržku pri prostih metih pa je Hrovat še enkrat zadel za tri točke, a na žalost že po zadnjem zvoku sirene. »Lahko smo zadovoljni s prikazanim v večjem delu tekme, ampak nismo izkoristili priložnosti. Je pa zato Hrovat pokazal vsem, kako se nosi dres našega kluba,« je ocenil Olimpijin kapetan Mirko Mulalić.

Kot da ne bi imeli košarkarji Heliosa dovolj težav v minulih tednih, so morali včeraj nastopiti tudi brez branilca Brandyna Curryja. V moštvo pa se je po daljši odsotnosti vrnil Luka Vončina in po najboljših močeh pomagal soigralcem, med katerimi je poleg Sima Atanackovića veliko pokazal novinec Maj Kovačevič. Slovenski prvaki so v Solunu začeli odločno, vodili z 18:11 in 26:20, pred polčasom pa jim je nekoliko pošla zbranost in izkušeni Tadija Dragićević jih je kaznoval s tremi trojkami in 15 točkami do glavnega premora. Nanj so Domžalčani še odšli z minimalno prednostjo, ki pa je v nadaljevanju v hipu izpuhtela. Aris je s conskim presingom in agresivnim pritiskom načel organizacijo igre gostov in v 27. minuti pobegnil na 51:42, šest minut pozneje pa si prvič priigral dvomestno prednost (56:46). V finišu je igralcem Heliosa dokončno zmanjkalo moči in ostali so zvesti strelski tradiciji: v dosedanjih osmih evropskih nastopih so le dvakrat dosegli več kot 56 točk; sinoči so jih v drugem polčasu zmogli pičlih 17.