Skrbi zaradi Lorbka, Dragić krepi optimizem

Pred turnirjem v Kaunasu član elitne peterke na EP 2009 še vedno ne more vaditi z reprezentančnimi soigralci.

Objavljeno
13. avgust 2014 01.27
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Kranjska Gora – Najboljši slovenski košarkarji so prišli do aritmetične sredine letošnjih dejavnosti. Za reprezentanco so štirje tedni priprav, prav toliko časa pa jo loči od termina četrtfinala SP, ki bi moral biti njen dan D. Pred moštvom je tudi druga polovica od 14 ogrevalnih tekem, v katero bodo zagrizli konec tedna v Litvi.

»V Kranjski Gori smo bili pet dni, med katerimi sem bil zelo zadovoljen z razmerami za vadbo in s prizadevnostjo košarkarjev. Težave nam povzroča le vključitev Erazma Lorbka v delo moštva, saj še ni v takšnem stanju, kot bi si želeli. Upam na srečen konec zgodbe, saj so drugi fantje vse bolje uigrani. To je zelo pomembno, saj se bo SP začelo čez 17 dni, v tem času pa bomo odigrali še sedem tekem. Časa za trening bo torej zelo malo,« je včeraj ocenil slovenski selektor Jure Zdovc in nato razumljivo moral podrobneje spregovoriti o zdravstvenem stanju člana najboljše peterke na EP leta 2009.

»Vemo, da si javnost veliko obeta od Erazma, toda trenutno je daleč od tega, da bi lahko uresničil pričakovanja. Težav nima le z gležnjem, na katerem si je med finalom španskega DP strgal vez, muči ga tudi koleno. Ob prihodu v Kranjsko Goro se je lotil vaj 5:0 brez obrambe, naslednji dan pa naj bi mu trdno povili sklep, da bi poskusil trenirati s kontaktom, vendar je začutil bolečine v kolenu. Vse skupaj je torej obstalo za kakšen dan, toda Erazem ni izgubil optimizma,« ocenjuje slovenski selektor, ki se je tudi sam znašel v veliki negotovosti, zato bo do zadnjega hipa počakal s krajšanjem seznama kandidatov za SP s 14 imen na dokončnih 12.

»Čas teče in preveč vprašanj je odprtih. Kaj lahko pričakujemo od Erazma, ne ve nihče, verjetno niti on. Je zelo motiviran in ima svojo vizijo, kako bo ujel ritem moštva, saj bi rad dokazal, da je še vedno vrhunski košarkar. Zato sem želel postaviti taktiko, s katero bi ga čim bolje izkoristili, pa tudi sam bi lahko potrdil, da je sposoben igrati za Barcelono ali kogarkoli drugega. Na žalost bom moral spremeniti načrt, verjamem pa, da nam bo lahko ogromno pomagal. Koliko minut bo zmogel na parketu, je težko reči. Zelo bom vesel, če bo Erazem odigral kakšno minuto na turnirju v Stožicah in do 15 minut – denimo dvakrat po sedem minut – na vrhunski ravni na zadnji pripravljalni tekmi z ZDA. Zdaj pa si poskusite ustvariti svojo sliko, saj tudi moja ni povsem jasna,« je Zdovc zaupal, s kakšno negotovostjo se spopada.

Slovo od Kranjske Gore za slovenske košarkarje pomeni konec klasičnega vadbenega obdobja. Na turnirju v Kaunasu, na katerem se bodo od sobote do ponedeljka pomerili z Novo Zelandijo, Grčijo in domačo izbrano vrsto, bodo že vstopili v ciklus tekem. Po vrnitvi iz Litve jih čaka turnir v Stožicah, na katerem bodo od 21. do 23. t. m. nastopili še Iran, Brazilija in Litva, 26. t. m. se bodo preizkusili proti ZDA v Las Palmasu. Dva dneva pozneje bo že na vrsti uvodna tekma mundiala proti Avstraliji.

Da bi pokazal, kako je stanje v reprezentanci precej bolj vedro, kot bi lahko sklepali iz razprave od Erazmu Lorbku, je Jure Zdovc optimistično pohvalil drugega »zamudnika« na pripravah: »Goran Dragić je videti, kot da ne bi izpustil niti enega treninga ali tekme z nami. Deluje tako sveže in kakovostno, da je dvignil soigralce na precej višjo raven,« je pojasnil selektor in potrdil, da bo kapetan nastopil na petih ogrevalnih dvobojih pred SP, tako kot si je sam izposloval pri ameriških delodajalcih: »Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, bo odigral uvodni tekmi v Kaunasu proti Novi Zelandiji in Grčiji ter izpustil dvoboj z Litvo. V Ljubljani bo predvidoma igral proti Braziliji in Litvi, seveda pa bo vodil moštvo tudi proti ZDA tik pred SP.«

»Mobilizacija« Gorana Dragića seveda pomeni razbremenitev Jake Klobučarja, ki je na prvih sedmih pripravljalnih tekmah igral daleč največ. »Degradacijo« pa sprejema celo z zadovoljstvom: »Hvala bogu, saj je naša ekipa veliko močnejša z Goranom. Zaradi njegove kakovosti so akcije dobile drugačno razsežnost. Nasploh menim, da smo na dobri poti. Vedeli smo, da bo prvi mesec priprav najpomembnejši, saj smo prišli do prave moči, zaradi katere smo lahko dve uri osredotočeni na obrambo in napad. Igralne sisteme smo postavili, zdaj pa jih moramo le še piliti, da bi jih lahko uspešno izvajali na SP. Teh nekaj dni v Kranjski Gori je bilo zelo napornih, a kakovostnih, zato verjamem, da bomo v Litvi pokazali še boljše igre kot doslej.«