Slovencem je jasno, da dno ni daleč

Ob gneči v ligi ABA bi bil lahko odslej za slovenska moštva usoden vsak spodrsljaj.

Objavljeno
16. januar 2016 10.36
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Takšne gneče pri dnu lige ABA ne pomnijo niti najbolj pozorni spremljevalci košarkarskega dogajanja v regiji, saj kar pet moštev ta čas tiči na zadnjem mestu, še enkrat toliko pa jih beži za zgolj eno zmago. Med vsemi so tudi vsi trije slovenski klubi, a pravi strah se loteva le Tajfuna, ki je v zadnjem času padel v globoko rezultatsko krizo in že pet tekem zapovrstjo ostal praznih rok.

Slovenski prvaki so se s strmoglavljenjem znašli v neprijetnem položaju, v katerem si bodo kožo reševali proti moštvu Mega Leks, a naloga še zdaleč ne bo enostavna, saj jim gostovanja v tej sezoni niso pisana na kožo. Dobili so le dve, pa še ti proti Igokei in Sutjeski, s katerima delijo usodo povsem pri dnu lestvice, medtem ko Mega Leks ves čas drži korak z vodilnimi klubi. »Trener Dejan Milojević je na svojo mlado in na začetku neizkušeno zasedbo odlično prenesel svoje izkušnje in karizmo. Ima odlične posameznike z vrhunskim potencialom in to je dobitna kombinacija. Zato se zavedamo, da bo tekma izjemno zahtevna, a glede na izenačenost moštev na lestvici moramo verjeti, da lahko presenetimo, saj je za nas vsak nastop pomemben ne glede na to, ali igramo doma ali v gosteh, in ne glede na to, kdo nam stoji nasproti,« je odločen trener Dejan Mihevc.

Besedam bi se zagotovo pridružil tudi njegov stanovski kolega iz Krke, Ivan Velić, saj imajo Novomeščani komaj kaj boljši izplen v zadnjem obdobju. Trije porazi, s katerimi so končali staro in odprli novo koledarsko leto, jih resda še niso stali sredine lestvice, a ponoven spodrsljaj bi jih lahko vrgel domala povsem na rep, zato Partizan pričakujejo z veliko mero pozornosti. Resda nekdanjemu srbskemu velikanu ni več mehko postlano, a je pred dobrim tednom ob najbolj nepravem času zamenjal trenerja, novi, Aeksandar Džikić, pa ima delovanje novomeškega kolesja po štirih letih dela v tem okolju v malem prstu. »Od našega prvega dvoboja je Partizan pripeljal tri Američane, po poškodbi se je vrnil Edo Murić, zamenjali so trenerja. So popolnoma drugo moštvo, dobro popolnjeno in lahko povzročajo težave prav vsakemu v ligi. Od svojih igralcev pričakujem, da se bodo metali na glavo. Otresti se morajo negativnih misli in pozabiti na pritiske, ki jih ustvarjajo nekateri klubi,« se preobrata v glavah igralcev nadeja Velić.

A to je najtežje doseči, sploh če nasproti stoji eden od favoritov tekmovanja. Budućnost se letos lahko nadeja lovorike, Union Olimpija pač ne, a zato danes tudi nima česa izgubiti. »Naredili bomo vse, da se čim bolje pripravimo na nasprotnika in da proti odlični Budućnosti, ki je zasluženo vodilna v ligi ABA, odigramo dobro tekmo. Podgoričani prav nič ne zaostajajo za odličnimi tekmeci, proti katerim smo igrali v zadnjem obdobju. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da pokažemo dobro igro, zato na gostovanje ne odhajamo z belo zastavo,« je bil diplomatski Gašper Potočnik, ki je med tednom po novem porazu v evropskem pokalu hvalil igro svojih varovancev.

Liga ABA, 20. kolo; že odigrano – Sutjeska : Igokea 72:83; danes: Cibona – MZT (17), Krka – Partizan (19), Budućnost – Union Olimpija (21); jutri: Mega – Tajfun (17), Zadar – Cedevita (19); ponedeljek: Crvena zvezda – Metalac (21).

Liga Telemach, 11. kolo: Hopsi – Zlatorog, Šenčur – Elektra, Helios – Portorož (vse ob 19); že odigrano – LTH Castings : Lastovka 77:71. T. V.