Slovenci bi radi prvenstvo začeli z zmago

Slovenske košarkarje v soboto čaka prva tekma svetovnega prvenstva, njihovi nasprotniki bodo Avstralci.

Objavljeno
29. avgust 2014 22.05
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Las Palmas - Slovenski košarkarji bodo jutri igrali prvo tekmo svetovnega prvenstva v Španiji, njihovi nasprotniki bodo Avstralci (17.30).

Slovenija je v pripravah na prvenstvo odigrala 14 prijateljskih tekem, njen izkupiček pa je osem zmag in šest porazov.

Slovenske košarkarje čaka strnjen tekmovalni ritem, saj bodo med soboto in četrtkom igrali pet tekem, zato bo tudi z vidika motivacije še kako pomembno, da tekmovanje začnejo z zmago.

V slovenski reprezentanci pred sobotno tekmo nimajo večjih težav, izjema je le Uroš Slokar, ki pa naj bi navkljub bolečinam v vratu stisnil zobe in pomagal soigralcem.

Zdovc: Igralci niso povsem pravi

Selekor Jure Zdovc priznava, da njegovi varovanci že čutijo pritisk pred uvodno preizkušnjo na Gran Canarii: »Na zadnjem treningu sem videl, da igralci niso povsem pravi. Verjetno čutijo, da se bliža začetek prvenstva in vsi ga želimo začeti z zmago. Avstralija ima dobro ekipo, a še zdaleč ne nepremagljivo. Če gledaš njihovo postavo, te je lahko kar malce strah, glede na to, kjer igrajo njihovi igralci. A tako kot imajo dobre plati, imajo tudi slabosti. Zagotovo nas bodo napadli po globini, kjer smo najbolj šibki, tako da se jim bomo morali pod koši čvrsto zoperstaviti. V napadu imajo precej specifičnih akcij, zato smo malce prilagodili našo obrambo, zelo hitri so v protinapadih, a se tudi počasneje vračajo. Skratka čaka nas težka tekma, ki jo moramo dobiti,« je dejal Zdovc.

D. Lorbek: Gre za pozitivno nervozo

Podobno razmišlja tudi slovenski reprezentant Domen Lorbek: »Rekel, bi da gre za tisto pozitivno nervozo. Smo v pričakovanju velikega tekmovanja in to vedno prinese s seboj tudi določena čustva. Tu na Kanarskih otokih smo že dobrih pet dni, tako da vsi komaj čakamo, da se začne zares.«

Štirje Avstralci v ligi NBA

Slovensko reprezentanco na prvi tekmi čaka močan nasprotnik, ki ima v svojih vrstah štiri igralce iz najmočnejše lige na svetu, to so Matthew Dellavedova (Cleveland Cavaliers), Cameron Bairstow (Chicago Bulls), Dante Exum (Utah Jazz) in Aron Baynes (San Antonio Spurs).

Omeniti velja tudi Joa Inglesa, ki je z Maccabijem v pretekli sezoni osvojil naslov evropskega prvaka, Nate Jawai in Ryan Broekhoff igrata v Turčiji, Chris Goulding in Brad Newley v Španiji, David Andersen v Franciji ter Brock Motum v Italiji.

Slovenci po prvi tekmi ne bodo imeli veliko časa za počitek, saj se bodo že v nedeljo pomerili z Mehiko, po dnevu premora pa bodo sledile tekme z Južno Korejo, Angolo in Litvo.