Slovenci za konec in popoln izkupiček ugnali še »azzurre«

Slovenska košarkarska reprezentanca je na zadnji tekmi prijateljskega turnnirja v Kopru premagala še Italijo s 76:67.

Objavljeno
23. avgust 2015 13.16
Posodobljeno
23. avgust 2015 20.00
Košarka
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Koper - Po zmagah nad Ukrajino in Finsko je slovenska košarkarska reprezentanca na prijateljskem turnirju v Kopru ostala brez poraza. Na zadnji tekmi je premagala še Italijo s 76:67 in tudi osvojila pokal Adecco.

Najboljša strelca Slovenije proti Italiji sta bila Uroš Slokar s 15 točkami in Klemen Prepelič, ki jih je dosegel 12.

Za Slovenijo je to šesta zmaga v osmih prijateljskih tekmah v okviru priprav na evropsko prvenstvo, ki se bo v Zagrebu začelo 5. septembra. V prihajajočem tednu jo čakata še dve s svetovnimi podprvaki Srbi; v četrtek v Stožicah in v soboto v Banja Luki.

Slovenija bo na evropsko prvenstvo odpotovala 4. septembra. Tam jo v predtekmovanju poleg gostiteljev čakajo Gruzija, Nizozemska, Grčija in Makedonija. V nadaljevanje prvenstva v Lille vodijo prva štiri mesta.

Do druge četrtine ulovili »azzurre«

Slovenska prva peterka v postavi Nebojša Joksimović, Zoran Dragić, Mitja Nikolić, Jure Balažić in Uroš Slokar je začela zadržano in v prvih minutah lovila zaostanek za Italijani. Ti so po polovici prve četrtine vodili z 9:4, a so se Zdovčevi varovanci počasi ogreli, Miha Zupan je poskrbel za trojko v pravem trenutku, izkazala sta se tudi Klemen Prepelič in Jaka Blažič. Ob koncu prvega dela je tako zaostanek znašal le še točko (19:20).

V začetku druge četrtine je Slovenija po zaslugi delnega niza 7:0 tudi prvič vodila in dobro ustavljala Italijane, ki so v drugi četrtini dosegli le devet točk (26:20). A je nato sledilo nekaj kriznih in zmedenih minut (26:23), Zdovc je vzel minuto odmora. Po dveh tehničnih napakah Italijanov je Slovenija spet prišla do nekoliko večje prednosti, ki jo je s trojko na +10 povečal Prepelič (34:24). Zaključek prvega polčasa so zaznamovali tudi sodniki, Jure Balažič pa je po prvem delu tekme poskrbel za izid 38:29. V prvem polčasu je bil najbolji strelec Prepelič z 6 točkami, za Italijo jih je 9 dal Marco Belinelli.

Vroč zaključek z zanesljivo zmago

V uvodnih minutah drugega polčasa je slovenska prednost hitro skopnela (39:37), toliko pomembnejše so bile tedaj točke Mitje Nikolića, ki je samozavestno polnil koš, eno od trojk je zadel ob zvokih sirene za konec napada in povišal prednost na šest točk (47:41). A so se Italijani spet vrnili in po Zdovčevi minuti odmora tudi izenačili (47:47), po delnem izidu 8:0 pa po dolgem času tudi vodili. Slovenci so tretjo četrtino vseeno končali s prednostjo, zanjo je požrtvovalno poskrbel Jaka Klobučar (53:51).

Zadnja četrtina je vodila v vroč zaključek. V dvorani Bonifika je zavrelo, ko je sodnik pripisal tehnično napako Nikoliću, nato pa še Zdovcu, ki je burno reagiral in protestiral pri zapisnikarski mizi. Razgreto vzdušje je izkoristil Prepelič in s trojko še dodatno dvignil razpoloženje (58:57), tudi v nadaljevanju pa je zlasti slovenska obramba zagrizeno zakorakala proti končni zmagi. Eden boljših na parketu je bil v zadnjih minutah tudi Slokar, ki je s 15 točkami in sedmimi skoki tudi spotal najkoristnejši igralec tekme.

Pokal Adecco, 3. kolo:

Slovenija : Italija 76:67 (53:51, 38:29, 19:20)

Finska : Ukrajina 70:75 (53:50, 35:25, 15:13)