Slovenke v kvalifikacijah za EP z Litvo in Latvijo

Slovenske košarkarice se bodo v kvalifikacijah za EP 2017 pomerile z Litvo in Latvijo.

Objavljeno
04. julij 2015 16.03
Košarka
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

München - Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na današnjem žrebu v Münchnu dobila nasprotnici v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2017, ki bo med 16. in 27. junijem na Češkem.

Žreb je določil, da se bodo Slovenke v skupini A pomerile z baltskima predstavnicama Latvijo in Litvo.

Slovenija se je z Latvijo, trinajstouvrščeno ekipo minulega ženskega eurobasketa na Madžarskem in v Romuniji, doslej pomerila zgolj enkrat in leta 1999 zabeležila poraz s 70:82, medtem ko ima z Litvo dve zmagi in tri poraze. Zadnja zmaga proti osmi ekipi eurobasketa 2015 je dokaj sveža, saj so jo Slovenke pod vodstvom Borisa Zrinskega zabeležile v nesrečnih kvalifikacijah leta 2012, v katerih so slovensko ekipo povsem zdesetkale poškodbe nosilk igre.

Grgič z mešanimi občutki

»Po žrebu me premlevajo mešani občutki, saj ne morem biti zadovoljen niti nezadovoljen. Slovenija ni v položaju, ko bi lahko izbirala svoje nasprotnice. Je pa dejstvo, da je vsaka reprezentanca premagljiva in iz tega bomo v kvalifikacijah za eurovasket 2017 izhajali. Željni smo dokazovanja. Če nam bosta Litva ali Latvija, ki sta vrhunski reprezentanci, ponudili priložnost za presenečenje, jo bomo zgrabili z obema rokama. S strokovnim štabom in vodstvom Košarkarske zveze Slovenije bomo naredili vse, da zberemo vse v tem trenutku naše najboljše igralke ter da Evropi pokažemo, da obstaja tudi slovenska ženska košarka na članskem nivoju,« je žreb komentiral slovenski selektor Damir Grgič.

Avanzo zadovoljen z žrebom

Direktor članskih reprezentanc in marketinga Matej Avanzo je po žrebu povedal: »Novembra se za žensko člansko reprezentanco začenjajo kvalifikacije za eurobasket 2017, ki bodo prvič potekale po novem sistemu, s tremi ciklusi tekom sezon 2015/2016 in 2016/2017. Žreb nam je namenil tekmici z Baltika, Litvo in Latvijo. Prva je naša stara znanka, saj smo se z njo že nekajkrat srečali, in obenem verjetno najlažja nasprotnica iz prvega bobna. Tudi iz drugega bobna bi nam žreb lahko namenil težje nasprotnice, a Latvijke bodo zagotovo vsaj tako zahteven nasprotnik kot njihove baltske kolegice.«

Na prvenstvo, ki bo potekalo na Češkem, se bodo uvrstile zmagovalke skupin in šest najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Za določitev slednjega, FIBA v skupinah s štirimi ekipami ne bo upoštevala rezultatov z zadnjeuvrščenimi.

Slovenijo bo v kvalifikacijah za ženski eurobasket 2017 vodil Damir Grgič, ki bo prvič sedel na selektorsko mesto članske reprezentance, letos pa je tudi glavni trener izbrane vrste deklet do 18 let, ki jo od 30. julija do 9. avgusta čaka nastop na evropskem prvenstvu v Celju.

Kvalifikacijske skupine za EP

Skupina A: Latvija, Litva, Slovenija

Skupina B: Hrvaška, Francija, Estonija, Nizozemska

Skupina C: Italija, Črna Gora, Velika Britanija, Albanija

Skupina D: Ukrajina, Srbija, Nemčija, Luksemburg

Skupina E: Nemčija, Slovaška, Portugalska, Islandija

Skupina F: Grčija, Rusija, Bolgarija, Švica

Skupina G: Poljska, Belorusija, Belgija

Skupina H: Romunija, Turčija, Izrael, BiH

Skupina I: Švedska, Španija, Finska

 

Razpored tekem slovenske reprezentance

1. kolo, 21. novembra 2015: Slovenija je prosta

2. kolo, 25. novembra 2015: Litva - Slovenija

3. kolo, 20. februarja 2016: Slovenija - Latvija

4. kolo, 24. februarja 2016: Slovenija je prosta

5. kolo, 19. novembra 2016: Slovenija - Litva

6. kolo, 23. novembra 2016: Latvija - Slovenija