Slovenska kluba brez možnosti za vrh

Med 14 klubi v ligi ABA tudi Union Olimpija in Krka. Ljubljančani danes ob 21. uri proti Mega Leksu.

Objavljeno
28. september 2016 23.28
Košarka Olimpija - Krka. Napad Stefan- a Sinovec-a. ( Krka) V Ljubljani 7.5.2016
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Po številnih nejasnostih, grožnjah, odpovedih in povabilih je spet čas, da glavno besedo v ligi ABA prevzemajo košarkarji in trenerji. Torej tisti, katerim je tekmovanje tudi namenjeno. Prvi slovenski derbi bo že v ponedeljek v Stožicah med Olimpijo in Krko.

Manj kot dva tedna pred začetkom lige ABA je precej stvari viselo v zraku. Povabilo na skupščino lige ABA so zavrnili predstavniki slovenske, hrvaške in srbske zveze. Iz vseh strani so letele strupene puščice. Eden drugega so obtoževali, da jih zanima le lastni interes, spor med nacionalnimi zvezami in vodstvom lige pa sega več kot leto dni nazaj. Tedaj je želela nadzor nad tekmovanjem prevzeti krovna košarkarska organizacija Fiba in vsem vpletenim grozila s sankcijami. V ta namen je liga ABA prešla iz zasebne lasti pod nadzor klubov, toda Fiba je postavila nove pogoje. Na stran Fibe so se nato postavile nacionalne zveze, čeprav so klubi zagotavljali, da hočejo igrati v ligi ABA.

Nacionalne zveze so zahtevale, naj bodo tekme v ligi ABA med tednom, ker bodo ob koncih tedna obračuni v državnem prvenstvu, prav tako je bil eden od pogojev, da se število klubov zmanjša s štirinajst na dvanajst. Soglasje sprva ni bilo doseženo, saj bodo tekme lige ABA tudi ob koncih tedna, toda sprti strani sta v zadnjih dneh sklenili nekaj salomonskih dogovorov. Eden takšnih je denimo, da bosta slovenska dvoboja med Olimpijo in Krko štela tako za ligo ABA kot za slovensko državno prvenstvo. Prvi že prihajajoči ponedeljek v drugem kolu lige ABA.

Pri vodenju lige ima znova pomembno vlogo slovenski predstavnik. Iztok Rems, dolgoletni sodnik in funkcionar, je postal komisar za sodnike v ligi ABA. Ob tem so sprejeli sklep, da v tekmovanju ne bo več nacionalnega ključa pri določanju sodnikov, zato bo lahko vsak sodnik sodil na vsaki tekmi, ne glede na to, iz katere države prihajata tekmeca. Tako bo lahko na tekmi med kluboma iz Srbije in Hrvaške pravico delil bodisi srbski bodisi hrvaški sodnik.

Posebna zgodba je Union Olimpija. Ljubljanski klub je eden od temeljev lige ABA, toda v preteklem državnem prvenstvu ni ustrezal tekmovalnim kriterijem za preboj v ligi ABA. Pri Olimpiji so zato zaprosili za posebno povabilo, a zanj bi morali zbrati 150.000 evrov, tega denarja pa v Ljubljani niso imeli. Toda ker so potem vabilo zaradi previsokih denarnih zahtev zavrnili tudi ostali klubi (Kvarner in Zlatorog), je Olimpija prejela novo vabilo, a tokrat brez finančnih pogojev.

Olimpija je tako še naprej del jadranske druščine in bo v prvem kolu danes ob 21. uri gostovala v Sremski Mitrovici pri Mega Leksu. »Dobro vemo, kako močan je Mega Leks, saj je v pretekli sezoni igral v finalu lige ABA. To je mlado in agresivno moštvo, zato gostiteljem prepuščamo vlogo favorita,« je ocenil Olimpijin trener Gašper Okorn. »V ligi bosta odstopala Crvena zvezda in Cedevita, močno ekipo imajo tudi Budućnost, Partizan in MZT Skopje. Ostali smo izenačeni, zato moramo počakati, kako se bo odvilo tekmovanje,« je pristavil Okorn. Na prvi tekmi bo njegovo moštvo oslabljeno. Težave s poškodbami imajo Mirko Mulalić, Semen Šaškov, Blaž Mesiček in Marko Mladjan.

Bolj mirno se je na ligo ABA pripravlja Krka. V Novem mestu bodo imeli prvo kolo v soboto proti Karpošu iz Makedonije. »Osnovni cilj je obstanek v ligi. Želimo biti nekje na sredini, potem pa se lahko dogodi marsikaj. Lani sta dve zmagi ločili klube od prve peterice in izpada iz lige,« je povedal Krkin trener Dejan Mihevc.

Posebnega košarkarja pa bo imela v novi sezoni zagrebška Cedevita. Za zdaj je zanimiv predvsem njegov priimek. To je ameriški branilec David Stockton, sin legendarnega organizatorja igre Johna Stocktona.