Slovenska košarka žaluje za Sonjo Mrak Šporar

V 81. letu starosti je preminila prva slovenska reprezentantka nekdanje Jugoslavije, ki je nastopila na po dveh EP in SP.

Objavljeno
18. september 2017 20.08
J. P.
J. P.

Ljubljana - Ravno v dneh, ko se slovenska košarka veseli zgodovinskega naslova evropskih prvakov, je športno javnost razžalostila novica o smrti prve slovenske košarkarske reprezentantke nekdanje Jugoslavije Sonje Mrak Šporar, ki je - kot poroča STA - preminila v 81. letu starosti.

Od leta 1956 je za izbrano vrsto nekdanje skupne države odigrala 60 dvobojev in po dvakrat nastopila tudi na evropskih (Praga 1956 in Sofija 1960) ter svetovnih prvenstvih (Sovjetska zveza 1959 in Peru 1964). Športno pot je sicer začela leta 1954 v majici Olimpije, ki ji je ostala zvesta polnih 18 let.

V takratnih časih je bila ena najvišjih evropskih igralk, zaradi svojih sposobnosti in kakovosti pa je bila ena osrednjih košarkaric nekdanje Jugoslavije. Bila je članica generacije, ki je utirala pot slovenski ženski košarki in močno zaznamovala njen razvoj. Leta 2010 si je prislužila nagrado Košarkarske zveze Slovenije (KZS) za izjemen prispevek k razvoju slovenske košarke.