Slovenski košarkarji v kvalifikacije za eurobasket 2017 kot nosilci

Slovenska košarkarska reprezentanca bo petkov žreb kvalifikacij (10.30) pričakala v prvem jakostnem bobnu.

Objavljeno
20. januar 2016 16.29
Goran in Zoran Dragić na tekmi EP Slovenija proti Grčiji,Ljubljana Slovenija 13.09.2013
G. L.
G. L.

Ljubljana - Slovenska košarkarska reprezentanca bo uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2017 napadala kot nosilka ene od kvalifikacijskih skupin, so določili pri Evropski košarkarski zvezi (FIBA Europe). Katerim tekmicam se bo zasedba novopečenega selektorja Igorja Kokoškova zoperstavila, bo jasno po petkovem žrebu.

Na njem bodo od 10.30 naprej sodelovali predstavniki 27 reprezentanc, ki jih nato od 31. avgusta do 17. septembra čakajo kvalifikacijski boji. Izmed njih se bo na eurobasket, ki bo potekal v Izraelu, Romuniji, Turčiji in na Finskem, uvrstilo enajst najboljših ekip.

Kvalifikacije bodo razdeljene na sedem skupin - šest s po štirimi ekipami in ena s tremi -, na prvenstvo pa se bodo uvrstile zmagovalke skupin ter štiri najboljše drugouvrščene ekipe. 

Slovenija si je status nosilke zagotovila z dvanajstim mestom na minulem eurobasketu, podoben privilegij bo na petkovem žrebu doletel še Poljsko, Belgijo, Gruzijo, Rusijo, Nemčijo in Makedonijo. Omenjene reprezentance se med seboj ne morejo srečati, zato pa so njihove možne nasprotnice naslednje države: Estonija, Nizozemska, Ukrajina, BiH, Islandija, Madžarska, Črna gora, Avstrija, Švedska, Belorusija, Švica, Bolgarija, Velika Britanija, Slovaška, Portugalska, Danska, Luksemburg, Ciper, Albanija in Kosovo.


Jakostne skupine

1. BOBEN: Poljska, SLOVENIJA, Belgija, Gruzija, Rusija, Nemčija, Makedonija.

2. BOBEN: Estonija, Nizozemska, Ukrajina, BiH, Islandija, Madžarska, Črna gora.

3. BOBEN: Avstrija, Švedska, Belorusija, Švica, Bolgarija, Velika Britanija, Slovaška.

4. BOBEN: Portugalska, Danska, Luksemburg, Ciper, Albanija, Kosovo.

Že uvrščene reprezentance na EP: Finska, Izrael, Romunija, Turčija, Španija, Litva, Hrvaška, Češka, Francija, Grčija, Italija, Latvija in Srbija.