Smodiš zasenčil Helios in derbija

Nekdanji košarkarski as ni več športni direktor slovenske reprezentance.

Objavljeno
25. januar 2017 01.02
Novi selektor košarkaške reprezentance Igor Kokošov.V Ljubljani 12.2.2016
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Pričakovanje današnjega pestrega sporeda na slovenskih košarkarskih igriščih, ki prinaša zadnji nastop Heliosa v Fibini ligi prvakov in dva derbija med moštvi iz vodilne četverice lige Nova KBM, je ostalo v senci dogajanja na čelu reprezentance. Po pičlem letu dni in v nepojasnjenih okoliščinah namreč Matjaž Smodiš zapušča mesto športnega direktorja.

»Vodstvo Košarkarske zveze Slovenije se s Smodišem ni dogovorilo za podaljšanje sodelovanja za prihodnje obdobje. Zahvaljujemo se mu za njegov prispevek k uspehom reprezentance in mu želimo vse dobro. Odločitev o njegovem morebitnem nasledniku bo znana v prihodnjih mesecih, kmalu pa bomo javnosti predstavili tudi celoten načrt priprav na letošnje EP,« so skopo zapisali v sporočilu za javnost KZS, medtem ko je Smodiš, ki je imel po koncu igralske kariere kratko epizodo tudi pri Krki, včeraj ostal brez komentarja za medije. Njegovo slovo je vsekakor presenečenje, saj je ob uradnem prevzemu funkcije 5. januarja lani poudarjal, da gre za velik izziv, zato se bo potrudil po najboljših močeh, med kvalifikacijami za eurobasket pa je hvalil povezavo s selektorjem Igorjem Kokoškovom, ki ga je želel ob sebi tudi med tekmami.

Po dveh zmagah in enajstih porazih v 13 kolih se bodo košarkarji Heliosa drevi ob 20. uri poslovili od Fibine lige prvakov. Njihov zadnji tekmec bo češki serijski prvak Nymburk, ki v DP neprekinjeno zmaguje od leta 2004, v tej sezoni pa je v 20 tekmah okusil le en poraz proti drugouvrščenim Pardubicam. Dobro mu gre od rok tudi na mednarodni sceni, saj z devetimi zmagami zaseda tretje mesto v skupini A in si je že zagotovil napredovanje v končnico LP, Pred dvema mesecema je zadal Domžalčanom najhujši poraz v sezoni, saj jih je s hitro, ničkaj »češko« igro prekosil kar s 85:55. Najučinkovitejši so bili kubanski krilni igralec Howard Sant-Roos s 16 točkami ter tri ameriške okrepitve – branilec Bryon Adams (14), krilni center Anthony Meier (13) in krilo Diamon Simpson 11 – nekdanji Olimpijin as Jiri Welsch pa je pri skoraj 37 letih izkušeno ostal kar pri ničli.

Pri Heliosu je bil, kot se spodobi najnevarnejši Čeh Tomaš Kyzlink s 16 točkami, 13 točk pa je pristavil Brandyn Curry, eden vprašljivih za današnjo revanšo po oceni domžalskega trenerja Jakše Vulića: »Storili bomo vse, da pred našimi navijači prikažemo karseda dobro predstavo. Tekmec je nesporno kakovosten in neugoden, še posebej pa bomo morali biti pozorni na njegovo tranzicijsko igro. Mi še ne vemo, v kakšni zasedbi se mu bomo lahko postavili po robu. Kar nekaj igralcev je na meji, da morda ne bo moglo nastopiti, v prvi vrsti tu mislim na Curryja in Luko Vončino. Zagotovo ne bomo tvegali, da bi se njihovo stanje poslabšalo, saj bomo vse igralce potrebovali za tekme v domačih tekmovanjih.«

Po dvojnem nedeljskem uspehu proti Cedeviti in Ciboni čaka danes Krko in Union Olimpijo velik slovenski izziv. Rogaška je namreč nanizala šest zmag v DP in je tretja na lestvici, drugouvrščeni Zlatorog pa je že drugo sezono zapored trn v petah Ljubljančanov; novembra je zmagal v Stožicah s 84:81.

Pari 16. kola lige Nova KBM, danes: Zlatorog – Union Olimpija (18), Krka – Rogaška (20); petek: Tajfun – Šenčur GGD (18.45); sobota: Helios – Terme Olimia (19); ponedeljek: Hopsi Polzela – Sixt Primorska (18.45); 8. februarja: Portorož – LTH Castings.