Sodnik Mažić prek Twitterja žalil Slovence in Hrvate

»Slovenci in Hrvati naj crknejo,« je na Twitterju zapisal srbski sodnik Milan Mažić in se za svoje besede hitro opravičil.

Objavljeno
20. februar 2013 13.51
*lvu* KOSARKA
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Po zadnji tekmi regionalne lige ABA, na kateri je Radnički pod poveljstvom Aleksandra Ćapina (32 točk, 7 podaj) po dveh podaljških in dramatični končnici vendarle prišel do zmage nad Cibono (105:101), si je nedopusten nacionalistični izpad privoščil srbski sodnik Milan Mažić.

Sodnik, ki že dolgih 13 let deli pravico na tekmah pod okriljem Mednarodne košarkaske zveze (FIBA), je namreč na svojem Twitter profilu objavil nekaj stavkov, ki so naletili na buren odziv. »Bravo Radnički! Pokažimo Slovencem in Hrvatom, da čeprav ne moremo organizirati in voditi lige, igramo najboljšo košarko. Pa naj crknejo,« se je glasil sporen zapis Mažića.

Sovražni govor je povzročil val ogorčenja po celotnem območju nekdanje Jugoslavije, medtem ko je Mažić hitro izbrisal svoj profil na Twitterju. FIBA se na njegovo izjavo (še) ni odzvala, se je pa vsem prizadetim že opravičil sam Mažić.

»Nekateri novinarji in košarkarski portali so moj tvit interpretirali po svoje. Nisem nacionalist in nobenemu ne želim nič slabega. Žargonski izraz "da netko crkne od muke" pomeni povsem nekaj drugega, kot da želi človek ubiti nekoga. Nisem tako vzgojen,« je za crosarska.com svojo verzijo podal srbski sodnik in še dodal: »Javno se opravičujem vsem Slovencem in Hrvatom, ki so pomislili, da jim želim slabo, saj na to ne bi niti pomislil. Nacionalizem ni v mojem stilu.«

43-letni Srb sicer velja za ugledno sodniško ime, tako je v preteklosti pravico delil na več kot 3000 tekmah, med njimi so tudi nekatere kvalifikacijske tekme za Eurobasket 2013, žensko evropsko prvenstvo do 20 let, pravico pa je delil tudi na štirih finalih pokala Eurochallenge. Mažić je tudi komentator tekem na srbskem portalu MVP, kjer poda oceno tekem s sodniškega stališča.

To pa ni bil prvi spodrsljaj srbskega delilca pravice. V pretekli sezoni lige ABA je po končanem dvoboju Crvene zvezde in Kraguljevca uradno pritožbo zoper Mažića podal trener beograjske ekipe Svetislav Pešić. »Tretjerazredni sodnik Mažić mi je grozil in izrekel kar nekaj krepkih besed,« je pojasnil Pešić in dodal, da je imel Mažić ves čas tekem povsem neenakovreden sodniški kriterij. Vodstvo lige je Mažića takrat kaznovala z dvema tekmama prepovedi sojenja.