Španci po preobratu v finale, kjer jih čaka »sanjsko moštvo«

Španski košarkarji so dobili polfinalni dvoboj proti Rusiji (67:59), Američani so bili pričakovano boljši od Argentine (109:83).

pet, 10.08.2012, 19:47; spremenjen: 00:04

V interaktivni infografiki spremljajte vse uporabne in zanimive informacije z olimpijskih prizorišč: izide tekem, lestvico kolajn, fotogalerijo...

V dinamični grafiki pa vam podrobneje predstavljamo tudi vse slovenske udeležence na OI v Londonu.

London - Španci so v prvi polfinalni tekmi na košarkarskem turnirju na olimpijskih igrah v Londonu premagali Rusijo 67:59 in se še drugič zapored uvrstili v olimpijski finale. V drugem polfinalnem srečanju so Američani ugnali Argentino s 109:83 in se bodo prav tako borili za zlato odličje.

V prvem obračunu za finalno vstopnico sta ekipi uprizorili čvrsto obrambno igro, ki je v prvi četrtini dopustila vsega 21 točk na obeh straneh skupaj. Za tri točke so vodili Rusi, ki jim je uspelo ustaviti Paua Gasola. Rusi so ob polčasu vodili za 11 točk, nato pa so v drugem delu na sceno začeli stopati Španci, ki so počasi, vendar vztrajno topili prednost tekmecev in otopili njihovo igro. Jose Calderon je prav ob izteku igralnega časa tretje četrtine zadel trojko za izenačenje na 46:46. Še vedno se v napadu ni razigral prvi ruski mož Andrej Kirilenko, tekmeci pa so igrali vse bolj poletno in jim je uspelo kontrolirati tudi igro pod obročem. Vse to je obrodilo sadove v protinapadih in v enem izmed njih je zaključil Sergio Llull za 53:49, kar je bila največja prednost Španije dotlej, piše STA.

V naslednjem napadu je Marc Gasol povišal na 55:49, šest točk razlike je kmalu naraslo na deset z novo trojko Calderona in dvema točkama Rudyja Fernandeza, ko je bilo do konca še tri minute in pol (60:50). Španci so mirno in izkušeno vodili igro v zaključku in brez težav ohranjali deset točk razlike vse do zadnje minute.

Po vodstvu s 66:58 je Calderon 46 sekund pred koncem napravil drugo zaporedno napako, Fernandez pa ob tem še osebno nešportno osebno napako. Kirilenko, na koncu je ostal pri desetih točkah, je zgrešil tri proste mete v nizu in tedaj se je ruska ladja dokončno potopila v dvoboju z nekdanjimi svetovnimi in aktualnimi evropskimi prvaki. Do konca sta namreč prosta meta zadela le Kirilenko in Paul Gasol. Slednji (16 in 12 skokov) in Fernandez (14) sta bila najboljša strelca Špancev, za Ruse pa je največ točk nanizal Saša Kaun (14).

Argentinci so se tokrat bolje upirali favoriziranemu »sanjskem moštvu«. Po prvi četrtini so namreč zaostajali le za pet točk, do polčasa je prednost narasla na +12. Predstavniki Južne Amerike so tretjo četrtino izgubili z desetimi točkami in skupna razlika je narasla na 17 točk. V zadnjem delu se je razlika le še povečala. Kevin Durant je dosegel 19 točk, po točko manj pa sta za ZDA prispevala LeBron James in Carmelo Anthony (po 18). Na drugi strani je Manu Ginobili zbral 18 točk, Carlos Delfino in Luis Scola pa po 15.

Košarkarski olimpijski turnir

Španija - Rusija 67:59 (9:12, 11:19, 26:15, 21:13)

ZDA - Argentina 109:83 (24:19, 47:40, 74:57)

Prijavi sovražni govor