Španci po preobratu v finale, kjer jih čaka »sanjsko moštvo«

Španski košarkarji so dobili polfinalni dvoboj proti Rusiji (67:59), Američani so bili pričakovano boljši od Argentine (109:83).

pet, 10.08.2012, 19:47; spremenjen: 00:04

V interaktivni infografiki spremljajte vse uporabne in zanimive informacije z olimpijskih prizorišč: izide tekem, lestvico kolajn, fotogalerijo...

V dinamični grafiki pa vam podrobneje predstavljamo tudi vse slovenske udeležence na OI v Londonu.

London - Španci so v prvi polfinalni tekmi na košarkarskem turnirju na olimpijskih igrah v Londonu premagali Rusijo 67:59 in se še drugič zapored uvrstili v olimpijski finale. V drugem polfinalnem srečanju so Američani ugnali Argentino s 109:83 in se bodo prav tako borili za zlato odličje.

V prvem obračunu za finalno vstopnico sta ekipi uprizorili čvrsto obrambno igro, ki je v prvi četrtini dopustila vsega 21 točk na obeh straneh skupaj. Za tri točke so vodili Rusi, ki jim je uspelo ustaviti Paua Gasola. Rusi so ob polčasu vodili za 11 točk, nato pa so v drugem delu na sceno začeli stopati Španci, ki so počasi, vendar vztrajno topili prednost tekmecev in otopili njihovo igro. Jose Calderon je prav ob izteku igralnega časa tretje četrtine zadel trojko za izenačenje na 46:46. Še vedno se v napadu ni razigral prvi ruski mož Andrej Kirilenko, tekmeci pa so igrali vse bolj poletno in jim je uspelo kontrolirati tudi igro pod obročem. Vse to je obrodilo sadove v protinapadih in v enem izmed njih je zaključil Sergio Llull za 53:49, kar je bila največja prednost Španije dotlej, piše STA.

V naslednjem napadu je Marc Gasol povišal na 55:49, šest točk razlike je kmalu naraslo na deset z novo trojko Calderona in dvema točkama Rudyja Fernandeza, ko je bilo do konca še tri minute in pol (60:50). Španci so mirno in izkušeno vodili igro v zaključku in brez težav ohranjali deset točk razlike vse do zadnje minute.

Po vodstvu s 66:58 je Calderon 46 sekund pred koncem napravil drugo zaporedno napako, Fernandez pa ob tem še osebno nešportno osebno napako. Kirilenko, na koncu je ostal pri desetih točkah, je zgrešil tri proste mete v nizu in tedaj se je ruska ladja dokončno potopila v dvoboju z nekdanjimi svetovnimi in aktualnimi evropskimi prvaki. Do konca sta namreč prosta meta zadela le Kirilenko in Paul Gasol. Slednji (16 in 12 skokov) in Fernandez (14) sta bila najboljša strelca Špancev, za Ruse pa je največ točk nanizal Saša Kaun (14).

Argentinci so se tokrat bolje upirali favoriziranemu »sanjskem moštvu«. Po prvi četrtini so namreč zaostajali le za pet točk, do polčasa je prednost narasla na +12. Predstavniki Južne Amerike so tretjo četrtino izgubili z desetimi točkami in skupna razlika je narasla na 17 točk. V zadnjem delu se je razlika le še povečala. Kevin Durant je dosegel 19 točk, po točko manj pa sta za ZDA prispevala LeBron James in Carmelo Anthony (po 18). Na drugi strani je Manu Ginobili zbral 18 točk, Carlos Delfino in Luis Scola pa po 15.

Košarkarski olimpijski turnir

Španija - Rusija 67:59 (9:12, 11:19, 26:15, 21:13)

ZDA - Argentina 109:83 (24:19, 47:40, 74:57)

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se