Spanoulis ob noseči ženi ohranja negotovost

Od slovenskih tekmecev za letošnje evropsko prvenstvo bodo orožja najpozneje razkrili Grki.

Objavljeno
12. julij 2015 16.53
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Čez nekaj dni bo slovenska košarkarska reprezentanca v resda okrnjeni zasedbi, ki se bo dopolnila šele proti koncu meseca, začela priprave na septembrsko EP, na katerem jo bodo že v prvem krogu čakali trdi orehi. Gruzijci naj bi tudi letos nastopili z vsemi najboljšimi, prav tako gostitelji Hrvati, Makedoncem je sodelovanje odpovedal Pero Antić, Grki pa čakajo predvsem na odločitev Vassilisa Spanoulisa.

Grški zvezdnik, ki je Olympiakosu prinesel tudi letošnji finale evrolige in so ga sedmič izbrali v najboljšo zasedbo tekmovanja, je namreč s soprogo Olympio v pričakovanju četrtega otroka, poleg tega je imel v minuli sezoni kar nekaj težav s poškodbami in je v zadnjih mesecih svojo vrnitev vedno pogojeval z zdravjem. Potem ko so ga Grki pogrešali že ob lanskem svetovnem prvenstvu, sicer željno pričakujejo njegovo vrnitev, napoveduje jo tudi selektor Fotios Katsikaris. V lov za mestom na olimpijskih igrah pa naj bi se podali tudi z močnejšo zasedbo kot v zadnjih dveh letih, ko so bili tudi brez enbeajevskega centra Kostasa Koufosa. Slednji je pred dnevi rešil vprašanje svoje prihodnosti in s Sacramentom, pri katerem je športni direktor Vlade Divac, podpisal štiriletno pogodbo, ki mu bo navrgla 33 milijonov dolarjev.

Po osvojitvi naslovov evropskih prvakov leta 2005 in svetovnih podprvakov leto pozneje ter bronu z EP 2009 je grška reprezentančna barka sicer zašla v nemirne vode, z velikih tekmovanj so se košarkarji praviloma vračali še pred odločilnimi boji, OI v Londonu pa so celo spremljali od doma. Pod taktirko Katsikarisa naj bi vnovič splezali na zeleno vejo, četudi se jim lani ob oslabljeni zasedbi še ni izšlo po načrtih in so svetovno prvenstvo končali kot deveti. A zasnove nove igre, ki je bila v preteklosti šablonizirana okoli discipline in nadzora, so bile vidne, Katsikaris je v ospredje porinil ustvarjalnost in lani kljub povprečnemu dosežku dobil podporo grške zveze za nadaljevanje reprezentančnega projekta. Prav pred dnevi je sicer podpisal pogodbo s španskim prvoligašem Murcio, ki pa bo začela veljati v začetku jeseni, s čimer se je izognil pravilu v španski ligi, da klubski trenerji ne smejo opravljati reprezentančnih nalog. V teh dneh pa je v ZDA, saj ga je Indiana povabila med svoje trenersko osebje za poletno ligo NBA.

Grki se bodo sicer zbrali šele 31. t. m. in bodo bržkone zadnji v Evropi razkrili, na katera orožja bodo računali ob začetku EP v Zagrebu, pri njihovi zvezi nameravajo namreč seznam kandidatov objaviti šele teden pred zborom. »V zadnjih letih smo težko razvili igro, saj so se selektorji nenehno menjavali in z njimi tudi sistemi. Za nas igralce je bilo to zelo težko, nekateri potem niti niso več želeli igrati za izbrano vrsto. V klubih smo sledili eni poti, v reprezentanci pa se vsakič učili novo smer. Zdaj nas končno čaka nadaljevanje iste, pri čemer smo se lani ogromno naučili in položili dobre temelje,« kot enega od razlogov, da so imeli v preteklih letih precej odpovedi, navaja Nikos Zisis, a Katsikaris poudarja, da so zaželeni le tisti, ki si res želijo zaigrati pod grško zastavo. »Položaj centra je naša šibka točka in upam, da bo Koufos prišel. Nočemo pa porušiti ravnovesja, ki smo ga z veliko truda ustvarili lansko poletje, zato si morajo fantje nastop res želeti,« trdi Katsikaris.