Spanoulis zlepa ne bo prepustil prestola

Barcelona že na zaključnem turnirju evrolige, blizu tudi Maccabi, CSKA in Real z lepo prednostjo.

Objavljeno
23. april 2014 12.42
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Erazem Lorbek, Boštjan Nachbar in soigralci so prepričljivo opravili delo v drugem delu evrolige in prvi preskočili četrtfinalno oviro, zdaj Barcelona pričakuje uvodnega tekmeca na sklepnem turnirju v Milanu. To bo eden od lanskih finalistov, bližje Italiji pa je Real Madrid, ki pred današnjim četrtim soočenjem z Olympiakosom vodi z 2:1 v zmagah.

Branilci naslova so se po dveh porazih v Madridu pobrali in vnovič dokazali, da jih nikoli ne kaže predčasno odpisati. Spomnimo se, kako so jih na finalni prireditvi prejšnjih dveh sezon pospremile že kar pomilovalne besede, toda iz Istanbula in Londona so se vrnili kot veliki šampioni, Vassilis Spanoulis pa obakrat z lovoriko za najboljšega košarkarja zaključnega spektakla. Veliki grški bojevnik je bil na prvih treh tekmah z Realom glavna tarča tekmečeve obrambe, pa vendar je bil s povprečjem 17,7 točke prvi strelec svojega moštva. Prav toliko točk je v madridskem moštvu dosegel Rudy Fernandez, toda njegova vloga ni tako dominantna kot Spanoulisova. Ko igralcem Olympiakosa začne teči voda v grlo, so prav vsi pogledi uperjeni vanj, medtem ko ima Realov trener Pablo Laso več adutov v rokavu, predvsem Sergia Rodrigueza in Sergia Llulla, ki sta v tej sezoni odločila že marsikatero tekmo.

Če so si Španci po zaslugi Barcelone že zagotovili deseti zaporedni nastop na finalnem turnirju evrolige, bosta današnji tekmi v Atenah ter morebitni petkovi soočenji v Madridu in Moskvi odločili o še bolj imenitnem nizu Grkov. Njihovi klubi se v zadnjih 25 letih le šestkrat (nazadnje leta 2008) niso prebili med najboljšo četverico stare celine. V tem času se je Olympiakos trikrat povzel na Olimp, Panathinaikos pa celo šestkrat in je najuspešnejši evropski klub zadnjih dveh desetletij. Bolj kot slava pa mu bodo v drevišnjem četrtem soočenju s CSKA prišle prav izkušnje Dimitrisa Diamantidisa. Še dva evroligaška naslova več (skupno 5) je osvojil njegov trener Fragiskos Alvertis, toda vse kot igralec, saj je šele 8. marca letos na klopi nasledil Argirisa Pedoulakisa. S poldrugim mesecem trenerskih izkušenj se je moral postaviti po robu staremu mačku Ettoreju Messini, ki ima za seboj 25 let samostojne kariere, po dva evropska naslova z bolonjskim Kinderjem in CSKA ter srebro z EP 1997 z Italijo. In Alvertis zaenkrat ni prav nič okrnil ugleda atenskega velikana.

Pred današnjimi tekmami je najbližje elitni četverici vendarle Maccabi, saj je po »breaku« v Milanu gladko dobil prvo tekmo v domači dvorani. Če bodo David Blu, Ricky Hickman in Alex Tyus ponovili ponedeljkovo predstavo, bo finalni turnir evrolige še sedmo leto zapored minil brez domače zasedbe.

Pari četrtih tekem četrtfinala (na tri zmage): Olympiakos – Real (v zmagah 1:2), Panathinaikos – CSKA (1:2), Maccabi – Milano (2:1).