Stari znanec Anagonye bo vnovič napenjal mišice na stožiškem parketu

Union Olimpija v 5. kolu evropskega pokala drevi gosti Paris Levallois. Po osmih letih nova priložnost za uspeh.

Objavljeno
13. november 2013 09.54
Slovenija, Ljubljana, 03.03.2012. Sasu SALIN (13) in Tomas HAMPL (24) med kosarkarsko tekmo 22. kroga ABA Lige Union Olimpija - Cibona. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Francozi ne privoščijo kaj prida veselja slovenskim košarkarjem. Eurobasket je v svežem spominu, v četrtfinalu lanskega EP za igralce do 20. leta v Stožicah pa so »Les Bleus« zmagali še bolj gladko. Union Olimpija je pred tremi tedni klonila pri Asvelu in drevi bo proti Parisu Levalloisu dobila novo priložnost za uspeh – po osmih letih.

Ljubljančani so se zadnjič uradno pomerili s kakšnim francoskim moštvom v turbulentni evroligaški sezoni 2005/06, ki jo je zaznamoval prihod skrivnostnega Modul Groupa. Pod vodstvom epizodnega trenerja Pina Grdovića so v Strasbougu padli z 82:90, po tivolski revoluciji in z Zmagom Sagadinom na klopi pa so se v revanši oddolžili tekmecu z 82:68. Paris Levallois takrat sploh še ni obstajal, saj so ga ustanovili šele leta 2007 z združitvijo kluba Paris Basket Racing – pri njem je odraščal Tony Parker, zanj pa je pol leta igral tudi Jure Zdovc – z Levalloisom iz predmestja francoske metropole. Nova združba, ki jo je sprva v vlogi direktorja upravljal nekdanji odlični branilec Antoine Rigaudeau, se še ne more pohvaliti z vrhunskimi dosežki, če odštejemo lansko zmagoslavje v francoskem pokalu. V prejšnji sezoni je bila 12. v DP, leto poprej šesta, še eno leto prej 10., na evropski sceni pa je letos prvič dobila priložnost višje od pokala eurochallenge. Skromno je začela tudi novo sezono, toda zadnji zmagi v evropskem pokalu nad Asvelom s 83:65 in v Strasbourgu (89:88 po podaljšku) dokazujeta, da je forma v vzponu.

»Paris Levallois je v prvih štirih kolih evropskega pokala res zbral le eno zmago, vendar je nevaren tekmec. V začetku sezone je imel precej smole, zdaj pa igra vse bolje, kar je potrdil s sobotno zmago nad evroligašem Strasbourgom v gosteh. Njegovi košarkarji so telesno izjemno sposobni, agresivno igrajo v obrambi, hitro tečejo v nasprotne napade in zelo dobro skačejo. Gre torej za tipično francosko ekipo, ki se nikakor ne sme razigrati, zato sem naše fante opozoril, da jih čaka težko delo, verjetno še težje kot proti Vareseju in Valencii. Le z zmago bi namreč ohranili realne možnosti za napredovanje v drugi del evropskega pokala,« razmišlja Olimpijin trener Aleš Pipan pred soočenjem s košarkarji Gregorja Beugnota, v letih 1996-98 in 2012 izbranega za najboljšega francoskega stratega. Med njimi je v Sloveniji najbolj znan nekdanji Olimpijin center Aloysius Anagonye, v prvih tekmah sezone pa so izstopali še branilca Daniel Ewing in Nicolas Lang (oba povp. 10,3 točke), krilni center Jawad Williams ter Andrew Albicy, branilec francoske reprezentance na SP 2010.

Postopoma napreduje tudi Olimpijina zasedba, ki je v soboto dočakala prvo zmago v ligi ABA. Toda neizkoriščenih rezerv je še veliko in prišle bi zelo prav v boju za eno od prvih treh mest v skupini C evropskega pokala, ki vodijo v drugi krog. Zmaga nad Valencio nedvomno pomeni dragocen bonus, saj Španci v preostalih šestih kolih ne bodo velikokrat klonili, pa vendar se Ljubljančani ne nameravajo zanašati le na srečen razplet.

»Tri zmage po polovici prvega dela evropske sezone bi bil za nas zadovoljiv iztržek. Predvsem bo pomembno, da dobimo vse tekme v Stožicah, potihem računamo še na zadnje gostovanje v Parizu. Na srečo so naši igralci zdravi, veseli pa nas dvig forme slehernega posameznika. Cedric Jackson in Jakov Vladović se dobro dopolnjujeta glede na želeni igralni ritem, zdaj čakamo, da se bo zbudil Sasu Salin in da bo začel zadevati v serijah Deividas Gailius,« meni Pipan.