Sterling neprišteven, soproga prodala klub za millijardo

Nevrologi so ameriškega milijarderja Donalda Sterlinga spoznali za neprištevnega, o prodaji kluba soproga Shelly.

Objavljeno
31. maj 2014 10.47
NBA-CLIPPERS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Incident, ki ga je pred časom v ligi NBA povzročil ameriški milijarder Donald Sterling s s svojimi rasističnimi izjavami, počasi dobiva epilog. Za 81-letnega nepremičninskega mogotca so nevrologi ocenili, da ima demenco in da je neprišteven, zato ne more več sprejemati odločitev o družinskem skladu.

Njegova oproga Shelly Sterling z NBA dosegla dogovor o prodaji košarkarskega kluba Los Angeles Clippers, ki ga je imel v lastni. Vodstvo lige je prodajo zahtevalo po škandalu zaradi posnetka, na katerem je Sterling zahteval, naj ne vidi več črncev na njegovih tekmah. Ob tem so mu naložili tudi kazen v višini 2,5 milijona dolarjev.

Shelly Sterling, ki je polovična lastnica družinskega sklada in kluba, je zaradi duševne nezmožnosti moža dobila pravico do odločanja in v petek že potrdila informacije o dogovoru za prodajo kluba L.A. Clippers nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju Microsofta Stevu Ballmerju. Dejala je, da je dogovor sklenila kot edina zaupnica oziroma upraviteljica sklada Sterling, ki je lastnik kluba. Vodstvo lige NBA je njeno izjavo potrdilo z besedami, da je spor okrog lastništva rešen.

Klub bo prodan Ballmerju, če to potrdi večina ostalih lastnikov klubov lige NBA. Vodstvo oziroma komisar lige pa bo potem umaknil zahtevo, da lastniki Sterlinga prisilijo v prodajo.

A Sterling vseeno očitno še ni rekel zadnje: njegovi odvetniki so v petek na zveznem sodišču v Los Angelesu vložili tožbo proti ligi NBA in komisarju Adamu Silverju, s katero zahtevajo več kot milijardo dolarjev odškodnine. Silver naj bi Sterlingu kršil ustavne pravice z zanašanjem na nezakoniti posnetek, prav tako naj bi kršil tudi proti-monopolno zakonodajo z zahtevo po prisilni prodaji in še kup drugih pravic.

Sterlingovi odvetniki so v petek novico o neprištevnosti zavrnili kot absurdno, vendar pa niso zanikali pregleda pri nevrologih. Maxwell Blecher je povedal, da gre za pretiravanja, ker Sterling še zdaleč ni duševno nezmožen, ampak morda le zmerno duševno prizadet. Blecher ni zanikal tožbe, vendar pa je obenem povedal, da se Donald noče prepirati s svojo soprogo in razmišlja o vseh novih informacijah.

Kakorkoli že, Sterling je Clipperse kupil leta 1981 za 12 milijonov dolarjev, s prodajo pa bo iztržil okroglo milijardo.