Štiri računice, lovorika le ena

V Domžalah ponovitev košarkarskega pokalnega finala iz leta 2015?

Objavljeno
18. februar 2017 00.07
Barič Nejc in Šantelj Leon,Laško Slovenija 15.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Od osamosvojitve Slovenije so se košarkarska moštva 25-krat potegovala za naslov pokalnega prvaka, uspelo je le petim: kar 19-krat Unionu Olimpiji, trikrat Krki, po enkrat polzelskim Hopsom, Zlatorogu in Heliosu. Tradicija se bo nadaljevala. Štirje s seznama so se uvrstili na finalni turnir, ki se bo začel danes v Domžalah, spodletelo je le državnemu prvaku Heliosu.

Če bi upoštevali trenutno stanje v državnem prvenstvu in razplet pokalnih tekmovanj v zadnjih treh sezonah, bi morali vlogo favorita nameniti Krki, ki ima tudi »najdaljše« moštvo. Vrstni red v ligi ABA in pridobljene izkušnje z mednarodne scene bi morali dati prednost Unionu Olimpiji, vendar je iz tedna v teden bolj zdesetkana in v Domžalah ne bo mogla računati niti na Devina Oliverja. To je dodatna voda na mlin Zlatoroga, ki je z agresivnima branilcema Janom Španom in Nejcem Baričem ter raznovrstnima Igorjem Tratnikom in Ramom Rizvićem bržkone najbolj neugoden slovenski tekmec za Ljubljančane.

Lani so Laščani dobili bolečo lekcijo, saj so po četrtfinalnem uspehu nad stožiško zasedbo izpadli proti Lastovki, ki je v finalu klonila proti Krki kar s 33:63, zato prevladuje občutek, da se tokrat ne bodo zlepa zadovoljili. Opogumlja jih tudi dejstvo, da je njihov strateg Aleš Pipan edini med trenerji letošnjih polfinalistov, ki je že osvojil slovensko pokalno lovoriko. Od podviga Laščanov je resda minilo že 13 let, toda večina takšnega uspeha ne dočaka nikoli.

Ponovitev finala 2015, v katerem je Krka prekosila Zlatorog s 77:67, vendarle ni zanesljiva stava. Nenazadnje je Olimpija pred tremi tedni zmagala v Laškem, Hopsi pa niso po naključju zašli na 4. mesto v DP in v dveh soočenjih z Novomeščani v seštevku zaostali le za sedem točk. »Obe tekmi sta bili zelo izenačeni, saj imajo Polzelani zelo homogeno ekipo. Vsi so nevarni pri metih za tri točke,« ocenjuje Krkin trener Dejan Mihevc, kolega Boštjan Kuhar pa razkriva nakane Hopsov: »Z Novomeščani smo igrali pred dobrim tednom, zato jih dobro poznamo. Krka je za odtenek kakovostnejša od nas, menimo pa, da bodo poleg dnevne forme odločale poškodbe in bolezni. Pri nas imata težave Žan Kosič in Jakob Čebašek.«

Aleša Pipana, ki je med dolgo trenersko potjo vodil tudi Krko in Union Olimpijo, so izkušnje naučile, da je v pokalnih bojih možno prav vse. Še posebej na finalnem turnirju, ko o zmagovalcu odloči zgolj ena tekma »Ritem je hud, še posebej za moštva, ki imamo na voljo šest, sedem košarkarjev. Četrtfinale z vedno neugodno Rogaško je pustil nekaj posledic, vendar verjamem, da bodo naši fantje stisnili zobe kot pravi športniki, saj nas le še dve tekmi ločita od naslova,« pravi. Olimpijin trener Gašper Okorn zavrača vlogo favorita: »Naše možnosti so polovične in tudi igrišče bo nevtralno. Moštvi se dobro poznata in bosta visoko motivirani. Odločalo bo marsikaj, tudi navdih. V tej sezoni smo odigrali že več kot 50 tekem, zato smo navajeni na naporne nize zahtevnih tekem. Na žalost Oliver ni pripravljen, po dodatnih izvidih pa bomo vedeli, kdaj se nam bo pridružil. Na srečo mišica ni strgana.«

Spored v Domžalah, danes – Zlatorog – Union Olimpija (18), Hopsi Polzela – Krka (20.30); nedelja: finale ob 17.45.